Culinair uitstapje

Lekkers van zee en land in de streek rond Saint-Malo

Het hele jaar door

Je ziet zee en land tijdens deze tocht tussen Saint-Malo en de Baai van Mont-Saint-Michel én krijgt een aantal heerlijke smaakverrassingen. Ouderwets gekarnde boter binnen de muren van de vesting Saint-Malo, oesters die bij Cancale groeien in het gebied met de grootste getijdenverschillen van Europa en meermaals bekroonde cider. Wedden dat dat naar meer smaakt!

Stadium
01 Stadium 01

10.30 uur – Shoppen in de oude vesting Saint-Malo

Welkom in Saint-Malo! Loop door de Saint-Vincent-poort de vesting binnen en je kunt een heerlijke ochtend zoekbrengen met winkelen. Want dit voormalige kapersnest zit tjokvol leuke winkeltjes en trendy conceptstores. Dwaal door de straatjes en je vindt leuke decoratieartikelen en ambachtelijke sieraden, je ontdekt de nieuwe collecties van bekende Bretonse merken, geniet van een lokale specialiteit… Er is genoeg leuks en lekkers te vinden, van een tas gemaakt van zeildoek tot een trui 100% made in France, van specerijen tot boter en kouign-amann. En de winkels zijn ook op zondag open!

Lees ookSaint-Malo

02 Stadium 02

 LUNCH – Galettes en karnboter

Zoek een plekje in Le Comptoir Breizh Café en laat je meenemen van Bretagne naar Japan. Hier kun je galettes eten die in een vierkant gevouwen zijn, gevuld met andouille uit Guémené, of gevuld met shiitakes en opgerold en in rondjes gesneden als sushi… Onder andere…, want er is veel meer. Drink er een goede biologische cider bij. Prijzen : €€ – €€€

Met zeewier, met boekweit, met ui uit Roscoff, met gerookt zout… In Le Bistro Autour du beurre kun je de beroemde, ouderwets gekarnde Beurre Bordier proeven in allerlei vormen: in een amuse of verwerkt in een maaltijd met streek- en seizoensproducten. Prijzen : €€ – €€€

Eten en drinken – tariefgroepen
Goedkoop €
Redelijk €€
Luxe €€€
Gastronomisch €€€€

03 Stadium 03

15.00 uur – Een tocht door de oesterkwekerijen van Cancale

Ga naar de oestermarkt aan de haven, de Port de la Houle, in Cancale. Inga, van Ostreika, wacht daar om je bij eb mee te nemen op een wandeling langs de oesterkwekerijen. Zorg voor stevige laarzen en dan kun je mee met de gids, naar de tafels met zakken waarop de oesters gekweekt worden. De zakken optillen, erop slaan met een stok, oesters sorteren aan de band: dat zijn een paar van de bezigheden van een oesterkweker. Inga kent ze, omdat ze ze zelf heeft uitgevoerd. En natuurlijk kun je niet weg zonder een vieruurtje met oesters uit Cancale, bekend om hun zilte, licht nootachtige smaak. In de verte wenkt Mont-Saint-Michel al!

Bekijk de data. Alleen op afspraak.
Let op: deze activiteit is afhankelijk van de getijden.
Vanaf € 7

04 Stadium 04

17.30 uur – Sla een voorraadje in / Proef ambachtelijke en bekroonde cider

Vervolg de route naar Plerguer, waar al drie generaties lang de Cidre Sorre gemaakt wordt, nog steeds op ambachtelijke wijze. Als je de winkel van het bedrijf binnenstapt, kun je kennismaken met het brede assortiment, met veel bekroonde soorten. De cidersoorten van Cidre Sorre hebben een BGA en worden uitsluitend met lokale appels gemaakt, uit de eigen boomgaarden of van kwekers in de buurt. Een video laat alle stappen van de verwerking van de appels zien: van het persen tot de rijping in vaten. Hoe heb je cider het liefst? Droog, zoet, rosé, Guillevic… Proef voor je koopt!

Bekijk de openingstijden
Entree en proeven is gratis

05 Stadium 05

18.30 uur – Wandel door de straatjes van Saint-Suliac

Op de terugweg moet je even stoppen in Saint-Suliac, een van de “mooiste dorpen van Frankrijk” (Plus beaux villages de France), gelegen aan de oevers van de Rance. Dwaal door de straatjes, hier ruettes genoemd, van dit oude vissersdorp, en let op de ronde deuropeningen, vensters met fraaie lateien, en beelden in muurnissen. De Ruette des petits puits brengt je bij de haven. Daar kun je genieten van de zonsondergang boven de Rance. Echt magisch!

Lees ook Saint‑Suliac en het dal van de Rance


Aanvulling op het culinaire uitstapje

Onze shoppingtips

Specerijen

Die specerijen hoeven we nauwelijks meer te introduceren! Maak kennis met de specerijen van Roellinger, de Épices Roellinger, in de winkel in Cancale of die in Saint-Malo: goed voor een reis rond de wereld in geuren en smaken. Je krijgt advies en handige tips hoe je de kruiden kunt gebruiken in de keuken.

De specialiteit van Grain de Vanille in Cancale is een soort bladerdeeggebak met bourbonvanille. Ook lekker is de galette cancalaise van Olivier Roellinger® of een cakeje met fruit en specerijen. En deze zeer gewilde tearoom heeft nog veel meer heerlijkheden.

Roomboter

Stap binnen bij La Maison du Beurre in Saint-Malo, de werkplaats van Jean-Yves Bordier, meester-botermaker. In de winkel kun je zijn topkwaliteit boter kopen, maar je kunt ook zien hoe de room op de ouderwetse manier gekarnd wordt en hoe de boter tussen plankjes geplet wordt om hem zijn karakteristieke vorm te geven.

Boekweit

Neem ook een kijkje bij La Maison du Sarrasin in Saint-Malo, een delicatessenwinkel waar veel producten te koop zijn op basis van boekweit: meelsoorten, galettes, koekjes, maar ook hartige en zoete cakes, pasta en zelfs honing!

Lamsvlees van zilte grond

Wil je een echt bijzonder stuk lamsvlees, van lammeren die op zilte weiden van de baai zijn geweid, dan kun je met je ogen dicht naar de Boucherie-charcuterie Doloise, in Dol de Bretagne. Dit is een de weinigen die een AOC-keurmerk heeft voor zijn lamsvlees.

Bouchot-mosselen

In Cherrueix, op de weg naar Mont-Saint-Michel, ligt La Poissonnerie Chistrel. Hier worden onder andere Bouchot-mosselen, oesters, alikruiken, wulken en inktvis verkocht. Op bestelling leveren ze ook schotels zeevruchten.
Je kunt je mosselen ook regelrecht bij de haven van Le Vivier-su-Mer kopen.

Cider

Maak kennis met de verschillende soorten cider van Cidre Sorre. Daarnaast maken ze op hun bedrijf in Plerguer, waar nu al de derde generatie werkt, ook ambachtelijk appelsap. Combineer de cider met andere echt Bretonse artikelen om er een mooi cadeaupakket van te laten maken.

Souvenirs

Bij La Maison des Produits du Terroir in Cherrueix vind je alle culinaire specialiteiten van de Baai van Mont-Saint-Michel bij elkaar. Na afloop heb je allerlei ideeën voor heerlijke recepten.

OOK INTERESSANT

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten