Ile de Groix - kayak sur la plageIle de Groix - kayak sur la plage
©Ile de Groix - kayak sur la plage|Chilowé - Sophie Gateau

5 x wintersport… aan zee

In de spotlights: activiteiten 100% op de zee gericht

Ben je dol op wintersporten? Dan ga je voor je afdaling naar Bretagne, regelrecht naar zee! Slalommen over een azuurblauwe piste, glijden over het zand… Dat levert je gegarandeerd fysieke inspanning en heel veel frisse lucht op! Wie helemaal dapper wil zijn, trekt zijn zwemkleding aan voor een duik. IJskoud? Welnee, dat valt reuze mee!

In één oogopslag

1. Probeer het eens: ijszwemmen

In Plouha

Durf je in water van 8°C te springen? Ga dan, met je donsjack over je zwemkleding, naar Plouha (Côtes d’Armor) voor een sessie ijszwemmen, in dit geval zwemmen in open zee, zonder wetsuit! IJslanders, Russen en Finnen zijn eraan verslingerd. Op het strand van Bréhec word je begeleid door Marc-Henri en Paul. Dit is wel een avontuur dat voorbereiding vraagt. Eerst krijg je bij aankomst een kop warme thee, dan wordt je bloeddruk gemeten, doe je opwarm- en ontspanningsoefeningen, en dan ben je klaar voor precies een kwartier in het koude water. Natuurlijk is het in het begin even heel koud, maar het geheim zit hem in de beheersing van je ademhaling: rustig in- en uitademen. Als je uit het water komt, ben je helemaal opgefrist en kun je de winter weer aan!

Overnachten :  Into the prairie

Ijszwemmen


2. Slalommen in een kajak tussen eilanden en vuurtorens

In het Pays des Abers

Met een muts op en wanten aan vaar je in je kajak langs de Côte de Abers. Omringd door de stilte glijd je door de Bretonse mini-fjorden. Eerst verken je met de gids de Aber Wrac’h. Je slalomt tussen de eilandjes door naar Île Vierge met zijn vuurtoren (‘s werelds hoogste natuurstenen vuurtoren), langs de Phare de Lanvaon naar Île Cézon met resten uit de oudheid en naar Île Wrac’h, waar kunst zijn plek heeft gevonden. Bij Landéda buig je af naar de Aber Benoît, subtieler en met een melancholieke sfeer, en kronkel je tussen velden en beboste oevers door. Als je stil bent, zie je misschien wulpen, tureluurs, bergeenden of bijzondere wintergasten. Dit is ook de ideale tijd om de beroemde Belon-oesters te eten.

Overnachten : La Petite Valise in Ploudalmézeau

Glaz évasion

3. Mermaiding, een combinatie van sport en verbeelding

Baai van Quiberon

Langs de Baai van Quiberon kun je een nieuwe discipline uitproberen, een combinatie van monovin met zeemeerminstaart, synchroonzwemmen en vrijduiken in zee. Zowel volwassenen als kinderen kunnen deze sport beoefenen. Centraal staan plezier, de schoonheid van bewegingen, je goed voelen en aandacht voor het belang van sport en van de bescherming van de oceaan. De sport is overgewaaid uit Amerika, maar nu kun je dus ook hier, tussen het schiereiland Quiberon en de Golf van Morbihan, de magie ervaren van deze nieuwe manier van zwemmen, in een idyllische omgeving! Swim With Me, die de activiteit organiseert, heeft zelfs de eerste zwemschool voor zeemeerminzwemmen in Bretagne geopend.

Overnachten :La Petite Sirène in Quiberon

Swim With Me

4. Lopen door het water langs de mooiste stranden van Bretagne

Langs de hele Bretonse kust

Een wetsuit, surfschoenen om je voeten warm te houden, handschoenen, wel of geen peddel: zo ben je klaar voor een bijzondere versterkende versie van longe-côte. Terwijl je tot aan je taille door het water loopt, wordt je lichaam door het water gemasseerd: het stressniveau daalt, afvalstoffen worden afgevoerd en je krijgt nieuwe energie! Deze sport kan overal langs de Bretonse kust zelfstandig beoefend worden of onder leiding van gediplomeerde instructeurs. Een paar van onze favoriete plekken: het strand van Rochebonne, met uitzicht op de Baai van Saint-Malo en van Saint-Lunaire (35), het strand van Toulhars tegenover het eiland Groix (56), het strand van Carnac (56), het lange, langzaam aflopende strand van Cap-Coz aan de Bretonse Riviera bij Fouesnant (29) of Perros-Guirec, langs het strand van Trestraou met uitzicht op de Archipel des 7 îles (22). Een boost voor je vitaliteit!

Sports nature

 


5. De wind in de strandzeilen

Baai van Mont – Saint-Michel

Leve de wind, leve de winterse wind! Noordenwind, dus wind vanaf zee, is ideaal om te leren strandzeilen met Avel, op het grote strand van Hirel, langs de Baai van Mont Saint-Michel (een kwartier rijden vanaf Saint-Malo). De gestadige wind maakt het makkelijker om je kar te besturen! Eerst krijg je een briefing van de instructeur over windrichting en -sterkte, en over de topografie van de omgeving. Dan klim je in je bolide voor een gave zeilpartij, op het droge, met alleen het geluid van de golven op de achtergrond. Dan komt het moment voor de gijp: iets meer snelheid, en een flinke shot adrenaline… Om overstag te gaan, wat meer technische vaardigheid vraagt, zeil je scherp aan de wind. Een kick en een uitdaging, heerlijk in de buitenlucht!

Weer geopend vanaf 7 februari

Overnachten : Demoiselle du bord de mer

Avel char à voile

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten