© Franck Hamon

Vijf historische plekken, nu trendy spots

Nieuwe plekken voor cultuur en andere activiteiten

Vijf historische plekken, nu trendy spots

Een nieuw leven, een nieuwe look. Nee, het is geen tv-show, maar dit zijn de kandidaten voor een make-over: oude werven, ziekenhuizen en gevangenissen. Met veel inzet en energie zijn ze tot leven gewekt en getransformeerd tot bijzondere, vernieuwende en hippe plekken waar cultuur een plek vindt. Stap binnen en ontdek hoe het Bretonse erfgoed zichzelf steeds opnieuw uitvindt: een demonstratie in vijf delen!

Saint-Nazaire - Le GarageSaint-Nazaire - Le GarageSaint-Nazaire - Le Garage© Eric-Philippe Loiselet

Borrelende activiteit in de Ateliers des Capucins

Brest (29)

Eerst was het een klooster, toen hoofdkwartier van de scheepsbouw, en nu presenteren de Ateliers des Capucins zich als de “melting pot” van Brest. Het gebouw ligt in de wijk Recouvrance, en je komt er skaters tegen, kunstenaars, startuppers, maar ook gezinnen met een buggy. Je kunt onder andere rondkijken in conceptstores, een film pakken, je eigen bier brouwen of de hoogste klimwand van West-Frankrijk te lijf gaan. Slaat de trek toe? Dan zoek je gewoon een plekje in een foodcourt en geniet van het uitzicht over de stad en de rede. Op de begane grond staat nog een aantal machines uit de tijd dat het gebouw een industriële bestemming had. Eind 2020 wordt er in de Ateliers een nieuwe ruimte geopend, met de naam 70.8, gewijd aan het ontdekken van de oceaan. Met als boegbeeld Napoleons keizerlijke sloep, de Canot de l’Empereur, een juweeltje uit het erfgoed van Brest.

Ateliers des Capucins


Centrum voor fotografie in de Gevangenis

Guingamp (22)

Gedurende meer dan een eeuw zaten hier gevangenen opgesloten. Nu kun je tussen de muren van de voormalige gevangenis van Guingamp een goed beeld krijgen van de fotografie. Een van de binnenplaatsen, met (vroeger) de cellen rondom, is nu de plek van kunstencentrum Gwen Zegal. Bij de oplevering was dit een zeer vooruitstrevende instelling, de enige gevangenis in Frankrijk die volgens de Pennsylvania-opzet gebouwd is. Je kunt de tijdelijke expositie bezoeken, met of zonder gids. Je kunt van gedachten wisselen met de artists in residence en tijdens workshops kun je kennismaken met alle facetten van fotografie, van gemanipuleerd beeld, beeldanimatie tot zwart-witfotografie… Wie weet wordt dit bezoek het begin van een nieuwe passie!

Centre d’art Gwin Zegal


Klimmen en bistronomie in het Hôtel-Dieu

Rennes (35)

Als je door het hek loopt van het Hôtel-Dieu, in de oude binnenstad van Rennes, kom je op “the place to be” van de Bretonse hoofdstad! De voormalige kraamkliniek is als onderdeel van een stadsvernieuwingsproject omgebouwd tot een populaire en niet-doorsnee Third Place. Hier zijn The Roof Rennes en bistro Origines gevestigd. Dat levert een mix aan sportieve, culturele en culinaire activiteiten op. Je kunt kennismaken met boulderen, yoga of slackline, een variant op koorddansen. Rond de voormalige kloostergang kun je goed, lokaal en seizoensgebonden eten. Maar je kunt hier ook gewoon gaan zitten en genieten van een kort concert, terwijl je een huisgemaakt bier drinkt, gebrouwen in de vroegere operatiekamer. Andere Third Places in Rennes die je niet mag missen: de Ateliers du Vent, op het terrein van de oude Amora-fabriek. Exposities, open podia, een keuken op basis van verse marktproducten… er is altijd wel iets leuks!

The Roof     Les Ateliers du vent


en doolhof vol street art

Vannes (56)

Sinds 2015 stonden de gebouwen van DDE, op de linkeroever van de haven van Vannes, leeg. Nu is het hier een en al leven en kleur! Muren, plafonds… de straatkunstenaars uit de scene hebben de 3.000 m² van gangen en kantoren een ander aanzien gegeven. Vandalisme? Nee, integendeel. Het gebouw kreeg de naam DéDaLe (doolhof) en fungeert als galerie en experimenteerplek voor de kunstenaars, tot het gebouw ten prooi valt aan de slopershamer. Schrijf je in voor een rondleiding met gids door de ruimtes op de begane grond, die onlangs vernieuwd is! In DéDaLe vind je op de begane grond ook een café dat zich inmiddels bekendheid heeft verworven in Vannes. Een losse sfeer, goed geluid, mooi uitzicht over de haven… Op de verdiepingen kun je de kunstenaars aan het werk zien en je mag zelfs je eigen expressieve uiting achterlaten op een daarvoor bestemde muur!

DéDaLe


Een Garage vol creatievelingen

Saint-Nazaire (44)

Le Garage ligt vlak bij de Hallen van Saint-Nazaire en is, zoals de naam al verraadt, een voormalige autogarage. Dertig jaar lang verkocht de familie Pinault hier de beroemde Simca’s. Tegenwoordig werken hier o.a. een modeontwerper, een platenhandelaar, een fotograaf en een webdesigner. Een tiental creatieve geesten, in de breedste zin van het woord, vullen het 550 m² grote gebouw. Daarmee is het een centrum voor cultuur, kunst en innovatie geworden. Het zijn privéruimtes, maar het gebouw is geopend voor publiek. Aarzel dus niet om een kijkje te nemen en mensen aan het werk te zien in hun winkel, kantoor of atelier. In de centrale hal worden heel uiteenlopende activiteiten georganiseerd: platenbeurs, braderie voor lokale kunstenaars, exposities, happenings, afvalvrije borrels, zondagse boekenmarkt… Het programma is online te vinden!

Le Garage

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties