Dataroaming langs de GR34

Van Audierne naar Bénodet

Van april tot juni en in september en oktober

Genieten van frisse zeelucht langs de baai van Audierne, vol ontzag kijken naar de krachten van de elementen bij de Pointe de la Torche, waar surfers de show stelen. De vissershaven van Le Guilvinec, de zandstranden van Île Tudy, je ziet het allemaal als je dit stukje Bretagne doorkruist: het Pays Bigouden.

riviera-bretonne-mer-blanche-teddy-verneuil.jpg
©VERNEUIL Teddy - LEZBROZ
Stadium
01 Stadium 01

Een dag op het Île de Sein

Vertrek en terugreis: Audierne, passagiershaven (Embarcadère Île de Sein)
Aankomst: Île de Sein

In iets minder dan een uur vaar je van Audierne naar het Île de Sein! Tip: kom de avond tevoren, zodat je de eerste boot kunt pakken. Hier is de auto verbannen, je verplaatst je alleen (en eenvoudig) te voet. Slenter door de kleurige straatjes bij de haven en wandel dan door het heidelandschap naar de vuurtoren, de Phare de Goulenez. In de zomer kun je naar de ommegang klimmen: 360 treden! Maar het is de moeite waard, want daarboven heb je een adembenemend uitzicht van 360°! Trek anderhalf uur uit voor een wandeling rond het eiland, langs inhammen, kiezelschoorwallen en ovens in de grond waar in vroeger zeewier werd verbrand om soda te produceren. In het museum van het eiland, gevestigd in het voormalig zeemanshuis, kom je er meer over te weten. Terug naar Audierne in de namiddag.

Zeehonden, dolfijnen bekijken en zeilen op de Goyen 

Zin om de grijze zeehonden en tuimelaars in de Chaussée de Sein van dichtbij te bekijken? Boek dan een kajaktocht bij Île de Sein Nautisme. Altijd even magisch! Ook leuk is suppen over de Goyen naar Pont-Croix, vanuit het watersportcentrum van Plouhinec. Dat gaat het beste vlak voor het tij op zijn hoogst is.

   Niveau: gemakkelijk

4,5 km – Ongeveer 1h30 lopen

Onze aanbiedingen

Waar overnachten in Audierne ?

Waar eten?

Waar informatie verkrijgen?

Welk vervoer is mogelijk?

02 Stadium 02

Van Audierne naar Pouldreuzic

Vertrek: Audierne, haven
Aankomst: Pouldreuzic, Penhors

Klaar voor een andere streek? Vandaag verruil je Cap Sizun voor het Pays Bigouden. Kersiny, Mesperleuc, Gwendrez… allemaal mooie zandstranden langs de Baai van Audierne. In een rustig tempo kom je bij de haven van Pors-Poulhan, waar je begroet wordt door het standbeeld van een stoere vrouw in klederdracht, “la bigoudène”: ze markeert de grens van Cap Sizun en het Pays Bigouden. Daar waar de kliffen stoppen, begint een kiezelschoorwal. Slinger tussen de paluds, de moerassen, en de oceaan door tot aan de Menhir des Droits de l’homme, op het strand van Kerrest. Nog maar 4 kilometer en je komt aan in Pouldreuzic, bij de kerk van Notre-Dame de Penhors, een lokaal zeer belangrijk bedevaartsoord. En dan is het wachten op de taxi die je naar je overnachtingsadres in Plomeur brengt.

Tem de golven! 

De Baai van Audierne is een ideale plek voor allerlei vormen van surfsport. Surf, bodyboard, kite-surf… Bij verschillende surfcentra kun je cursussen volgen en materiaal huren (Soul Surfing Skol; ESB Penhors; BZH Surf School). Iets rustiger is suppen langs de kust met Les enfants de la côte. In Penhors, bij Plein Ouest, kun je ook zeilen, maar dan strandzeilen!

   Niveau: gemakkelijk

17,5 km – Ongeveer 4h30 lopen

Onze aanbiedingen

03 Stadium 03

Van Plomeur naar Le Guilvinec

Vertrek: Plomeur, Pointe de la Torche
Aankomst: Le Guilvinec, haven

Een fraaie salto, glijden over de top van een golf… Je moet echt een poosje kijken naar de acrobatische toeren van de surfers bij La Torche. Indrukwekkend! Daarna ga je pal zuid, naar de Pointe de Penmarc’h. Grillige rotsen: konijnenoren hier, een kurkentrekker daar, en voortdurend dat schitterende panorama. Nadat je in Saint-Guénolé bent aangekomen, een haventje aan het einde van de wereld, moet je wel even naar de vuurtoren van Eckmühl lopen. 307 treden omnaar boven te klimmen, dat vraagt enige inspanning! Wil je dat niet, werp dan in ieder geval een blik op het trappenhuis met melkglazen tegels op de wanden: meteen op Instagram, die foto! Na het zandstrand van Le Ster kom je bij de haven van Le Guilvinec. Mis het schouwspel niet als tegen vier uur de vissersschepen binnenvaren, heel bijzonder!

Allemaal naar de line-up! 

La Torche is gewoon synoniem met surfen! Je kunt les nemen bij een erkende surfschool (ESB, 29 Hood, Rise Up) en je vaardigheden perfectioneren bij dé Bretonse beach break. Andere, ook leuke activiteit is aan boord van de semi-rigide van Soizen speuren naar zeehonden en dolfijnen die hier langs de kust van het Pays Bigouden leven.

   Niveau: gemakkelijk

16 km –  Ongeveer 4 uren lopen

Onze aanbiedingen

04 Stadium 04

Van Le Guilvinec naar Loctudy

Vertrek: Le Guilvinec, haven
Aankomst: Loctudy, jachthaven

Van haven naar haven. Vandaag ga je van Le Guilvinec via Lesconil naar Loctudy, de belangrijkste aanvoerhavens voor verse vis. Eerst loop je door het kwetsbare duinlandschap van Treffiagat, via de Voie Verte (makkelijker) of langs het strand. De rotsen van Goudoul komen in zicht, dus is ‘Lesco’, voor de intimi, niet ver meer! Het kan niet anders of je valt voor de betoverende sfeer van dit haventje met zijn karakteristieke vissershuizen. Nadat je de ría du Ster bent overgestoken, kom je weer in de duinen, die ditmaal het magnifieke strand van Les Sables Blancs begrenzen. Wauw! Ben je aangekomen, laat je dan verrassen door de “Demoiselles de Loctudy”, de dames van Loctudy, oftewel de langoustines, de zeevrucht die symbool staat voor het Pays Bigouden. Vers van de visser zijn ze het lekkerst!

Watersport en nog meer heerlijks 

Van zo’n wandeling krijg je trek in meer! Trakteer jezelf daarom op een smultocht per kajak vanuit het watersportcentrum van Loctudy. Onderweg ga ja van boord om lokale producten te proeven. Je kunt hier ook een surfplanken, paddles, kajaks en catamarans huren en veilig varen op een bewaakt stuk water.

   Niveau: gemakkelijk

18,5 km – Ongeveer 4h45 lopen

Onze aanbiedingen

05 Stadium 05

Van Loctudy naar Bénodet

Vertrek: Loctudy, jachthaven
Aankomst: Bénodet

Vanuit Loctudy kun je een stuk afsnijden door via Île Tudy te gaan. Vanuit de jachthaven kun je met de pont heel makkelijk naar het strand aan de overkant varen. Nu je er toch bent, neem dan onderweg een foto van de Tourelle des Perdrix, schitterend met zijn zwart-witte dambordpatroon. Een kop koffie met uitzicht op de rivier van Pont-l’Abbé en dan ga je echt op pad! Langs stranden en polders brengt het kustpad je naar de kleine haven van Sainte-Marine. Een heerlijke plek, met een zeemanshuis, kerk en vele terrassen. Nog en oversteek, dit keer met de P’tit Bac, en je staat aan de andere oever van de Odet, in Bénodet. Heb je geen haast? Neem dan de tijd om door deze badplaats te dwalen. Aan het eind van de dag kun je met bus of taxi naar Quimper.

   Niveau: gemakkelijk

7 km – 1.30 u wandelen en 2 keer een oversteek van een kwartier

Onze aanbiedingen

Waar kun je onderweg eten en drinken?

Waar kun je slapen, iets eten of drinken in Quimper?

Waar informatie verkrijgen?

 

Welk vervoer is mogelijk?

Klaar voor vertrek?

Onze tips om je het leven gemakkelijker te maken

Per trein komen

  • Aankomst: station Quimper

Ter plekke bewegen

  • Neem vanzelfsprekend BreizhGo (OV in Bretagne): je eigen traject in de bus, op internet en op je mobiele telefoon
  • Itirando (website): zoek je wandeling op en alle informatie over de mogelijkheden om je te verplaatsen.

Laat je bagage vervoeren

Je tocht voorbereiden

Een restaurant kiezen

Goedkoop €
Betaalbaar €€
Hoogwaardig €€€
Culinair €€€€

GR34, het meest ‘zilte’ van de Lange-Afstand-Wandelpaden

Je kunt er:

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten