Mur-de-Bretagne_A-velo-en-famille_G.Mignard.jpg
©MIGNARD Grégory

5 fietstochten voor het hele gezin

Een selectie fietstochten langs rustige routes!

De knoop is doorgehakt: je gaat met de kinderen fietsen door Bretagne! Als je rustig wilt fietsen, kies dan voor de Voies Vertes, speciale veilige routes alleen voor voetgangers, fietsers, skaters en soms paarden. Hieronder vind je een selectie van 5 tochten die geschikt zijn voor het hele gezin.

In één oogopslag

1. Op het ritme van de sluizen van het kanaal tussen Nantes en Brest

Pontivy-Saint-Gonnery (21 km)

Tussen Nantes en Brest loopt het kanaal door de valleien van verschillende rivieren, zoals de Oust. Fiets van Pontivy richting Josselin en geniet van een tocht van 20 kilometer in de natuur langs de sluizen. Een landelijke sfeer tussen de reigers en waterhoenen! Dankzij de informatieborden, weet je na deze tocht alles over de buitengewone bomen langs deze route. In St-Gonnery is het tijd voor een pauze in Louarnig Park, een enorm park met Bretonse spelen. En pal tegenover het park ligt het bomenklimpark Accrobrancherie met een zipline boven het kanaal. Spannend!

De route Pontivy-Josselin ontdekken

Overnachten

Waar kan ik fietsen huren?

  • De winkel Go Sport Bike + in Pontivy verhuurt stevige fietsen, elektrische fietsen voor volwassenen, aanhangwagentjes maar ook helmen, fietstassen en kinderstoeltjes. Bel tevoren om je fiets te reserveren.

2. De uitdagingen van Défis de l’Oust op het Île aux Pies

Redon-L’Ile aux Pies (9 km)

De tijd nemen, met je kinderen de uitdaging aangaan, je auto laten staan en op de fiets stappen, de kano pakken of de dennennaalden onder je voeten voelen knisperen, dat is het idee van Défis de l’Oust (de uitdagingen van de Oust). Je vertrekt vanuit Redon, fietst een deel van de Vélodyssée, op weg naar het Île des Pies, 9 km verderop. Op het programma staan fietsen, wandelen, zwemmen, kanoën en een boomparcours. Een hele dag buiten, in de natuur. Voor iedere leeftijd is er een passend programma, van licht naar zwaar: La Tranquille, La Boussole, La Belle échappée, Tête en l’air en La Super Complète.

De route Redon-Peillac ontdekken

Overnachten

  • De boerderij Le Ménéhy in Saint-Vincent-sur-Oust heeft een camping, kamers en “kabadiennes”. Je kunt er ook ritten maken met een pony of een paard.

Waar kan ik een fiets huren?


3. Op het spoor van een oude treinlijn door het binnenland van Bretagne

Guiscriff-Gourin (12,5 km) of Guiscriff-Rosporden (17,5 km)

Dit is een route die uitstekend geschikt is voor gezinnen. De tocht begint bij een voormalig station, het Gare de Guiscriff en volgt de Voie Verte 7, tussen Roscoff en Concarneau. Stap voordat je aan de tocht begint binnen bij het Musée du Train, dat gewijd is aan de geschiedenis van het Bretonse spoor. Je komt terecht in de wereld van vroeger, de tijd van de stoomtrein… De spoorrails hebben ondertussen plaatsgemaakt voor een veilige route. Je kunt ofwel naar Gourin fietsen (12,5 km), in de zomer (juli) de hoofdstad van de traditionele Bretonse crêpe, of de richting kiezen van Rosporden (17,5 km). Tijdens de tocht kom je door het bos van Coatloc’h, waar je nu eens prachtig uitkijkt over de landerijen en dan weer door een soort tunnel rijdt, gevormd door de kruinen van de bomen. Tussen Scaër en Rospordon zijn informatieborden langs de route geplaatst. Probeer maar eens of je de spoorbaan nog herkent in het landschap! Als je weer op je vertrekpunt terug bent, kun je nog even binnenstappen in het café van La Gare de Guiscriff: het hele jaar door worden hier activiteiten georganiseerd.

De route Rosporden-Guiscriff-Gourin ontdekken

Overnachten

Waar kan ik een fiets huren?

4. Uitwaaien langs de Baai van Quiberon

Plouharnel – Quiberon (19 km)

Langs Voie 45, ligt een van de mooist bezienswaardigheden van Bretagne: de Baai van Quiberon. Langs de hele route kun je genieten van het blauwgroene water, stranden met fijn zand en prachtige landschappen. Vanuit Plouharnelou de Quiberon kun je een route volgen van 20 km, die je langs de duinen en de Côte Sauvage voert. Wil je zonder inspanning terug naar je uitgangspunt, neem dan de Tire-Bouchon, een leuk treintje dat tussen Auray en Quiberon een tiental stations aandoet. Van eind juni tot eind augustus rijdt de trein dagelijks, en ook in de weekenden in juni en de eerste helft van september. Als je gebruik wilt maken van deze mogelijkheid, bekijk dan van tevoren de dienstregeling: fietsen mogen namelijk niet op alle treinen mee.

De route Erdeven-Quiberon ontdekken 

Overnachten

Waar kan ik fietsen huren?


5. Vul je longen met frisse lucht: de Voie Verte langs de Baai van Mont Saint-Michel

Dol-de-Bretagne – Le Mont-St-Michel (38 km) of Dol-de-Bretagne – Cancale (30 km)

Dat deze baai bekend staat vanwege zijn schoonheid, hoeft geen uitleg. De Mont Saint-Michel, de uitgestrekte stranden, de moerassen, de rivier de Couesnon… Het aantal bezienswaardigheden hier is haast oneindig. Bovendien is er onlangs een Voie Verte geopend die langs de hele baai loopt. Genoeg redenen dus om de fiets te pakken en langs die veilige route te fietsen! Vanwege het geringe hoogteverschil is deze route bijzonder geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Vertrekpunt is het Maison des Polders in Roz-sur-Couesnon, en afhankelijk van de windrichting kun je naar de Mont Saint-Michel fietsen of naar Cancale.

De route Le Vivier – Mont Saint-Michel ontdekken

Overnachten

Waar kan ik fietsen huren?

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten