Plovan 23x58 0721 23Plovan 23x58 0721 23
©Plovan 23x58 0721 23|Yannick Schutz

10 makkelijke manieren voor een duurzame vakantie

Nicolas Bouvier, een bekende reiziger en schrijver schreef: « Reizen begint voor mij bij mijn schoenen ». Ben je van plan om binnenkort voet op Bretonse bodem te zetten? Dan is dat de gedroomde kans om kennis te maken met een andere manier van reizen. Lichter, zonder een overladen programma en met zo weinig uitstoot van CO2, gewoon omdat je ook tijdens de vakantie genieten kunt combineren met respectvol omgaan met het milieu. 10 ideeën waarmee we u laten zien dat dat kan!

1. Zet het plan B(retagne) in werking

Ontdek de voordelen van de Itinéraires Bis (groene wegwijzer met gele aanduiding Bis)! Het fijne van vakantie zit er toch ook in dat je eens van je route mag afwijken, dat je er even stilletjes tussenuit knijpt om genieten van het moment? Sommige plekken wil iedereen gezien hebben: Concarneau, Pont-Aven of Rochefort-en-Terre. Als je zorgt dat je vroeg bent, heb je de plek vrijwel voor jezelf. Is het overvol bij de Pointe du Raz? Dan ga je toch gewoon naar de Pointe du Van: die is er vlakbij. Neem de routes binnendoor, de kleine wegen die je langs kanalen leiden, door natuurparken… Het zijn pareltjes die op je liggen te wachten. En het enige wat echt moet: alle tijd nemen en genieten!


2. Buiten het seizoen reizen

De bekende plekken zijn niet voor niets zo geliefd. Maar je kunt ze op een ander moment bezoeken, als het niet druk is en je het uitzicht niet met anderen hoeft te delen, omringd door herfstkleuren… Als dat kan, is dat nog mooier! Niet verder vertellen: in het voorjaar en in de herfst, als de kleuren zachter zijn, is de Côte de Granit Rose op zijn mooist. En als je in februari aankomt op een van de Îles du Ponant en daar loopt met de wind op je gezicht, in dat wonderlijke licht, dan voel je je opeens een bevoorrecht mens. Ga je op vakantie buiten het seizoen of net voor of na het hoogseizoen, dan beleef je meer authenticiteit en rust en krijgt je verblijf een nog bijzonderder tintje.

3. Geniet van lokale specialiteiten

Proef wat de streek te bieden heeft aan verse producten, aan seizoensproducten. Zo houd je een unieke herinnering aan je vakantie, een waarover je graag aan anderen vertelt als je weer thuis bent. Een goede start, als je Frans kunt lezen, krijg je op de website mangeons-local.bzh. Daar vind je de Bretonse boeren en kwekers die hun producten zelf verkopen: zo steun je meteen de lokale economie!! Koop als het kan duurzame visproducten. De VISwijzer-app en pdf helpen je, of de app Mr. Goodfish, die beschikbaar is in Engels en Frans. Je krijgt tips, eenvoudige recepten en meer informatie over bedreigde en duurzaam beviste vissoorten.

Bekijk hier de duurzame restaurants in Bretagne

Vakantie op de boerderij

De ontvangst is er heel gemoedelijk. Heb je wel eens vakantie op de boerderij overwogen? Bij de boeren die aangesloten zijn bij Accueil Paysan en Bienvenue à la Ferme ben je bij de kampioenen van de korte lijnen! Eten doe je samen, aan een grote tafel en na een heerlijk rustige nacht is er ‘s ochtends een stevig, huisgemaakt ontbijt met producten van de boerderij: vruchtensiroop, jams, appelsap, groenten uit de tuin… En vergeet niet hoe leerzaam zo’n verblijf is voor de kinderen, maar niet alleen voor hen: het delen van kennis en vaardigheden, het contact met de dieren… Een vorm van duurzaam toerisme waar je echt eens kennis mee moet maken!

Accueil paysan    Bienvenue à la Ferme


4. Kies voor een milieuvriendelijke accommodatie

Onder alle beschikbare accommodaties in Bretagne zijn er ook die zich inzetten voor een meer milieuvriendelijke manier van werken. Door te bezuinigen op water- en energiegebruik, door geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken in de tuin, door zo weinig mogelijk afval te produceren, en natuurlijk door hergebruik waar het kan. Een aantal van die accommodaties hebben we op een rij gezet.

Alles over keurmerken

Goed om te weten

Ken je reserveringssites als FairTrip (ook in het Engels), een gids van samenwerkende aanbieders, met authentieke en verantwoorde adressen, of Vaovert (alleen Frans), een reserveringssite voor accommodaties die zich inzetten voor het milieu? Je vindt daar ook adressen in Bretagne. Verder kun je ook terecht bij lokale reisbureaus die zich bezighouden met duurzaam toerisme, zoals Kaouann Bretagne.

5. Een manier om mensen te ontmoeten

Reizen, dat betekent merken dat er andere mensen zijn. Waar of niet? Je eigen plek achter je laten, mensen tegenkomen die in Bretagne wonen, jezelf geven… Openstaan voor de natuur om je heen, voor het onverwachte, in gezelschap van « Bretons » die ergens gepassioneerd mee bezig zijn, die zich eerlijk inzetten en graag delen. Kleine ontmoetingen, waarbij je even iets meekrijgt van het leven van een ander: als je een recept uitwisselt, praat over een dans, een verhaaltje hoort, wanneer je samen op het water bent… Dat verandert je. Je wordt zelf ook een beetje Bretons, een « Breton » op doorreis… Wil je Bretagne intens beleven, put dan uit onze Beleef Bretagne-activiteiten; vertrouw je met een gerust hart toe aan mensen en organisaties in Bretagne die actief zijn op het gebied van milieu-educatie en die oud en jong liefde en respect voor de natuur willen bijbrengen.

Bretonse ervaring 

Actoren van milieu-educatie in Bretagne


6. Houd je ogen open!

Ken je de oude uitdrukking die zegt dat de enige sporen dat je mag achterlaten je voetsporen zijn? Laat dus, net als een Apache, niets achter. Pluk geen bloemen en planten, laat de dieren met rust, blijf op gemarkeerde routes… Zo maar een paar gemakkelijke manieren om te genieten zonder te verstoren. Het woord « respecteren » komt uit het Latijn betekent « achterom kijken »: houd je ogen dus goed open!

Gedragscode voor wandelaars van de FFRandonnée


7. Laat je auto staan

Zou je het kunnen, je auto laten staan en met het openbaar vervoer naar Bretagne komen (trein, bus, carpoolen)? Andere mogelijkheid: kom met de auto naar Bretagne, maar laat de auto tijdens de vakantie staan. Om te laten zien dat dat kan, vind je hier meer dan 4 ideeën voor een autoloos weekend in Bretagne. Maar je kunt ook kiezen voor een georganiseerde vakantie. Dan hoef je nergens meer om te denken en alleen nog maar te genieten. Wat kun je verwachten als je deze uitdaging aangaat? Frankrijks meest geliefde langeafstandspad, dat langs de hele kust loopt en een supernetwerk voor fiets- en wandeltochten, met de véloroutes en de Bretonse voies vertesaan kop, waarmee je Bretagne doorkruist van noord naar zuid, en van oost naar west, het verrassende binnenland incluis…

Goed om te weten

Het regionale openbaarvervoernetwerk is er om je het leven makkelijker te maken! BreizhGo (Frans, maar goed toegankelijk) heeft een eigen app, met alle OV-mogelijkheden: regionale treinen (TER), bussen en (veer)boten. De beste manier om te reizen is nog altijd de onze…

Reizen in Bretagne


8. Verantwoord gedrag: doe alsof je thuis bent

Ook op vakantie doe je aan afvalscheiding. Doe of je thuis bent – dit is de enige routine van thuis die we je vragen vol te houden! Kijk uit naar afvalinzamelpunten, naar een compostbak op de camping. En neem een afvalzak mee als je een tocht maakt: als je weer terug bent, kun je het afval scheiden. En nog een stapje verder: het zou helemaal mooi zijn als iedereen het erover eens werd dat het beste afval het afval is dat je niet maakt! Om zo weinig mogelijk verpakkingen te hoeven weggooien, kun je herbruikbare drinkflessen gebruiken, herbruikbare doosjes voor je afvalloze picknick (je gastheer en gastvrouw zullen blij zijn als je ze erom vraagt) en stoffen boodschappentassen als je naar de winkel gaat. Je vakantie wordt er niet slechter van, eerder beter!

Milieubewust gedrag tijdens de vakantie

In je gîte, vakantiehuis of hotel kun je eenvoudig milieubewust zijn: verspil of vervuil geen water, doe apparaten uit als je ze niet gebruikt, doe de verlichting uit als je het vertrek verlaat, zet de airco niet onnodig aan en, heel simpel: droog je was buiten, in de zon!

 


9. Neem echt lokale souvenirs mee naar huis

Vind je ook niet dat die grappige mok of die magneet Made in China wel een erg lange weg hebben afgelegd om in Bretagne te komen? Je kunt ook kiezen voor een souvenir dat echt uit de streek komt, uit het Pays Bigouden bijvoorbeeld. Een souvenir dat een veel mooier verhaal heeft doordat het ter plekke gemaakt is en verbonden is aan een ontmoeting, een bijzonder moment. Zoiets heeft een veel nauwere band met wat je toen en daar beleefd hebt. Iets om je huis mee te sieren of iets lekkers: kunstenaars en producenten bieden zo veel keuzemogelijkheden, en voor elk budget. Dan heb je iets anders dan dat eeuwige klederdrachtpoppetje!

We helpen je aan een paar ideeën: Wat kun je meenemen uit Bretagne?


10. Compenseer je CO2-uitstoot

Het hele jaar door doe je je best, maar dan begint de vakantie en hop… alleen al met je reis naar je vakantiebestemming heb je al die inspanningen tenietgedaan. Geen paniek! Om de impact van je reis te verminderen kun je een bijdrage geven aan projecten waarmee CO2-uitstoot gecompenseerd wordt. Op de website van de GoodPlanet Foundation bijvoorbeeld is een online calculator te vinden waarmee je je CO2-uitstoot kunt berekenen en die ook meteen online kunt compenseren. Doe de test!
Sommige aanbieders van accommodaties geven je zelfs de mogelijkheid om ter plekke een boom te planten.
Alle kleine beetjes helpen!

Oot Interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten