Een flinke dosis natuur om je batterij weer op te laden!
Wil je lekker opfrissen van een wandeling in een eeuwenoud bos of wil je paddenstoelen zoeken? In Bretagne heb je de keus uit een groot aantal staatsbossen. Blijf je verbazen over de dieren die je er ziet en geniet van de heerlijke geuren van het kreupelhout.
Een flinke dosis natuur om je batterij weer op te laden
1. Legenden en bijzondere bomen
Het Forêt de Brocéliande
Brocéliande is het grootste bosgebied in Bretagne, een waar paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. De eik bij Guillotin of de kastanjeboom van de Pas aux biches zijn een paar van de indrukwekkende en majestueuze bomen die het bos rijk is. Al dat moois wordt bewaakt door feeën en korrigans, die samen met de helden uit de Arthur-legenden deze plek in hun betoverende greep houden.
Het bos van Huelgoat leeft van de legenden… en tussen al die reusachtige granieten rotsblokken voel je je wel heel klein! Van de afgeronde rotsblokken waar dit bos bekend om staat, is de Roche Tremblante, de bewegende steen, de grootste curiositeit – als het je lukt om de bijna 137 ton wegende reus in beweging te krijgen. Een ander rotsblok, de Champignon, levert zijn eigen bijdrage aan dit decor, waar de legenden nog steeds springlevend zijn.
Klik, doe inspiratie op en start…
Ontvang de nieuwsbrief over Bretagne!
Wil je 4x per jaar per e-mail een overzicht van het beste van Bretagne ontvangen, dan moet je hier zijn.
3. Vlak bij de stad
Het Forêt de Rennes
Even buiten de hoofdstad van Bretagne strekt zich een groot bosgebied uit, een geliefde plek voor wandelaars en mensen die de stad even achter zich willen laten. In het bos zijn brede lanen aangelegd. Je bent vlak bij de stad, maar je ademt er de echte, schone boslucht in. Tussen de beuken, eiken en grove dennen die het bos vormen, en rond de meertjes en stroompjes die er te vinden zijn, leeft een gevarieerde flora en fauna.
Dit bos, dat vroeger toebehoorde aan de Franse koningen, wordt begrensd door de Laïta, een estuarium dat zich uitstrekt tot Quimperlé. Het is een uitstekende plek voor wandelaars en fietsers. Vanaf de Rocher Royal, een rotsachtige verhoging in het landschap, heb je een prachtig uitzicht over de rivier in de diepte. Vervolgens kun je naar het Château de Carnoët wandelen, volgens de legende het kasteel van de regionale Blauwbaard.
Dit staatsbos bij Fougères is 1700 ha groot en bestaat voor een groot deel uit beuken. Hier vind je ook Le Cordon des Druides, een megalietenrij bestaande uit een vijftigtal stenen. Even verderop ligt de Pierre Courcoulée, een allée couverte met een indrukwekkende deksteen die in tweeën gebroken is. De Celliers de Landéan, een soort ondergrondse ruimtes die afgedekt worden door een boog van stenen, zijn nog altijd even raadselachtig.
Als een Fransman het heeft over wandelen in het bos, denkt hij onvermijdelijk aan paddenstoelen zoeken. Het Forêt de Beffou is het hoogstgelegen bos van Bretagne, het ligt dicht bij Belle-Isle-en-Terre. De Fransen gaan er op zoek naar bepaalde boleten, eekhoorntjesbrood en cantharellen. Door het jaar heen kun je op woensdag, zaterdag en op zon- en feestdagen de echte liefhebbers tegenkomen, die gewapend met een mes en een plukmandje op zoek zijn naar de mooiste exemplaren.
Ruimte voor sportievelingen in het Forêt de la Hunaudaye! Bij het mountainbikecentrum in Jugon-les-Lacs kun je kennismaken met deze tak van sport en tochten maken onder begeleiding. Door het bos zijn routes van 15 en 26 km aangelegd, waar je kunt genieten van de rust die heerst in dit staatsbos. De routes lopen langs het Château de la Hunaudaye, een middeleeuws kasteel.
In de buurt van het Lac de Guerlédan en van de abdij Bon Repos, ligt een uitgestrekt bosgebied dat beslist de moeite waard is. Omringd door bos ligt de oude ijzersmeltersnederzetting Les Forges des Salles, nog helemaal intact. Onderweg kom je bijzondere stukjes natuur tegen, waar je beslist een kijkje moet nemen, zoals de Saut du Chevreuil, de Breuil du Chêne en de kloof van Stand Er Ihruen.
In dit bos, dat ooit eigendom was van de hertogen van Bretagne, ligt het Arboretum de la Magdeleine, waar je in een gebied van 7 ha groot bomen vindt uit alle hoeken van de wereld. Wandelend langs de fraai aangelegde lanen zie je soorten afkomstig uit Europa, Amerika en Azië. Volg daarna een van de thematische routes en eindig je wandeling met een bezoek aan het Maison de la Forêt.
In het noordelijke deel van het Pays d’Auray ligt het Forêt de Camors, een bos waar vroeger talloze klompenmakers werkten, met hun grondstof onder handbereik. De laatste klompenmaker van de Morbihan heeft hier overigens nog steeds zijn werkplaats. Bij het bos hoort een legende: een stenencirkel aan de voet van een eik met de naamBé-er-Santzou de kracht hebben om kinderen te leren lopen. Je vindt er regelmatig kinderschoentjes, een teken dat het geloof in deze bijzondere kracht nog steeds bestaat.