CULINAIR UITSTAPJE

Bretonse klassiekers en moderne smaken in Cornouaille

Het hele jaar door

Cornouaille: verras uw smaakpapillen met de klassiekers van de Bretonse gastronomie, gestoken in een hedendaags jasje. Geniet van een bistronomische lunch in Douarnenez en een vieruurtje in een gezellige omgeving in Audierne. Sluit een wandeling door het historisch centrum van Quimper af met een heerlijk glas cider. Een ontdekkingstocht langs tradities en eigentijdse interpretaties.

Stadium
01 Stadium 01

Lunch in Douarnenez: smaken en kleuren

Aan het strand van Les Sables Blancs in Douarnenez kunt u genieten van een moderne versie van een klassiek Frans gerecht, bij Char’Lo Bistrot. Welke draai geeft de chef eraan? Hij speelt met de kleuren en smaken van lokale en weinig bekende seizoensgroenten. Ook de eigengemaakte burgers zijn heel verleidelijk… Prijzen: €

Eten en drinken – tariefgroepen
Goedkoop €
Redelijk €€
Luxe €€€
Gastronomisch €€€€

02 Stadium 02

14 uur: Wek de molenaar in u, bij Le Moulin de Keriolet

Snel naar de Pointe du Millier, in Beuzec-Cap-Sizun. Voor u bij de vuurtoren bent, duikt een zijwegje het bos in waar de Moulin de Keriolet verscholen ligt. Het schoepenrad, met een doorsnee van 8 m, is ronduit indrukwekkend. De waterkracht wordt geleverd door een riviertje dat zich een weg baant tussen mos, varens en granieten rotsen door. Heel feeëriek! De molen was in bedrijf tot in de jaren vijftig. In 2008 vond een restauratie plaats en nu wordt er biologisch meel gemalen. In de molen wordt uitleg gegeven met behulp van informatiepanelen en een audiogids. Ga hier niet weg zonder een zakje meel en een pot boekweithoning, ook hier gemaakt.

Open voor bezichtiging van dinsdag tot zondag, van 10-12 en van 14-18 uur.

Op zaterdag en zondag wordt er ook brood verkocht.

03 Stadium 03

16 uur: Vieruurtje in Audierne

Tijd voor een pauze! Op korte afstand van de haven van Audierne ligt La Quincaillerie, een ontspannen plek waar je op elk uur van de dag terecht kunt voor huisgemaakte koek en taart en Engelse specialiteiten (cheesecake en scones). Laat je verleiden door de kaart met allerlei soorten thee of kies voor een kop heerlijke warme chocolade. Op binnenplaats moet je ook zeker even snuffelen tussen de handgemaakte kleding van l’Atelier 5. La Quincaillerie is tegelijk ook een B&B, een uitstekende plek voor een overnachting in een ontspannen sfeer.

04 Stadium 04

17 uur: Wandelen door historisch Quimper en een eetlustopwekkend glas

Neem de tijd en wandel kriskras door de straatjes van het historisch centrum van Quimper. Rond de kathedraal Saint-Corentin, een juweeltje van Bretonse gotiek, liggen allerlei uitnodigende eet- en drinkgelegenheden. “Place au Beurre, Venelle du Pain Cuit, Venelle du Poivre, Rue des Boucheries”: wie dan nog geen trek krijgt… Sla het Quartier de Locmaria, aan de oever van de Odet, niet over, met ambachtslui, kunstenaars en goede restaurants.

05 Stadium 05

19.30 uur Variaties op de cider

Wist u dit? Sistr is Bretons voor cider. Bij Sistrot, in Quimper, staan maar liefst 60 soorten op de kaart. Eet er een passend gerecht bij, geconcentreerd rond cider en rond de appel, en vaak met een exotisch tintje. Als dat de smaakpapillen niet doet tintelen… Prijzen: €€ – €€€

Eten en drinken – tariefgroepen
Goedkoop €
Redelijk €€
Luxe €€€
Gastronomisch €€€€


AANVULLING OP HET CULINAIRE UITSTAPJE

Onze shoppingtips

Koek en gebak

Amandelcrème op een macaron met koffieglazuur: bezwijk voor een Java, de specialiteit van Pâtisserie Le Meur. Deze patisserie, een echt instituut in Quimper, heeft zo’n dertig verschillende taarten en een heel assortiment huisgemaakte macarons. U kunt er ter plekke van genieten, in de tearoom.

Laat u verleiden door de onvermijdelijke Macarons de Philomène in Quimper. U hebt keus uit 30 soorten, zoals die met aardbeien uit Plougastel, met roomboterkaramel, maar ook met tonkaboon, lychee of grapefruit… Makkelijk te vinden, dankzij het beeld van Philomène tegen de voorgevel.

Bekijk van dichtbij hoe de beroemde crêpes dentelles gemaakt worden, met de hand gerold om een mes, in de Biscuiterie de Quimper, in het Quartier de Locmaria. Verder is er een ruim assortiment streekproducten en cider uit de streek.

Bier

La Baleine Déshydratée, een bar 2.0 in Quimper, heeft keus uit 400 soorten bier, waarvan 40 hier ook gebrouwen worden. Perzik-tijm, framboos-perzik-piment: aan originaliteit geen gebrek! U betaalt hier met een kaart die verbonden is met de taps.

Kouign-amann

De kouign-amann van Boulangerie des Plomarc’h in Douarnenez, met verrukkelijk bladerdeeg, staat bekend als een van de beste van Bretagne. Bakker Thierry Lucas maakt ze met de hand, een voor een, volgens het authentieke recept, dat ontstond in Douarnenez!

Cider

Bekijk alle stadia van de traditionele bereiding van cider (o.a. AOP Cornouaille) en pommeau de Bretagne, van de boomgaard tot het bottelen bij Le Manoir de Kinkiz in Quimper. Gratis proeven.

Proef cider, appelsap en appelazijn van La Cidrerie De Tromelin in Mahalon, Cap Sizun, en draag bij aan de arbeidsparticipatie van volwassenen met een handicap. De producten die op dit erkende werkbedrijf ambachtelijk gemaakt worden hebben een BGA-keurmerk en vallen regelmatig in de prijzen.

Hebt u meerdere dagen?     

Ga dan voor een smaakreis rond Cap Sizun.

OOK INTERESSANT

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten