rennes-alaska-brocante.jpg
©Alaska Brocante

Bijzondere brocanterieën

4 adressen in Bretagne waar je kunt snuffelen, ronddwalen en even kunt gaan zitten

Een brocanterie binnenstappen, dat is zoiets als naar de zolder gaan van een oud familiehuis: je begint een soort reis op een plek waar voorwerpen een stem hebben en meubels een verhaal vertellen. Als je zin hebt om naar zo’n plek te gaan waar er maar een van bestaat, een plek die zijn persoonlijkheid dankt aan hun eigenaar, dan moet je eens een bezoekje brengen aan deze adressen. Ze combineren brocante met de mogelijkheid om iets te eten of te drinken of zelfs te overnachten in een unieke omgeving. Een must voor de nieuwsgierige levensgenieter!

In één oogopslag

1. ASnuffelen en een lekker hapje eten in de sfeer van de twintigste-eeuw

Alaska Brocante

Een oude Peugeot-garage uit het begin van de 20ste eeuw, hoge plafonds met ornamenten en leeuwenkoppen in stuc, een terrazzovloer van Odorico… Dat is het charmante en atypische decor van deze combinatie van brocante en restaurant, die drie jaar geleden geopend werd door drie oude vrienden. De winkel heeft vooral meubels en voorwerpen uit de 20ste eeuw. Je vindt er een schappelijk geprijsde formica eettafel met stoelen voor je keuken, een art-decolamp die sfeer brengt in je zithoek of die emblematische creatie van en beroemde ontwerper. De heerlijke geur van gebak en kleine gerechten, bereid door Émilie, nodigt uit om rustig een lekker hapje te eten. Alaska Brocante is een levendige plek, waar je elkaar ontmoet in een ontspannen sfeer. Er worden ook concerten, exposities, lezingen, workshops en besloten avonden georganiseerd. Echt een adres om vaak binnen te wippen!

 

Alaska Brocante

ALASKA Brocante & Snack
ALASKA Brocante & Snack
ALASKA Brocante & Snack

2. Voor iedereen dat ene voorwerp dat je terugbrengt naar vroeger

Un Air de Famille

Drie treden omhoog en je bent in de sfeer van vroeger. Hier hangt de sfeer van de jaren ’50, met marmerimitatie die herinnert aan een oude film, potten en schalen met ouderwetse lolly’s… Ineens ben je weer terug in je jeugd. Kinderen snuffelen graag tussen de rijen boeken uit de jaren ’70 en ’80, jongeren maken ruzie over oude mosterdglazen met geliefde striphelden. Vroeger was Stéphane maître d’hôtel in prestigieuze etablissementen, en uit die tijd dateert zijn liefde voor fraai serviesgoed. De ene keer vind je borden van faience, beschilderd met alledaagse voorstellingen of porseleinen Limoges-serviesgoed, een andere keer mooi oud glaswerk of tafelzilver. Je vindt er ook leuke prulletjes en kleine meubels. Voor iets lekkers kun je hier ook terecht: een stuk Bretonse far, bramencrumble of notentaart smaakt heerlijk bij de thee. En als je wat langer wilt blijven, kan dat in een van de 5 kamers van de B&B, gerund door Stéphane in het Logis de la Filanderie.

Un Air de Famille

3. Op zoek naar verborgen schatten

Le Domaine des Papeteries

Stel je je een oude papierfabriek voor, een herenhuis met grijze luiken, verscholen in een dal, zingende vogels, ritselende bladeren en de kabbelende Léguer. Misschien overnacht je in de Chambre Secrète, de geheime kamer, of in de Suite van Lady Mond… En zie je een schitterende rococo ladekast of lijsten die je zo graag zou willen hebben, dan kan dat gewoon. Alles hier is namelijk te koop, van het hoofdeinde van het bed waar je zo heerlijk sliep, tot de koffiekopjes bij het ontbijt. Met als steeds terugkerend element: humor, fantasie, het onverwachte! Wie echt gemotiveerd is, kan de verschillende verzamelingen bekijken. Op het terrein is een tiental plekken die uitpuilen van alle verzamelde schatten. Op de eerste verdieping is een hele ruimte gewijd aan stoffen, een andere aan sieraden en een derde aan lampen. De tweede verdieping is het domein van lijsten, dozen en klein meubilair. Houd je vooral van glaswerk? Dan ga je naar een van de bijgebouwen. Serviesgoed is te vinden in het voormalige kippenhok.

Belangrijk om te weten: de brocanterie is alleen toegankelijk voor gasten van de B&B.

Domaine des Papeteries

4. Het dichtershoekje

Le Ch’ty Coz

Le Ch’ty Coz, dat is zo’n beetje het hart van het dorp. Het is een plek waar je een biertje kunt drinken, een pot lokale honing kunt kopen, maar ook unieke en bijzondere voorwerpen vindt. Op de binnenplaats, tegen een wat scheve muur, staat een collectie zinken gieters en teilen. Op de verdieping boven de bar en op de zolder, vind je een stapel oude leren koffers naast winkel- en werkplaatsmeubels, een collectie oud speelgoed naast oude apothekerspotten. Emmanuelle houdt van spelen met kleur, het creëren van een bepaalde sfeer, het combineren van uiteenlopende voorwerpen, materialen en stijlen. Bij elk van haar vondsten hoort een verhaal, dat duidelijk maakt waarom ze ervoor viel. Bekijk ze, laat je meenemen door je eigen fantasie, en zonder twijfel is er een die ook jou weet te raken!

Le Ch’ty Coz

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten