crtb-ac4634-le-rouge-marc.jpg
©Marc Le Rouge
5 fietstochten voor het hele gezin Een selectie fietstochten langs rustige routes!

5 fietstochten voor het hele gezin

De knoop is doorgehakt: je gaat met de kinderen fietsen door Bretagne! Als je rustig wilt fietsen, kies dan voor de Voies Vertes, speciale veilige routes alleen voor voetgangers, fietsers, skaters en soms paarden. Hieronder vind je een selectie van 5 tochten die geschikt zijn voor het hele gezin.

default-copie.jpg

1. Langs de sluizen van het Kanaal van Nantes naar Brest

Het Kanaal van Nantes naar Brest verbindt die beide steden met elkaar en maakt soms gebruik van de loop van rivieren, bijvoorbeeld de Blavet en de Oust. Vanuit Pontivy kun je een gemakkelijke tocht maken van 25 km. Het is een prachtige rit: op dat korte stukje kom je maar liefst 54 sluizen tegen. Je fiets door een landelijke omgeving. De trap van sluizen vormt een idyllische omgeving waar blauwe reigers, waterhoentjes en futen graag komen. Het is meteen een mooie gelegenheid om samen met je kinderen eens stil te staan bij de geweldige bomen die langs het Kanaal van Nantes naar Brest staan. Je kunt een natuurpad volgen en proberen eik, esdoorn en linde te herkennen.

Praktische informatie

Overnachten

Als je een meerdaagse tocht maakt, kun je overnachten bij La Cavalerie, een boerderij in Saint-Gonnery. Deze accommodatie heeft de keurmerken ‘Accueil Vélo’ en ‘Famille’: geschikt dus voor fietsende gezinnen.

Fietshuur

Bij het Office de Tourisme van Pontivy Communauté kun je gewone of elektrische fietsen voor volwassenen huren, een fietskar voor je kinderen of een bagagekar. Verder kun je gebruik maken van helmen, kinderzitjes, fietstassen en fietspompen.


2. Op het spoor van een oude treinlijn door het binnenland van Bretagne

Dit is een route die uitstekend geschikt is voor gezinnen. De tocht begint bij een voormalig station, het Gare de Guiscriff en volgt de Voie Verte 7, tussen Roscoff en Concarneau. Stap voordat je aan de tocht begint binnen bij het Musée du Train, dat gewijd is aan de geschiedenis van het Bretonse spoor. Je komt terecht in de wereld van vroeger, de tijd van de stoomtrein… De spoorrails hebben ondertussen plaatsgemaakt voor een veilige route. Je kunt ofwel naar Gourin fietsen (12,5 km), in de zomer (juli) de hoofdstad van de traditionele Bretonse crêpe, of de richting kiezen van Rosporden (17,5 km). Tijdens de tocht kom je door het bos van Coatloc’h, waar je nu eens prachtig uitkijkt over de landerijen en dan weer door een soort tunnel rijdt, gevormd door de kruinen van de bomen. Tussen Scaër en Rospordon zijn informatieborden langs de route geplaatst. Probeer maar eens of je de spoorbaan nog herkent in het landschap! Als je weer op je vertrekpunt terug bent, kun je nog even binnenstappen in het café van La Gare de Guiscriff: het hele jaar door worden hier activiteiten georganiseerd.

Praktische informatie

Overnachten

Bij La Gare de Guiscriff is een camping met het keurmerk ‘Accueil Vélo’, met sanitaire voorzieningen en een droger, een overdekte gemeenschappelijke ruimte, een wasplaats voor fietsen, een afsluitbare fietsenstalling en ook nog een grote camperplaats, voorzien van elektriciteitsaansluitingen.

Fietshuur

Het is handig om voor je op pad gaat fietsen te reserveren bij verhuurbedrijf Les Pieds dans l’Herbe in Rosporden (keurmerk Accueil Vélo). Tel.nr. 0(033) 6 64 25 43 22


3. Vul je longen met frisse lucht: de Voie Verte langs de Baai van Mont Saint-Michel

Dat deze baai bekend staat vanwege zijn schoonheid, hoeft geen uitleg. De Mont Saint-Michel, de uitgestrekte stranden, de moerassen, de rivier de Couesnon… Het aantal bezienswaardigheden hier is haast oneindig. Bovendien is er onlangs een Voie Verte geopend die langs de hele baai loopt. Genoeg redenen dus om de fiets te pakken en langs die veilige route te fietsen! Vanwege het geringe hoogteverschil is deze route bijzonder geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Vertrekpunt is het Maison des Polders in Roz-sur-Couesnon, en afhankelijk van de windrichting kun je naar de Mont Saint-Michel fietsen of naar Cancale.

Praktische informatie

Overnachten

Langs de baai, in de polders van Roz-sur-Couesnon, kun je overnachten in Hôtel des Quatre Salines, met het keurmerk Accueil Vélo. Goed voor een heerlijke nachtrust en even heerlijke streekproducten.

Fietshuur

Bij het Maison des Polders of bij een van de fietsverhuurders in dit gebied: Vélo Emeraude of Cycles Romé in Dol de Bretagne.


4. Uitwaaien langs de Baai van Quiberon

Langs Voie Verte 5, “la Littorale”, ligt een van de mooist bezienswaardigheden van Bretagne: de Baai van Quiberon. Langs de hele route kun je genieten van het blauwgroene water, stranden met fijn zand en prachtige landschappen. Vanuit Plouharnelou de Quiberon kun je een route volgen van 20 km, die je langs de duinen en de Côte Sauvage voert. Wil je zonder inspanning terug naar je uitgangspunt, neem dan de Tire-Bouchon, een leuk treintje dat tussen Auray en Quiberon een tiental stations aandoet. Van eind juni tot eind augustus rijdt de trein dagelijks, en ook in de weekenden in juni en de eerste helft van september. Als je gebruik wilt maken van deze mogelijkheid, bekijk dan van tevoren de dienstregeling: fietsen mogen namelijk niet op alle treinen mee.


5. De uitdagingen van Défis de l’Oust op het Île aux Pies

De tijd nemen, met je kinderen de uitdaging aangaan, je auto laten staan en op de fiets stappen, de kano pakken of de dennennaalden onder je voeten voelen knisperen, dat is het idee van Défis de l’Oust (de uitdagingen van de Oust). Je vertrekt vanuit Redon, fietst een deel van de Vélodyssée, op weg naar het Île des Pies, 9 km verderop. Op het programma staan fietsen, wandelen, zwemmen, kanoën en een boomparcours. Een hele dag buiten, in de natuur. Voor iedere leeftijd is er een passend programma, van licht naar zwaar: La Tranquille, La Boussole, La Belle échappée, Tête en l’air en La Super Complète.

Praktische informatie

Overnachten

Overnachten kan in Gîte Le Ménéhy, met het keurmerk ‘Accueil Vélo’, in Saint-Vincent-sur-Oust. Het is een boerderij vlak bij het Kanaal van Nantes naar Brest, waar een camping is, gastenkamers en ‘cabadiennes’, een soort kruising tussen een hut en een tent: een droom voor kinderen! Je kunt er ook paard- en ponyrijden.

Fietshuur

Als je vanuit Redon wilt vertrekken, kun je fietsen huren bij het Office de Tourisme du Pays de Redon. Ze hebben fietsen, kinderkarren, een trekstang om de fiets van je kind aan jouw fiets te koppelen en kinderzitjes. Wel van tevoren reserveren!

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten