baie-du-mont-saint-michel-5.jpg
©Yvon Boelle
Tochten rond de Baai van Mont Saint-MichelWeidse luchten en een overbekend silhouet

Tochten rond de Baai van Mont Saint-Michel

Op de grens van Normandië en Bretagne ligt deze grote baai, die even bekend is als bijzonder. Luchten, zand, zee, zilte weiden, polders en natuurlijk de Mont-Saint-Michel, samen delen ze de oneindige horizon. Geen wonder dat de baai op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat!

De grootste getijdenverschillen van Europa

De Baai van Mont-Saint-Michel ligt tussen Cancale en Granville en beslaat een oppervlak van 500 km2 met een grote verscheidenheid aan biotopen. De zilte weiden, dicht begroeid met kruiden en grassen, vormen een plek waar schapen ongestoord kunnen grazen. Ook karakteristiek voor de baai zijn de polders: vruchtbare stukken land die op de zee gewonnen zijn door de aanleg van beschermende dijken. Hier wordt vooral groente verbouwd. De getijdenverschillen zijn hier indrukwekkend, net als het voortdurend veranderende karakter van lichtval en landschap. De Mont Saint-Michel met zijn abdij kun je niet missen: een parel van bouwkunst die regelrecht uit een sprookje lijkt te komen. De kust, die over een grote lengte uit zandstranden bestaat, wordt tussen Cancale en de Pointe du Grouin plotseling woest en steil. Parasoldennen en een blauwgroene zee: het voelt alsof je in Zuid-Frankrijk bent. Het Île des Landes, tegenover de Pointe du Grouin, is een beschermd gebied voor vogels en planten. Houd je verrekijker maar in de aanslag!

Het grote schouwspel kan beginnen!

Het behoeft geen uitleg dat je hier heerlijk kunt wandelen en fietsen. Wil je de baai te voet oversteken? Wees er dan op voorbereid dat je heel wat te zien krijgt! Het landschap is heel plat en daardoor heb je voortdurend een onbelemmerd uitzicht op de Mont-Saint-Michel. Ga altijd met een gekwalificeerde gids mee en ga niet op eigen houtje in de baai op avontuur, want -zoals men hier graag zegt-: “het tij stijgt hier zo snel als een galopperend paard”. En, over paarden gesproken: waarom zou je tijdens een rit langs de zee niet eens kijken of dat gezegde klopt? Houd je van zeilen, steek dan van wal vanuit Cancale: misschien heb je geluk en zie je een paar grote dolfijnen die de baai oversteken… Ook als je van surfen of strandzeilen houdt, kun je hier je hart ophalen. En fietsers? De Europese langeafstandsfietsroute “Le Tour de Manche” loopt van de Mont Saint-Michel naar Saint-Malo en volgt rustige weggetjes, soms een ‘voie verte’ en passeert de zoutpannen die langs de baai liggen. Verder zijn er verschillende routes rond Dol-de-Bretagne die een goede indruk geven van de verschillen in sfeer in dit departement.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten