port-du-guilvinec-alexandre-lamoureux.jpg
©Sensation Bretagne|LAMOUREUX Alexandre
Een kennismaking met het Pays BigoudenVan Quimper naar Pont-l'Abbé: zeehonden en heel veel natuur
Vakantie-idee

Een kennismaking met het Pays Bigouden

Gun uzelf een actieve vakantie met de ingrediënten zee en land aan de punt van zuidelijk Finistère. U wordt er ontvangen in een huis dat helemaal gerenoveerd is met milieuvriendelijke materialen. Extra verleidelijk: in de tuin staat een jacuzzi en het strand is vlakbij.

Voor dit idee moet je
4 dagen

In het kort

Lekker bewegen en ontspannen in de ongerepte natuur, spreekt dat u aan? Fietsen, peddelen, wandelen, dat zijn de manieren om de sfeer te pakken van de punt van Finistère, een wereld waar zee en land elkaar ontmoeten, waar u de oceaan ontdekt met zijn oneindige witte stranden, een land met stille weggetjes, kerkjes, fonteinen en pittoreske vissershuisjes.

U brengt een bezoek aan Quimper, steekt met de veerboot over naar Île-Tudy, gaat in een kajak op zoek naar grijze zeehonden en wandelt langs de rivier van Pont-l’Abbé.

 

Quimper, het hart van Cornouaille

Daar staat u dan, op het station van Quimper! De torens van de kathedraal, met gebeeldhouwde steen die fijn is als kantwerk, zijn al te zien. Nadat u uw bagage hebt opgeborgen in een kluis bij de Conciergerie in het historisch centrum van de stad, kunt u de oude binnenstad gaan ontdekken met schitterende vakwerkhuizen. Voor de lunch kunt u terecht in een van de vele crêperies van de Place au Beurre, of bij La Cantine des Chefs, in de Rue Kereon. Die laatste hanteert de opmerkelijke formule “alles is huisgemaakt, alles gaat in potten”. De kathedraal is vlakbij, stap er dus binnen of kies voor een thematische stadswandeling met gids. En dan is het zomaar tijd om uw accommodatie op te zoeken. Haal uw bagage weer af bij de Conciergerie en neem bij de halte aan de Quai de l’Odet bus 56C in de richting Loctudy. Als u uitgestapt bent, hoeft u nog maar 50 m te lopen naar de B&B van Corine en Laurent, een huis met veel lichtinval. Daar staat een heerlijke maaltijd met biologische producten klaar. Als het mooi weer is, eet u natuurlijk in de tuin.

 • Quimper van bovenaf: van juni tot september is er elke laatste zaterdag van de maand de gelegenheid om met een gids-verteller de toren van de kathedraal van Quimper te beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de stad.
 • Wie van lekker houdt, stapt binnen bij Les Macarons de Philomène, een eerbiedwaardig instituut waar macarons in twintig verschillende smaken worden verkocht, van traditioneel tot op z’n minst zeer verrassend. 13 rue de Kéréon.

Op de fiets om Loctudy en Île-Tudy te verkennen

Na een huisgemaakt en biologisch ontbijt heeft u weer voldoende energie en bent u klaar voor een bezoek aan Loctudy. Maar eerst gaat u naar de fietsverhuurder. Langs de monumentenroute (parcours du patrimoine) ziet u kleine vissershuisjes, de vuurtoren, de voormalige conservenfabriek voor sardienen en de fraaie 11de-eeuwse romaanse kerk. Bij de jachthaven stapt u op de veerboot om de Rivière de Pont-l’Abbé over te steken. Na 10 minuten varen bent u in Île-Tudy. Tot het midden van de 19de eeuw was dit pittoreske vissersdorp ook echt een eiland. Dwaal door een doolhof aan kleine straatjes met lage, kleine huizen die tegen elkaar leunen en u waant zich in vervlogen tijden. Voor de lunch kunt u kiezen voor het biologische, afvalvrije lunchpakket van Corine of voor een restaurant aan het water. Fiets vervolgens heerlijks langs het strand en neem een verfrissende duik in het water. Energie over? Fiets dan door tot Sainte-Marine, maar let wel op de tijd: de veerboot wacht niet! Voor een aperitief en een diner bij zonsondergang kunt u naar La Mer à Boire, aan de jachthaven van Loctudy.

 • Elke dinsdagochtend kunt u op de markt op de Place de la Mairie terecht voor lokale producten en oesterse.
 • Afhankelijk van de tijd van het jaar organiseert Les Vedettes de l’Odet allerlei dagtochten per boot naar de Glénan-archipel. Een echte must is een bezoek aan het natuurgebied Saint-Nicolas (onderdeel van de Glénan-archipel), waar u kunt zwemmen in een kristalheldere lagune.

In een kajak op zoek naar grijze zeehonden

Fiets om te beginnen langs fietsroute “La littorale”, onderdeel van de LAF 5, naar de haven van Guilvinec. Daar ligt Haliotika, een infocentrum voor de visserij en tegelijk visafslag, waar u alles te weten komt over zee en visserij. Na een korte stop op het strand om te genieten van het biologische lunchpakket, gaat u naar het watersportcentrum voor een 2,5 uur durende tocht in een zeekajak. U gaat onder begeleiding van een gediplomeerd instructeur, u kunt dus veilig genieten van deze magische ervaring. Spieren warmen op, de geest vindt de vrijheid, en dan is daar een hele groep grijze zeehonden, vlakbij, op korte afstand van de kust. Ze trekken zich niets aan van peddelaars, ze zijn rustig te benaderen. Op terugweg neemt u een kijkje bij de cirkelvormige sporen op de granietrotsen van de Pointe de Men Meur. Die herinneren aan een vroegere steengroeve. In het licht van de ondergaande zon is het tijd voor een aperitief aan de haven van Lesconil. Daarna kunt u relaxen in de jacuzzi van uw gastadres. Eten kan in Le Relais de Lodonnec, op 300 m van de B&B.

 • Haliotika, Cité de la pêche, biedt onder andere: 1,5 uur interactieve rondleiding, bezoek met gids aan de visafslag, uitstapjes voor gezinnen, culinaire workshops en activiteiten voor kinderen
  Onthouden: als u tegen half vijf een plekje zoekt op het panoramaterras, kunt u zien hoe de schepen binnenlopen en de vis gelost wordt.

Wandelen langs de verborgen plekken van de Rivière de Pont-l’Abbé

Vandaag maakt u een rustige wandeling van 6 km, met enkel een verrekijker als bagage, en gaat u de verborgen plekken van de Rivière de Pont-l’Abbé ontdekken. Na een kleine omweg om de baai van Pen Ar Vir, lange tijd de enige haven van Loctudy, vindt u tegenover het Maison de la Presse, de GR® 34, de rood-witte markering van het mythische Douanierspad. Volg de tekens, stroomopwaarts langs de rivier, in de richting van Pont-l’Abbé. Onderweg ziet u schitterende landhuizen en een getijdenmolen. Dan volgt u het jaagpad waarlangs de schepen vroeger naar de haven werden getrokken. Dit is het moment om de verrekijker te pakken om al die verschillende soorten vogels te kunnen bekijken: kleine zilverreiger, bergeend, kokmeeuw, zilvermeeuw… En dan duikt om de hoek Pont-l’Abbé op, met zijn brug met huizen (in heel Frankrijk zijn er maar 9 van dat soort bruggen) en de wonderlijke toren van het Couvent des Carmes. Niet ver van de imposante granietmassa van het “Château des Abbés du Pont” liggen de voormalige depots van de Quai Saint-Laurent: het is duidelijk dat hier vroeger een drukke handelshaven lag. Maak een stop bij het pittoreske Café de la Marine, op de hoek van de kade, voordat u het historisch centrum gaat bekijken. Het busstation is aan de overkant van het water en daar staat uw bagage op u te wachten.

 • In het kasteel is het Musée Bigouden gehuisvest, met een modern ingerichte tentoonstelling van de hele geschiedenis van de beroemde klederdrachtmutsen, hoog als een menhir en met delicaat kantwerk.
 • Nog een souvenir mee? In de vele leuke winkeltjes van Pont-l’Abbé vindt u ongetwijfeld iets van uw gading.

Aanraders!

 • De gezellige drukte van de haven van Guilvinec, de ontmoeting met zeehonden en het aperitief met uitzicht op de zee…
 • Een wandeling door de historische stadscentra van Quimper en Pont-l’Abbé, de stille charme van Île-Tudy.

Accommodatie

B&B/Chambre d’hôtes Balade Océane

Er heerst een lichte, vrolijke sfeer in het grote huis, dat betimmerd is met lichtgrijs hout en een fijn terras heeft. De ontvangst is hartelijk, de maaltijden zeer verzorgd en bereid met biologische, lokale producten en eigengebakken brood. Vlak bij het huis ligt een fijn zandstrand, heerlijk om te zwemmen.

Zonder auto reizen

Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Quimper.

Na een bezoek aan Quimper reist u zo naar uw verblijfsaccommodatie: stap bij halte Saint-Corentin, aan de Quai de l’Odet (vlak bij de kathedraal), op lijn 56C van BreizhGo.
Komt u later op de dag aan, neem dan direct lijn 56C vanaf het busstation, direct naast het SNCF-treinstation. Let op: de laatste bus vertrekt tegen zeven uur ’s avonds.
Stap uit bij de halte Loctudy-Lodonnec.
De accommodatie ligt op 50 m afstand, aan de dezelfde kant van de weg.

Download het reisdagboek

Alle informatie van de website én meer in één pdf

Alle ondernemers die betrokken zijn bij “Bretagne zonder auto” (En Bretagne sans ma voiture) zetten zich in voor Duurzame Ontwikkeling.

Dat betekent dat ze:

 • actief bijdragen aan de lokale economie;
 • een verantwoord inkoopbeleid voeren;
 • hun personeel opleiden op het gebied van duurzame ontwikkeling;
 • op een verantwoorde manier met afval omgaan;
 • hun energie- en waterverbruik terugdringen;
 • hun gasten en bezoekers kunnen helpen bij vragen over duurzaam vervoer.
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten