origines-a-l-hotel-dieu-franck-hamon-18702.jpg
©Franck Hamon

Vijf historische plekken – de hotspots van nu

Nieuwe plekken voor cultuur en andere activiteiten

Een nieuw leven, een nieuwe look. Oude, historische plekken, zoals oude werven, ziekenhuizen en gevangenissen, krijgen een make-over. Met veel inzet en energie zijn ze tot leven gewekt en getransformeerd tot bijzondere, vernieuwende en hippe plekken waar plek is voor kunst en cultuur. Stap binnen en ontdek hoe het Bretonse erfgoed zichzelf steeds opnieuw uitvindt.

In één oogopslag

1. Borrelende activiteit in de Ateliers des Capucins

Brest

Eerst was het een klooster, toen hoofdkwartier van de scheepsbouw, en nu presenteren de Ateliers des Capucins zich als de “melting pot” van Brest. Het gebouw ligt in de wijk Recouvrance, en je komt er skaters tegen, kunstenaars, startuppers, maar ook jonge gezinnen. Je kunt rondkijken in conceptstores, een film pakken, je eigen bier brouwen of de hoogste klimwand van West-Frankrijk te lijf gaan. Slaat de trek toe? Dan zoek je gewoon een plekje in een foodcourt en geniet van het uitzicht over de stad en de rede. Op de begane grond staat nog een aantal machines uit de tijd dat het gebouw een industriële bestemming had. In 2021 wordt er in de Ateliers een nieuwe ruimte geopend, met de naam 70.8, gewijd aan het ontdekken van de oceaan. Met als boegbeeld Napoleons keizerlijke sloep, de Canot de l’Empereur, een juweeltje uit het erfgoed van Brest.

Ateliers des Capucins

Waar overnachten?


2. Van fabriek tot cultuurtempel

Morlaix

Een fijne, veelzijdige plek die het hele jaar door geopend is: het SEW, een nieuw cultureel verzamelgebouw, vlak aan de haven van Morlaix! Wat vind je er zoal? Een theaterzaal, 3 mooie bioscoopzalen, een groot binnenplein waar de wereld veranderd wordt, een bar-restaurant, een boekwinkel… Morlaix is een stad van (kunst)historische waarde in Noord-Finistère. De voormalige tabaksfabriek, heel herkenbaar in het stadsbeeld, heeft bijna 300 jaar na zijn ontstaan een metamorfose ondergaan. De gebouwen hebben monumentstatus en bieden nu onderdak aan allerlei podiumkunsten: je kunt er terecht voor concerten, films, festivals of een kop thee… Gezamenlijke vreugd wordt hier gedeelde vreugd!

Le SEW

Waar overnachten?

3. Klimmen en bistronomie in het Hôtel-Dieu

Rennes

Als je door het hek loopt van het Hôtel-Dieu, in de oude binnenstad van Rennes, kom je op « the place to be » van de Bretonse hoofdstad! De voormalige kraamkliniek is als onderdeel van een stadsvernieuwingsproject omgebouwd tot een populaire, originele ontmoetingsplek. Hier zijn The Roof Rennes en bistro Origines gevestigd. Dat levert een mix aan sportieve, culturele en culinaire activiteiten op. Je kunt kennismaken met boulderen, yoga of slackline, een variant op koorddansen. Rond de voormalige kloostergang kun je goed, lokaal en seizoensgebonden eten. Maar je kunt hier ook gewoon gaan zitten en genieten van een kort concert, terwijl je een huisgemaakt bier drinkt, gebrouwen in de vroegere operatiekamer. Andere hippe ontmoetingsplekken in Rennes die je niet mag missen: de Ateliers du Vent, op het terrein van de oude Amora-fabriek. Exposities, open podia, een keuken op basis van verse marktproducten… er is altijd wel iets leuks!

The Roof     Les Ateliers du vent

Waar overnachten?

Centrum voor fotografie in de Gevangenis

Guingamp (22)

Meer dan een eeuw lang zaten hier gevangenen opgesloten. Nu kun je tussen de muren van de voormalige gevangenis van Guingamp een goed beeld krijgen van de fotografie. Een van de binnenplaatsen, omringd door de voormalige cellen, is nu de plek van kunstencentrum Gwen Zegal. Bij de oplevering was dit een zeer vooruitstrevende instelling, de enige gevangenis in Frankrijk die volgens de Pennsylvania-opzet gebouwd is. Je kunt de tijdelijke expositie bezoeken, met of zonder gids. Je kunt van gedachten wisselen met de artists in residence en tijdens workshops kun je kennismaken met alle facetten van fotografie, van gemanipuleerd beeld, beeldanimatie tot zwart-witfotografie… Wie weet wordt dit bezoek het begin van een nieuwe passie!

Centre d’art Gwin Zegal

Waar overnachten?


Een Garage vol creatievelingen

Saint-Nazaire (44)

Le Garage ligt vlak bij de Hallen van Saint-Nazaire en is, zoals de naam al verraadt, een voormalige autogarage. Dertig jaar lang verkocht de familie Pinault hier de beroemde Simca’s. Tegenwoordig werken hier o.a. een modeontwerper, een platenhandelaar, een fotograaf en een webdesigner. Een tiental creatieve geesten, in de breedste zin van het woord, vullen het 550 m² grote gebouw. Daarmee is het een centrum voor cultuur, kunst en innovatie geworden. Het zijn privéruimtes, maar het gebouw is geopend voor publiek. Aarzel dus niet om een kijkje te nemen en mensen aan het werk te zien in hun winkel, kantoor of atelier. In de centrale hal worden heel uiteenlopende activiteiten georganiseerd: platenbeurs, braderie voor lokale kunstenaars, exposities, (afvalvrije) borrels, zondagse boekenmarkt… Het programma is online te vinden!

Le Garage

Waar overnachten?

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten