pont-aven-6.jpg
©Guillaume Prie
Cornouaille, een kijkje achter de schermen van Bretonse kunst en kunstnijverheidMaak kennis met inspirerende plekken en traditionele vaardigheden
Vakantie-idee

Cornouaille, een kijkje achter de schermen van Bretonse kunst en kunstnijverheid

Karakteristieke stadjes, veranderende landschappen, prachtige lichteffecten… Cornouaille maakt, net als bij vele schilders en filmmakers voor je, de kunstzin in je wakker!

Voor dit idee moet je
3 dagen

In een oogopslag

Van Quimper tot de oevers van de Aven: ontdek al die landschappen en plaatsjes die zoveel kunstenaars inspireerden. Houd je van kustlandschappen, maak dan een inspirerende wandeling door de haven van Concarneau. Volg het spoor van Gauguin, Sérusier en andere schilders uit de School van Pont-Aven. Dwaal door de straatjes van Locronan, een uiterst “filmgeniek” plaatsje. Tot slot kun je zien hoe kunst van invloed was op traditionele ambachten. In de faienceateliers bijvoorbeeld, in de wijk Locmaria in Quimper. Trek de deur niet dicht zonder een kommetje met je eigen naam te hebben gekocht!

Wandelen door Quimper en het filmdecor van Locronan

Degemer mat, welkom! Zet je koffers neer in Quimper, een stad van (kunst)historisch belang, en dwaal door de oude wijken.
Je loopt over geplaveide straatjes, ontdekt pleinen, het een nog charmanter dan het andere. Stop bij de Saint-Corentin-kathedraal, een parel van gotische bouwkunst. Wandel door de tuinen bij de vestingwerken, een mooi voorbeeld van hoe de stad zich in de bloemetjes zet. Wandel verder langs de kaden van de Odet.
Daarna ga je naar Locronan, geliefd bij filmmakers. In dit erfgoedstadje zijn zo’n dertig films opgenomen. Laat je meenemen door dit decor dat zoveel filmmakers inspireerde: charmante straatjes, goed bewaarde granieten huizen, een centraal plein met een put…
Kunstenaars en ambachten vind je hier overal. Stap eens binnen in een atelier of een galerie… en ontmoet aardige mensen!

  • Elke zomer vindt het Cornouaille-festival plaats: een hele week lang Bretonse cultuur. Op het programma: dansworkshops, gratis concerten, fest noz, optochten van bagads, Bretonse blaasorkesten…
  • “Chouans !”, “Tess”, “Un long dimanche de fiançailles”… Laat je inwijden in de geheimen van de filmopnames hier en de verhalen eromheen, tijdens een rondleiding met gids “Locronan et le cinéma”.

Van beschilderd aardewerk tot cider

Na een stevig ontbijt ga je op pad naar de wijk Locmaria. Hier stond de wieg van de pottenbakkersindustrie van Quimper, en Faïencerie Henriot zet die traditie nog steeds voort. Je krijgt een kijkje achter de schermen en ziet de makers aan het werk. De beroemde bol breton, het Bretonse kommetje, is hier ontstaan en wordt hier nog steeds gemaakt en met de hand beschilderd.
In Locmaria kun je ook jurken en andere stukken bekijken die tentoongesteld worden in de École de Broderie d’art van Pascal Jouen. Verder kun je in de Biscuiterie de Quimper zien hoe de beroemde “crêpes dentelles” gemaakt worden.
Zet je culturele en culinaire expeditie voort door de Route du Cidre te volgen. Plan een tussenstop bij Le Manoir du Kinkiz. Hier wordt cider gemaakt van 25 verschillende soorten appels. Proef de producten, die op de traditionele manier gemaakt worden.
Sluit de dag ontspannen af in ciderbistro Le Sistro.

  • Als je de Route du cidre AOC door Cornouaille volgt, kun je binnenstappen bij lokale producenten en luisteren naar hun uitleg.
  • Houd je meer van bier? Dan ga je richting La Maison Jaune, in de wijk Locmaria, met ecologische vaten en taps waar je met een prepaidkaart betaalt. Een bijzonder origineel concept!

Stap binnen in een schilderij, in Concarneau en Pont-Aven

Deze ochtend ga je naar Concarneau. Aangekomen op de Place Duquesne, stap je op de veerboot die je naar de vesting brengt. Geniet van het kleurige schouwspel langs de kaden, van vissersboten die in- en uitvaren – sinds 1850 een inspiratiebron voor schilders. Loop de ophaalbrug over en je bent in het hart van de “Ville bleue”…
’s Middags ga je richting Pont-Aven. Een stad om voor te vallen, deze schildersstad langs een weelderig begroeide riviermonding – kunstenaars als Gauguin, Sérusier en Maufra gingen je voor. Landschap, licht, aangemeerde schepen, een doolhof van straatjes, wasplaatsen en bloembakken, dat is het decor… alsof het een schilderij is!
Om een nog beter idee te krijgen van het artistieke leven in Pont-Aven moet je het museum bezoeken. Daar hangt een rijke collectie van zo’n 4.500 werken!
Maar, ga niet weg zonder de heerlijke koekjes met Bretonse roomboter geproefd te hebben, de Traou Mad, wat letterlijk “lekkere dingen” betekent.

  • Sta heel vroeg op en ontdek de andere kant van de visserij tijdens een bezoek aan de visafslag van Concarneau, de belangrijkste tonijnhaven van Europa en nummer drie voor verse vis.
  • Maak een omweg over Riec-sur-Bélon om daar te lunchen. Langs de haven vind je Chez Jacky en oesterkwekerij Les Huitrières du Château de Bélon, waar je de platte Belon-oester kunt eten.

Wat het leuk maakt

  • Neem de tijd om in Quimper door de wijk Locmaria te dwalen, waar je ambachten, kunstenaars, gastronomie, erfgoed en tuinen vindt…
  • Volg het spoor van de schilders in Pont-Aven, vanaf Pension Gloanec, waar ze verbleven, tot de lanen door het Bois d’amour, waar ze hun ezel neerzetten. In de Chapelle de Trémalo, met zijn wonderlijke, asymmetrische dak, vind je een polychroom christusbeeld, dat de inspiratie vormde voor de “Christ jaune” van Gauguin.

Download het reisdagboek

Alle informatie van de website én meer in één pdf

Ontdek onze andere vakantie-ideeën

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten