Bains-sur-Oust_pause_famille_velo.jpg
©Yves Quéré

Fietsen met kinderen in Bretagne

Bretagne ontdekken op de fiets, met de wind door je haren, dat is iets waar je als kind van droomt. Wil je veilig fietsen en met goede herinneringen naar huis gaan? Dan kun je kiezen voor gemakkelijke, gemarkeerde routes die uit de buurt van het autoverkeer blijven. Ze voeren door de frisse buitenlucht en door allerlei verschillende landschappen. Alle tijd om gezellig samen dingen te doen, voor spel en sport, voor ontdekkingen… Klaar om met z’n allen op de fiets te springen?

Welke afstand kun je per dag afleggen?

Begin met korte afstanden: 15 – 25 km per dag is voldoende: zo voorkom je dat fietsen meteen al een opgave wordt en kun je al fietsend optimaal Bretagne ontdekken. Pas de lengte van de afstanden aan de leeftijd van je kinderen aan.

Onze tips

 • Leg ’s ochtends de grootste afstand af. Je kunt ook alleen ’s ochtends fietsen en de middag vrijhouden voor zwemmen en andere leuke dingen doen.
 • Vertrek op tijd om zo veel mogelijk uit je dag te halen en een ruime marge te hebben voor het geval zich iets onvoorziens voordoet.
 • Stop regelmatig onderweg – om naar de meeuwen of de eenden te kijken, of om te picknicken.
 • Overschat de mogelijkheden van je kinderen (en ook die van jezelf) niet. Maak gebruik van jaagpaden langs kanalen: die hebben zo goed als geen hoogteverschil.

Welke uitrusting kies je voor je kinderen?

Je kunt fietsen huren, een tweedehands fiets kopen of er een ruilen of lenen.

Vanaf 7 jaar (of zelfs nog jonger) kunnen kinderen zelf fietsen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je kinderen op kleine of grotere afstanden mee te nemen:

 • Het kinderzitje: daarin zit het kind achter je op de fiets. Het neemt weinig ruimte in en is niet duur. Voor de langere afstanden kan het wat minder comfortabel zijn voor je kind.
 • De aanhangfiets: er bestaan twee soorten. Bij de eerste soort voeg je een derde wiel toe dat wordt vastgemaakt aan de fiets van de ouder (het idee van een tandem). Bij de tweede soort wordt de fiets van het kind via een stang gekoppeld aan de fiets van de ouder.
 • De fietskar: deze wordt vastgemaakt aan de fiets van de ouder. Afhankelijk van het formaat passen er een of twee kinderen in, plus wat bagage. Zo’n kar heeft ook het voordeel dat je je kinderen kunt beschermen tegen zon en regen.

Verhuur van fietsen

 • Zorg dat de fietsen passen, dat ze van goede kwaliteit en goed onderhouden zijn. Zorg ook voor een reparatieset. Controleer de bandenspanning en de remmen.
 • Voor kinderen jonger dan 12 is een passende helm verplicht als ze zelf fietsen, maar ook als ze in een zitje of kar zitten.
 • Beperk de hoeveelheid bagage, pak die zorgvuldig in de fietstassen en neem zo weinig mogelijk kleding mee.
 • Vergeet niet om voldoende water en eten mee te nemen voor onderweg.
 • Voor de terugtocht kun je overwegen de trein te nemen, of de fietsen en/of de bagage apart te laten vervoeren.

Overnachten

Ben je eenmaal in Bretagne, dan zul je ontdekken hoeveel prachtige natuur er te ontdekken is, hoeveel betoverende kastelen… Reken maar dat je aan het eind van de dag plezierig moe bent – al komen kinderen heel snel weer bij! B&B, gîtes, campings: om je vermoeidheid kwijt te raken, kun je heel goed terecht bij aanbieders die aangesloten zijn bij Accueil Vélo. Ze liggen altijd op minder dan 5 km afstand van de langeafstandfietsroutes. Advies: reserveer zo mogelijk van tevoren!

Veiligheid

 • Wees altijd voorzichtig onderweg, kijk goed uit op kruisingen en bruggen.
 • Leer je kinderen de essentiële verkeersregels.
 • Houd je aan de verkeersregels: houd rechts, kijk altijd goed voor je uit en sta stil voor je een andere weg oversteekt.

Laatste tips voor je op pad gaat

Geniet van je verblijf in Bretagne: bezoek de bezienswaardigheden in de buurt, eet onderweg eens een welverdiende crêpe… Zo breek je in vakantie ook werkelijk met de sleur van alledag!

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten