The-Hike_Sentier-e1658410198437.jpeg
©Thehike.nl
Ontdek een zee aan natuur 4 dagen op pad met The Hike
Vakantie-idee

Ontdek een zee aan natuur

Van wandelen langs de kust bij Saint-Lunaire tot mountainbiken in Grand-Champ en varen door het moeras van de Brière. Mechteld, van het online outdoor magazine The Hike, ontdekte in 4 dagen de veelzijdigheid van Bretagne. Op deze pagina deelt zij haar tips voor een (actieve) roadtrip door de regio. Goede inspiratie voor je volgende vakantie!

Een roadtrip van
4 dagen

De roadtrip in het kort

Zeg je Bretagne, dan zeg je zee. Doordat Bretagne een schiereiland is dat zowel in het noorden, zuiden en westen grenst aan de oceaan, is de regio onlosmakelijk verbonden met water. Toch is er in Bretagne meer te ontdekken dan de fantastische kustlijn en haar bijbehorende eilanden. Van ambachtelijke zoutpannen tot eeuwenoude moerassen, van dichtbegroeide bossen tot uitgestrekte graanvelden, van glooiende bloemenweiden tot verstopte baaitjes en ga zo maar door. Bretagne heeft het allemaal. En met deze roadtrip ontdek jij het allemaal.

Smaragdkust

De Smaragdkust, ofwel Côte d’Émeraude zoals de Fransen zeggen, klinkt veelbelovend en dat is het ook. Bij het juiste licht kleurt het water er smaragdgroen en dat wil je natuurlijk met je eigen ogen bekijken. En hoe doe je dat beter dan al wandelend over dé GR34? De GR34 is een langeafstandswandeling van ruim 2.000 kilometer die helemaal langs de Bretonse kust loopt en dus ook via de Smaragdkust. Wij raden aan om de auto te parkeren in Saint Lunaire en vervolgens zo’n 8 kilometer in westelijke richting naar Saint-Briac-sur-Mer te lopen. De route voert je langs vele mooie baaitjes en imposante rotskliffen, waarbij je constant geniet van het smaragdgroene water.

Wil je de kleur van de zee van nog dichterbij bekijken? Stap dan de Yacht Club in Saint-Lunaire binnen voor een goede portie supavontuur. De golven, wind en met een beetje geluk ook de zon maken het een ervaring om nooit te vergeten. Je krijgt een wetsuit aan, dus een plons in het zeewater hoort er helemaal bij.

De Bréhat archipel 

Eilandjes voor de kust, dat is wat je in Bretagne op vele plekken ziet. Zo’n groep van eilanden noem je een archipel. Misschien wel het mooiste archipel van Bretagne is die van Bréhat. Je ziet de vele rotseilandjes al fier boven het water uitsteken zodra je bij Point de l’Arcouest naar beneden rijdt, naar de aanlegsteiger van de veerboot. In een kwartiertje vaar je naar het eiland Bréhat dat bekend staat om zijn vele kleurige bloemen in de zomer. Toch raden wij aan om dit eiland in het voor- of naseizoen te bezoeken. Het is er dan veel rustiger, waardoor je meer ruimte hebt om je ogen uit te kijken bij de highlights, zoals Chapelle Saint-Michel, Phare du Paon en Plage du Guerzido. Stuk voor stuk panoramische aanraders.

  • Je kunt de hele dag lekker rondlopen op het eiland en genieten van al het moois. Wat je ook kunt doen, is een fiets huren, zodat je later in de middag nog wat tijd overhoudt voor een mooie wandeling over de GR34
  • Vanaf Pointe de l’Arcouest pak je meteen je wandeling over de GR34 weer op. Wij raden aan wederom in westelijke richting te lopen, zodat je zo’n zeven kilometer later uitkomt bij Roche aux Oiseaux, een mooie, hoge rots waar je een geweldig uitzicht hebt. Dit deel van de route is weer heel anders dan dat je op dag 1 hebt gelopen. Vandaag geniet je van meer variatie in natuur, uitzichten en ook wat hoogteverschillen, maar vooral van de view op de archipel in volle glorie.

De Golf van Morbihan

‘Kleine zee’, dat is wat Mor bihan betekent in het Bretons. De naam verklapt daarmee al een beetje dat de Golf van Morbihan een unieke wereld op zichzelf is aan de kust van Bretagne. De Golf is namelijk een enorme binnenzee, waarin zo’n 40 eilandjes uit het water steken. Mede doordat er een mediterraan klimaat heerst, is het in de zomer een levendige plek, waar je volop geniet van allerlei wateractiviteiten. Op het water kun je onder andere varen, zeilen, kajakken, suppen, zwemmen en zelfs wandelen (Île Berder). Dat laatste is natuurlijk opvallend, maar toch niet zo gek. Het getijde heeft namelijk een sterke invloed op de Golf, waardoor zee en land constant met elkaar in beweging zijn.

  • Zoek je liever een rustiger plekje op in de omgeving? Begin je dag dan in de ontwakende natuur van Réserve Naturelle des Marais de Séné. Het is de perfecte plek om bijzondere vogels te spotten. Meer zin in actie? Verplaats jezelf het binnenland in en ga mountainbiken in de bossen rondom Grand-Champ. In de ‘On Piste’ app vind je een aantal mooie routes die je langs verschillende (pre)historische plekken voeren. Heb je zelf geen fiets mee, dan kun je die huren in Grand-Champ.
  • Super tip: en als je dan toch in die omgeving bent, eet dan zeker een lekkere galette bij Le Temps d’une Crêpe in Ploeren.

La Baule – Guérande

Nu denk je misschien, ‘huh, Loire-Atlantique, dat hoort toch niet bij Bretagne?’ Dat klopt. Maar veel inwoners van La Baule Guérande voelen zichzelf wel sterk verbonden met de Bretonnen. Door ontwikkelingen in de afgelopen honderd jaar liggen hun roots namelijk wel in Bretagne. De mentaliteit, cultuur en ook natuur komt daardoor sterk overeen. Het is dan ook niet gek dat je in deze regio allerlei verwijzingen ziet naar Bretagne en het ‘Breizh’, de Bretonse taal. Genoeg redenen om nog een dagje extra te genieten van al het moois in deze authentieke omgeving, iets ten noorden van de stad Nantes. Je combineert er natuur met cultuur en een duik in de interessante geschiedenis.

  • Start de dag met een zonsopkomst op de traditionele platboot van L’Arche Briéronne. Samen met een gids vaar je door het tweede grootste moeras van Frankrijk. Terwijl je geniet van de opkomende zon, leer je alles over het veen en de vogels die je om je heen spot. Combineer de boottocht met een bezoekje aan het dorpje Kerhinet, waar de mooie huisjes zijn gedekt met het riet uit het moeras. Na een korte wandeling door het dorp, rijd je door naar het Middeleeuwse stadje Guérande, waarvan de originele stadsmuren nog volledig overeind staan. Waar Guérande overigens echt bekend om is, zijn de zoutpannen. Bij Terre de Sel leer je alles over de ambachtelijke zoutwinning, zoals de Kelten dat duizenden jaren geleden al deden.
  • Tot slot: sluit je roadtrip af met een mooie zonsondergang in het vissersdorp La Turballe. Nog even iets actiefs doen? Huur bij het hotel een fiets en ga in zo’n anderhalf uur op zoek naar ‘De ziel van de vissers’.

Accommodatie

Cahute Beach & Sea, Dinard

Slapen op het strand : Maak je dag compleet en boek een tiny house op het strand van Dinard. Vanaf je luie strandstoel, met je voeten in het zand, is het ultiem genieten van de zonsondergang voor je.

Cahute Beach & Sea

Le Clos du Gusquel, Plescop

Op zoek naar het allerfijnste plekje om te verblijven in de regio? Check dan zeker de comfortabele B&B Le Clos du Gusquel.

Le Clos du Gusquel

 

The Hike

The Hike is een Nederlandstalig online outdoor & adventure platform, waar we bezoekers inspireren met de onbegrensde mogelijkheden van het buitenleven. Ontdek met ons de mooiste plekken ter wereld. Al wandelend, rennend, fietsend, in een kano, op de ski’s, al klimmend of op een andere sportieve manier. Daarnaast geven we ook tips over de fijnste plekjes om te verblijven, de beste gear om te gebruiken en andere manieren om alles uit jouw reis te halen.

www.thehike.nlInstagram Facebook

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten