Dataroaming langs de GR34

De Roze Granietkust, van Tréguier tot Lannion

Van april tot september

Wil je een spectaculaire route, dan zit je met deze goed! Het roze van de granietrotsen, het witte zand van de stranden en het groen van het heidelandschap zijn goed voor schitterende vergezichten. En aards geluk is niet het enige: duik het blauwgroene water in of gooi de boeien los!

ploumanac-h-4.jpg
©Emmanuel Berthier
Stadium
01 Stadium 01

Van Tréguier naar Plougrescant, wandelen of kajakken

Vertrek: Rue du Port
Aankomst : Pors Hir

Je start rustig aan, vanuit de straatjes van een de mooiste stadjes van de noordkust. En een mooi begin, want je loopt door een erehaag van schitterende vakwerkhuizen! Maar dan moet je kiezen: volg je de wandelroute langs de monding van de Jaude, of ga je kajakken over de kustrivier? Naarmate je vordert, worden de oevers steeds rotsachtiger. Vanuit La Roche-Jaune, een kleine oesterhaven, heb je een weids uitzicht over het estuarium met zijn eilandjes, omspoeld door de zee. Tussen de rotsen door steek je de Baie de l’Enfer (Helse Baai) over, langs het scheepskerkhof, dat regelrecht uit een sprookje lijkt te komen. En dan kom je aan bij de Pointe de Beg Ar Vilin, een schitterende plek te midden van onafzienbare oesterbanken!

Volhouden, kajakkers!

Had je voor de kajak gekozen? Dan zet Roche-Derrien Canoë Kayak* je op de juiste koers. Tijdens de 12 km lange tocht over het kalme water zie je het prachtige landschap van het estuarium aan je voorbijtrekken. Het is verstandig om vooraf de getijden te checken.

*Onder voorbehoud van beschikbaarheid. Reserveren verplicht 

    Niveau van geoefend tot sportief

12 km – Ongeveer 3 uren lopen

Onze aanbiedingen

02 Stadium 02

Van Plougrescant naar Port-Blanc

Vertrek: Pors Hir
Aankomst: Port-Blanc

De wandelroute verlaat nu de Jaudy, en gaat op weg naar Het Kanaal. Kleine huisjes, die tegen de granieten rotsen lijken geplakt… Voel je die sfeer van In de ban van de Ring? Vanaf de Pointe du Château loopt de route helemaal langs de zee, en brengt je bij de Gouffre de Plougrescant, waar de zee woest kolkend zich een weg baant door een bres in de rotsen. Dat is even iets anders dan je eigen voortuin! Even verder kom je bij Pors-Scaff, dat meer heeft dan een besloten baai. Komt de omgeving met heide en grillige rotspunten je bekend voor? Dat zou kunnen als je Un long dimanche de fiançailles hebt gezien, een film van Jean-Pierre Jeunet, met 5 Césars (Franse filmprijs). Die film is gedeeltelijk hier opgenomen. Na de baai van Gouermel met zijn geweldige vergezichten, is de beurt aan de haven van Buguélès, zo idyllisch als het maar kan, met een ketting van eilandjes en een getijdenmolen. Nog een paar bochten en dan is het eindpunt in zicht, het strand van Port-Blanc.

Maak je eigen spektakel… op het water!

Dit deel van de kust is ideaal om leren suppen. Daarvoor kun je terecht bij het Centre Nautique van Port-Blanc: En dan maar ronddolen in dit gebied van eilandjes en inhammen…

*reservering vooraf, al naar gelang de beschikbaarheid

      Niveau van geoefend tot sportief

17 km – Ongeveer 4,5 uren lopen

Onze aanbiedingen

03 Stadium 03

Van Port-Blanc naar Louannec

Vertrek: Port-Blanc
Aankomst: Bassin du Lenn

Eerst maken we een kleine omweg langs de Chapelle Notre-Dame, een half ondergronds bouwwerk. Het echte vertrekpunt is de kapel (ooit wachttoren), die, hoog op een rots, uitkijkt over zee. Eenmaal onderweg, loop je langs de witte duinen die zich uitstrekken tot aan het kustpad. Schitterend, de zee, die afhankelijk van de getijden, steeds van kleur verandert. Volg de weg langs stenen muurtjes bedekt met varens en korstmossen, langs stranden en moerassen tot aan Trestel met zijn wondermooie baai. De Pointe de Port Le Goff en de Pointe de Port l’Epine geven een 180°-panorama van Perros-Guirec tot Plougrescant, met daartussen het eiland Tomé.

Plons! Die verleiding is toch niet te weerstaan?

Wit zand, helder water… Elke keer dat je een strand passeert, krijg je zin om een duik te nemen. Gewoon doen: zwemkleding aan en hop, daar ga je!

        Niveau van geoefend tot sportief

14 km – Ongeveer 3,5 uren lopen

Onze aanbiedingen

04 Stadium 04

Van Louannec naar Trégastel

Vertrek: Bassin du Lenn
Aankomst: Pors Coz

Vanaf het plaatsje Louannec daal je regelrecht af naar de haven van Perros, via het moeras Le Lenn, een ideale vogelkijkplek. Neem aan de andere kant van de haven de richting van de Pointe du Château. Kijk, daar liggen ze: twee witte zandstranden helemaal voor jou, die van Trestrignel en die van Trestraou. Schitterend en beschut gelegen. En dan dat roze van de granieten rotsen, de beroemdste ter wereld, die opduiken uit het water en uit het heidelandschap, met vaak bizarre vormen. Wat zie jij erin? Een hoed, een fles, een hoofd? Met die roze tinten in het avondlicht kan je verbeelding zomaar met je op de loop gaan! Terwijl je loopt, houdt de vuurtoren van Ploumanac’h, de meest emblematische van Bretagne, de wacht. Nog even het water in bij het strand van Saint-Guirec, aan de voet van het kapelletje, en dan kom je bij de haven, die afgesloten wordt door een getijdenmolen. Als je de richting van Trégastel neemt, over het schiereiland Tourony, let dan vooral op het schitterende uitzicht op het kasteel van Costaérès, langs de Baie Saint-Anne.

Hijs de zeilen

Heb je zin om van dichtbij papegaaiduikers en jan-van-genten te bekijken? Ga dan met de boot naar het vogelreservaat Sept-Îles, de grootste zeevogelkolonie van Frankrijk. Met het zeilschip Ar Jentilez kun je halve dag varen of een tocht maken bij zonsondergang.

Adembenemende uitzichten krijg je als je aan boord gaat van een van de zeilschepen van het Centre Nautique in Perros-Guirec*; de tochten, tussen de rotsen door, vertrekken vanaf het strand van Trestraou.

*Onder voorbehoud van beschikbaarheid. Reserveren wordt aangeraden

           Niveau van geoefend tot sportief

16 km – Ongeveer 4.15 uren lopen

Onze aanbiedingen

05 Stadium 05

Van Trégastel naar Île Grande

Vertrek: Pors Coz
Aankomst: Saint-Sauveur

Tijd om koers te zetten naar het westen, naar het schiereiland Renote: enorme rotsmassa’s in vijftig tinten roze en blauw. Een grootse plek, waar je je zomaar kunt laten meenemen door je fantasie… Bij Grève Blanche aangekomen, heb je twee mogelijkheden: verder langs de GR® of een vleugje extra zeezout in de vorm van een kajaktocht naar Île Grande. Een goed idee en een bijzondere gewaarwording om de kust vanaf de zee te ontdekken! Op het menu: woeste granieten rotsformaties in het heidelandschap, een rij eilandjes en een haven (Landrellec). Op het vasteland, bij de menhir van Saint-Uzec en de allée couverte van Prajou Menhir, stap je duizenden jaren terug in de tijd.

Team kajak, en de terugtocht

De Club Nautique de Trégastel zorgt voor een kajak, uitrusting en praktische tips voor wie de zee en de kust op deze manier wil ervaren. Haast is niet nodig: de baai is perfect om nog wat langer te genieten op het water voor je aanlegt bij de Base Nautique van Île Grande.

      Niveau van geoefend tot sportief

21 km – Ongeveer 5.30 uren lopen

Onze aanbiedingen

06 Stadium 06

Van Île Grande naar Trébeurden

Vertrek: Saint-Sauveur
Aankomst: Crec’h Héry

Eerst een klein rondje over dit grote schiereiland! Tweeënhalf uur langs het kustpad, je aandacht verdelend tussen granietformaties, beschutte aanlegplaatsen en kleine inhammen… Wedden dat Port Gwenn in het noorden, de ultieme zwemplek, je favoriet is? En steeds dat geweldige uitzicht over dat snoer van eilandjes… Daarna is het tijd om de brug naar het vasteland op te zoeken, de wind op je gezicht, genietend van al dat licht, de stranden, de eindeloze heide. Trek om het moeras van Le Quellen en voor je doemt een chique badplaats op, met de sfeer van vroeger: Trébeurden.

Het geluk kan niet op

Dacht je dat je nu alles wel gezien had van die Roze Granietkust? Gelukkig niet: er zijn nog meer schatten om te ontdekken. Onder water! Bij het Centre Activité Plongée in Trébeurden kun je snorkelen met een duikbril, zwemvliezen en een snorkel of duiken met een duikfles. De instructeurs zijn professioneel, vriendelijk en enthousiast. Zeker weten dat je dit leuk zult vinden!

        Niveau van geoefend tot sportief

12 km – Ongeveer 3 uren lopen

Onze aanbiedingen

07 Stadium 07

Van Trébeurden naar Lannion

Vertrek: Crec’h Héry
Aankomst: station

De laatste dag: eerst naar de Pointe du Castel, met z’n subtiele roodtinten. Bij gunstig tij kun je oversteken naar het eiland Milliau. Zou je in een van de vakantiehuizen op het eiland verblijven, dan zie je jezelf hier zo als Robinson Crusoë je verdere dagen slijten. Maar terug naar het nu, volg de kade en klim naar de Pointe de Bihit. Als beloning voor je moeite krijg je een prachtig panorama over de baai van Lannion tot de eerste uitlopers van Finistère. Daarna wordt de kust minder woest, met zandstranden en zandbanken tot Beg Léguer. Zie je dat restaurantje daar, tegen de steile kust? Wie wil er geen zoet of hartig vorkje prikken in zo’n spectaculair decor? Ben je weer bijgekomen, dan volg je de rivier langs het oude jaagpad tot je in Lannion komt.

Zeebenen

Wat nu als je een paar uur ging zeilen? De Ecole de Voile de Trébeurden* biedt zeiltochten aan rond de eilanden, met name naar Milliau en Molène, plekken waar zeehonden en zeevogels graag komen. Daar zeg je vast geen nee tegen!

*Onder voorbehoud van beschikbaarheid. Reserveren wordt aangeraden

      Niveau van geoefend tot sportief

17 km – Ongeveer 4.30 uren lopen

Klaar voor vertrek?

Onze tips om je het leven gemakkelijker te maken

Per trein komen

  • Aankomst: station Lannion
    • Vanaf Paris : TGV-verbinding (hogesnelheidstrein)

Ter plekke bewegen  

  • Neem vanzelfsprekend BreizhGo (OV in Bretagne): je eigen traject in de bus, op internet en op je mobiele telefoon
  • Itirando (website): zoek je wandeling op en alle informatie over de mogelijkheden om je te verplaatsen.

Laat je bagage vervoeren

Je tocht voorbereiden

  • Schaf het gidsje van de FFRP (het Franse Wandelnet) aan : Réf. 346 – Côte de Granit rose – GR®34
  • Bekijk de website MonGR, dé plek om alles te weten te komen over GR’s en Lange-Afstand-Wandelen
  • Itirando (website): zoek je wandeling op en alle informatie over de mogelijkheden om je te verplaatsen.

Een restaurant kiezen

Goedkoop €
Betaalbaar €€
Hoogwaardig €€€
Culinair €€€€

GR34, het meest ‘zilte’ van de Lange-Afstand-Wandelpaden

Je kunt er:

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten