1-j2-voilier-crtb-ac3931-gladu-ronan.jpg
©Ronan Gladu

De zee op aan boord van een Bretons zeilschip

Samen met je kinderen zeilen op zee! Zo’n schitterende tocht op een traditioneel zeilschip kan een dag, een halve dag of een paar uur duren. Met zijn allen help je mee aan boord en is het weer even net als vroeger. De 5 zeilschepen hieronder zijn met veel liefde gerestaureerd of het zijn getrouwe kopieën van oude schepen, goed voor een vaartocht met een avontuurlijk tintje. Klim maar aan boord!

In één oogopslag

1. Varen op een beroemde vissersboot, tussen Séné en Île aux Moines

De Corbeau des Mers – vanuit Séné, een karakteristieke haven, vlak bij Vannes

Dit is een boot met een bijzonder verhaal. De Corbeau des Mers werd gebouwd in 1931 als kreeftenvisser en met 27 vissers van het eiland Sein aan boord, gaf het in juni 1944 gehoor aan de oproep van generaal De Gaulle om zich tegen Duitsland te verzetten. Het schitterend gerestaureerde houten schip met zijn bruine zeilen vaart in de hele Golf van Morbihan. In een ontspannen sfeer vertelt Eric, de schipper, over de veelbewogen geschiedenis van het schip. Het decor is prachtig: verspreid over de baai liggen talloze eilanden, van groot tot piepklein, en door de getijden vervaagt het onderscheid tussen land en water.

Varen aan boord van de Corbeau des Mers


2. Beleef de kapersavonturen opnieuw, in het kielzog van Surcouf

De Renard – vanaf de voet van de vesting Saint-Malo

De 30 m lange geel met zwarte kotteris een replica van het laatste schip dat in 1812 door Surcouf, de legendarische kaper uit Saint-Malo, de zee opgestuurd werd. Met zo’n schip stap je meteen terug in de tijd! Met zijn vervaarlijke kanonnen lijkt het schip regelrecht uit de Pirates of the Caribbean te komen en je herkent hem direct wanneer het met volle zeilen langs de schitterende Côte d’Emeraude vaart, een deel van de kust dat beroemd is vanwege de badplaatsen uit de belle époque, zijn rijke maritieme geschiedenis en het betoverd heldere water. De bemanning een handje helpen bij het zeilen maakt deze tocht tot een onvergetelijke belevenis!

Varen aan boord van Le Renard

3. Bewonder de Côte de Granit Rose vanaf een meer dan honderd jaar oud zeilschip

De Ar Jentilez – vanaf Perros-Guirec

De betovering begint zodra je aan boord bent gegaan bij het strand van Trestraou. Je bevindt je op een algenvisser van het type « flambard », typerend voor de Trégor. Rond Perros-Guirec en Tréguier voeren in de 19de eeuw tientallen van deze schepen. ‘s Winters vervoerden ze algen, ‘s zomers zand, en tussendoor werden ze gebruikt voor de kustvisserij. Net als de zeelui van vroeger, mag je een lijn uitgooien, de zeilen trimmen, op weg naar het eiland Rouzic, het grootste vogelreservaat van Frankrijk met 13.000 broedparen van de jan-van-gent.

Varen aan boord van de Ar Jentilez

4. Ontdek de magie van Abers aan boord van een charmante algenvisser

De Karreg Hir – vanuit Plouguerneau, aan de ingang van Aber Wrac’h

Dit stoere schip fungeert als ambassadeur van het Écomusée des goémoniers et de l’algue. Het is een replica van een werkschuit uit de jaren ’30 waarmee algen werden geoogst, een product dat sinds mensenheugenis gewaardeerd wordt vanwege zijn vele toepassingen. Met zijn ronde, zwarte romp en zijn mooie okerkleurige zeilen kan hij vlak over de kiezels op de bodem scheren, door een paradijselijk mooi en ongerept gebied, met langs de oevers bossen en weiden. Tijdens de tocht van anderhalf uur mogen de kinderen helpen bij het trimmen van de zeilen, terwijl de ouders Jean-Marie helpen om de fuiken binnen te halen. Een en al plezier, dus!

Le Karreg Hir

Kwaliteitshandvest

Les Voiliers de Bretagne

Het schip

De Voiliers de Bretagne (Bretonse zeilschepen) staan onder nauwlettend toezicht:

  • ze worden voortdurend onderhouden, zodat u veilig aan boord kunt gaan;
  • door een uitgekiende indeling kunnen de passagiers gemakkelijk rondlopen.

De vaartocht

Tijdens de tocht doen de zeelui van « Voiliers de Bretagne » er alles aan om u te garanderen dat:

  • u gastvrij ontvangen wordt;
  • de bemanning bestaat uit professionele zeilers;
  • de sfeer gemoedelijk is, geïnspireerd door een passie voor de zee;
  • u een unieke ervaring beleeft, doordat u mag helpen;
  • u kennismaakt met het varend erfgoed en met het gebied waar u vaart.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten