cote-de-granit-rose-6.jpg
©Emmanuel Berthier
Roze GranietkustEen wirwar van eilanden en rotsen

Roze Granietkust

Ten noorden van Lannion ligt de Roze Granietkust, beroemd door zijn kleurige rotsen in wonderlijke vormen. Het is een paradijs voor wandelaars en vogels, deze kust waar je duizend-en-een bijzondere stenen kunt vinden.

Van roze naar grijs

Hier, dit lijkt wel een haai, en dat daar een konijn. En kijk, daar: een schildpad, een heks… Langs de Roze Granietkust kun je je eindeloos vermaken met het geven van namen aan de grillige rotsen die langs de kustlijn te vinden zijn. En hun kleur? Roze natuurlijk, een warm roze met een gouden gloed die oplicht als de zon erop schijnt. Van Bréhat tot Trébeurden laat de Roze Granietkust zijn wonderlijke vormen zien: tegenover een ring van eilanden en eilandjes, naast een inham met een zandstrand, onder de beschutting van de dennenbomen. In Port Blanc en Plougrescant verandert hun aanzien met de getijden. Langs de kust is het graniet roze van kleur, meer landinwaarts en langs de estuaria van de Trieux en Jaudy zie je grijze graniet. Vogels lijken dat kleurige schouwspel wel te waarderen. Het nationaal natuurpark Sept-Îles, voor de kust van Perros-Guirec, huisvest een van de grootste kolonies zeevogels, met vooral papegaaiduikers, jan-van-genten en aalscholvers.

Lopend, op de fiets of per kajak…

De GR© 34, die het spoor volgt van de vroegere douaniers, is de meest geliefde langeafstandsroute om de Roze Granietkust te ontdekken. Rond Paimpol ligt de route “Les Sept Merveilles”, met audiogids en GPS. Tijdens de wandeling kun je verschillende audiofragmenten beluisteren die vertellen over het landschap en zijn bewoners. Verlaat je de kust, dan wachten nieuwe verrassingen. Bij de monding van de Léguer kom je via Le Yaudet, een steile rotsformatie op een pad (GR© 34A) dat door de Trégor voert en dat bepaald niet de gebaande paden volgt. Je zwerft door een coulisselandschap, komt door een chaos, woeste rotspartijen van grijze graniet, op weg naar een aantal kleine, karakteristieke steden (Petites Cités de Caractère): La Roche-Derrien, Tréguier, Pontrieux… Onderweg kom je langs een aantal schitterende kastelen (Tonquédec, la Roche-Jagu…) die de wacht lijken te houden over fraaie, oude, bescheiden huizen. Maar ook sportievelingen worden hier niet vergeten: in een zeilboot, een kajak, met een stand up paddle board of lopend door het water langs de kustlijn kun je genieten van wat dit kustgebied te bieden heeft. Ook de fiets is een plezierige manier om dit deel van de kust te ontdekken. De Roze Granietkust is een van de onderdelen van de Tour de Manche die je niet mag missen en veel lokale routes sluiten aan op deze langeafstandsfietsroute.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten