ecocentre-du-trgor-pleumeur-bodou-25.jpg
©Ecocentre du Trégor

Vijf ideeën om in Bretagne je kinderen bewust te maken van het milieu

Speelse uitjes en grote ecologische belangen

Tijdens je vakantie je kinderen respect bijbrengen voor de planeet aarde: een goed idee toch? Bescherming van oceanen en dieren, productie van duurzame energie, verantwoord eten… Vijf ideeën voor uitstapjes met de kinderen waarbij hun ecologisch bewustzijn ontwikkeld wordt terwijl ze spelen en experimenteren.

In één oogopslag

1. Windenergie voelen terwijl je fietst!

Centre EOL in Saint-Nazaire

Waarom hebben we elektriciteit nodig? Hoe werkt een windmolen op zee? Het Centre EOL in Saint-Nazaire geeft antwoord op alle vragen die kinderen kunnen hebben over deze moderne soort molens en over duurzame energie uit de zee. En er is geen betere manier om te iets te begrijpen dan om er zelf mee aan de slag te gaan! In dit voor Frankrijk unieke centrum kun je dus tegen een windmolen blazen om een film te laten draaien, fiets je zo hard je kunt om wind te produceren, meet je het energieverbruik van een smartphone, of bouw je zelf je eigen windpark op schaal… Na het bezoek kun je naar het terras klimmen, vanwaar je een uitzicht van 360° hebt over de werven van Saint-Nazaire. Daar worden onderdelen gebouwd van de reusachtige windmolens die Frankrijks eerste windmolenpark op zee gaan vormen.

Centre EOL à Saint-Nazaire


2. Biodiversiteit in zeeën en oceanen van heel dichtbij

Océanopolis en het centrum 70.8 in Brest

Otters, zeehonden, haaien, maar ook zeeanemonen en zeekomkommers… In Océanopolis in Brest kunnen kinderen kennismaken met de rijkdom maar ook met de kwetsbaarheid van de biodiversiteit van zeeën en oceanen, in het bijzonder de Bretonse. In het Minilab, speciaal ingericht voor experimenten, kunnen ze die wereld bekijken door een (stereo)microscoop. En reken maar dat ze stomverbaasd zullen zijn over het leven dat te vinden is in een enkel druppeltje zeewater! Tijdens de schoolvakanties draaien er korte animatiefilmpjes over het belang van algen, de bescherming van koraal, het gevaar van vervuiling door plastic… Breng ook een bezoek aan « 70.8 », dat in 2021 werd geopend in het Ateliers des Capucins en dat is gewijd aan de oceanen. Op een leuke en interactieve manier leer je de wereld van de oceanen beter kennen. 

Océanopolis     Espace 70.8

3. Natuurlijk tuinieren en inspiratie door lowtech

Ecocentre du Trégor

Het Écocentre du Trégor, in het Parc de Radôme in de buurt van Lannion , is een ware goudmijn voor milieubewuste ideeën die je thuis kunt toepassen. Nieuwsgierige en milieubewuste volwassenen en kinderen kunnen zich hier uitleven met allerlei experimenten. In de Potager des Harmonies, een permacultuurtuin, kun je met de kinderen leren hoe je natuurlijk tuiniert. Langs de Chemin des énergies kun je allerlei grappige machines in werking zetten, geïnspireerd op lowtech. De « verspilmolen » bijvoorbeeld of een « omgekeerde slak », die je aan het denken zetten over je elektriciteitsverbruik. Een « zachte » benadering van de ecologie, met kortlevende kunstwerken en een zintuigenwandeling op blote voeten. Houden je pubers van ingewikkelde raadsels? Doe dan een escape game (vanaf 11 jaar), over een wetenschapper en zijn geniale uitvinding: een groene energiebron die kernenergie kan vervangen.

Ecocentre du Trégor


4. Respect voor wilde en bedreigde diersoorten

Parc de Branféré

Op een terrein van bijna 45 ha groot met eeuwenoude bomen, open plekken, watervallen, eilanden en kreupelhout is ook de École Nicolas Hulot pour la Nature et l’Homme te vinden! Het Parc de Branféré stelt zich namelijk tot doel om jong en oud respect bij te brengen voor dieren van over de hele wereld. Hier zie je 1000 verschillende soorten, afkomstig van alle vijf continenten, in bijna-vrijheid rondlopen: giraffes uit Niger, rode panda’s, Indiase neushoorns, gibbons en andere bedreigde diersoorten. In het Parc de Branféré zijn 35 soorten ondergebracht in het kader van een Europees instandhoudingsprogramma. Als « verzorger in opleiding » mogen kinderen van 8-12 jaar deze dieren van heel dichtbij bekijken. Op het programma: schoonmaken van de leefruimtes, bereiden en uitdelen van maaltijden…

Parc de Branféré

5. Werk aan je kennis over groente en fruit

Légumes Project in Saint-Pol-de-Léon

Hoe ziet de bloem van een artisjok eruit? Waarom zijn bieten rood? Hoe ruikt een bloemkool? Zien, aanraken, ruiken… Al je zintuigen heb je nodig bij het Légumes Project, een openluchtmuseum dat gewijd is aan groente, fruit en eten. Het is te vinden bij de Ferme de Kerguelen, in Saint-Pol-de-Léon. Je leert families van groenten onderscheiden, ontdekt het verband tussen voedingswaarde en kleur, je steekt je hand in een doos om te voelen wat erin zit… en dat valt nog niet mee! Tijdens een bezoek aan deze boerderij, die in een van de grootste tuinbouwgebieden van Frankrijk ligt, kun je meteen meer te weten komen over de gebruikte hulpmiddelen, over de tuinbouwsector, over de toeleverende bedrijven en over het belang van de biodiversiteit van het bodemleven. Er is zelfs een wandeling uitgezet over biologisch bewerkte percelen, waarbij je kennis maakt met de boer en zijn werk. Wedden dat je kinderen hem honderduit zullen vragen?

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten