© Château De Suscinio - Sarzeau | Simon Bourcier

6 droomkastelen voor jong en oud

Waan je ridder of prinses in Bretagne

Houd je van bijzondere verhalen uit de middeleeuwen? Een bezoek met de kinderen aan een van de zes Bretonse kastelen is een belevenis waarmee je teruggaat in de tijd… Ver weg van 21ste eeuw! Breng een bezoek in traditionele kleding, speel een escape game of struin over een middeleeuwse markt: de kastelen Bienassis, Fougères, Kerjean, Kergroadez, Suiscinio en Rocher Portail zijn er klaar voor. Terwijl ze zoeken naar een schat en meedoen aan middeleeuwse spelen voelen kinderen zich even een ridder of prinses in het spoor van een Bretonse heer uit vroeger tijden…

In één oogopslag

1. Een zorgvuldig bewaarde schat

Château de Bienassis

Aan de rand van het departement Côtes d’Armor ligt het Château Bienassis, een adellijk slot gebouwd in roze zandsteen. Kinderen kunnen middeleeuwse spelen doen, schatzoeken of een kalligrafieworkshop volgen. Wandelend over de vestingwallen kan het zomaar gebeuren dat je een opdracht krijgt van een zekere François du Quélenec, die je vraagt hem te helpen bij de zoektocht naar zijn verloren schat. Maar pas op: tijdens deze escape game van een uur word je door de wachters op de hielen gezeten! Op het terrein van het kasteel zijn ook een middeleeuwse groentetuin en Franse tuinen te vinden, een mooie gelegenheid om te ervaren hoe de 15e eeuwse kasteelbewoners hier leefden.

Château Bienassis

Waar slapen?


2. Het domein van de jonge prinsjes

Château de Kergroadez

Wachters bewaken het kasteel van Kergroadez-en-Brélès, op de noordpunt van de Finistère. Dan brengt een boodschapper van de koning een bericht. En het is slecht nieuws! De markiezin is in gevaar, ze wordt gevangen gehouden… Verkleed als prinses of ridder mogen kinderen van 5 tot 10 jaar zonder hun ouders op pad om haar te redden van haar ontvoerders. In de zalen van het kasteel moeten ze op zoek naar aanwijzingen waarmee ze de markiezin zo snel mogen kunnen bevrijden. In een geheim vertrek van het kasteel zijn escape games voor het hele gezin. In « L’empoisonnement du marquis » (De vergiftiging van de markies) is de opdracht een tegengif te vinden waarmee de markies gered kan worden. In « La Malédiction du corsaire » (De vloek van de piraat) gaat het om een verdwenen schat! Een wandeling door de tuinen van het kasteel brengt je op bijzondere plekken, zoals een doolhof, de « harige » tuin (met bijzondere planten) en een middeleeuwse wasplaats.

Château de Kergroadez

Waar slapen?

3. De intimiteit van een familiehuis

Château Le Rocher Portail

Op 30 km van de Mont Saint-Michel ligt het Château du Rocher Portail, goed voor een onvergetelijk bezoek met de kinderen. Tijdens de rondleiding kunnen ze schatzoeken, een geheime gang ontdekken en zich verkleden in middeleeuwse kleding. Van de unieke zuilengang uit de renaissance tot de rijtuigenzaal, je kunt je heel goed voorstellen hoe adellijke families en hun personeel hier leefden in deze omgeving die doet denken aan « Downton Abbey ». De rondleiding voert door 12 gemeubileerde vertrekken, van dienstbodenkamers tot een rariteitenkabinet. Tijdens de rondleiding is er een pauze in de theesalon van het kasteel met een proeverij van lokale producten. In de tuinen van het kasteel is gelegenheid om te picknicken; er is ook een route die je langs alle bezienswaardigheden brengt, met onder meer een bezoek aan de stallen en een expositie van 19e-eeuwse familiefoto’s.

Château du Rocher Portail

Waar slapen?


4. Aan het water, in de sfeer van de middeleeuwen

Château de Suscinio

Rond het Château de Suscinio, gelegen in Sarzeau op het schiereiland Rhuys, is de zeewind heer en meester. En soms maakt een (onschuldige) paniek zich meester van de gezinnen die hier komen voor een enerverend bezoek van anderhalf uur. Alarm!! Er is nog niets in orde gebracht voor het bezoek van hertogin Anne van Bretagne en haar hofhouding: aan jullie de taak om het evenement in goede banen te leiden. Door in de huid te kruipen van verschillende middeleeuwse personages, krijg je op een speelse manier een goed beeld van het dagelijkse leven in die tijd. Verkleed als hertog en hertogin mogen de kinderen meedoen aan middeleeuwse spelen. Op de derde verdieping kun je kennismaken met motieven en patronen van middeleeuwse vloeren en mag je ze zelf overnemen. Nog even vanaf de vestingmuur genieten van het uitzicht over de Golf van Morbihan en dan gaan de poorten van het voormalige kasteel van de hertogen van Bretagne alweer dicht.

Château de Suscinio

Waar slapen?


5. De grootste vesting van Europa

Château de Fougères

Welkom in het jaar 1000, op het kasteel van Fougères, gelegen boven de gelijknamige middeleeuwse stad. Videovoorstellingen, maquettes, audiogidsen voor kinderen… Tijdens je bezoek kom je regelmatig hulpmiddelen en historische voorstellingen tegen die een waardevolle ondersteuning vormen. In de expositieruimte kunnen dappere ridders van 6 – 12 jaar een paladijnenhelm opzetten en reconstructies van verschillende aspecten van het leven in de middeleeuwen meebeleven. Ze krijgen een boek vol raadsels mee: met behulp van aanwijzingen kunnen ze de oplossingen vinden. Het kasteel dat de toegang tot Bretagne bewaakt: kom met de kinderen en ontdek zijn geheimen, van de Mélusine-toren en de Surienne-toren tot de middeleeuwse markt.

Château de Fougères

Waar slapen?


6. Een adellijk huis langs de “Chemins du Patrimoine” (Erfgoedroute)

Château de Kerjean

Midden in het departement Finistère ligt het Château de Kerjean, waar je kunt dromen van het leven op een kasteel. Met de kinderen kun je er zien hoe je jezelf in de tijd van de middeleeuwen verzorgde of hoe de tafel gedekt werd. Wist je dat artisjokken in de 16e eeuw als fruit beschouwd werden? « De renaissance op je bord » vertelt je van alles over de eetgewoonten van die tijd, die nogal afweken van de onze. In de vijf zalen van het kasteel zijn nog meer activiteiten: boeken met toverformules, een interactieve maquette, video’s… In « Seigneur en son château » (Heer in zijn kasteel) brengen de bewoners van Kerjean, van de heer zelf tot de staljongen, het dagelijkse leven van toen tot leven. Het grote terrein rond het kasteel is het hele jaar door vrij toegankelijk: een mooie gelegenheid om zoveel je wilt door de tuinen te wandelen en je nog wat langer kasteelheer en -dame te wanen! Met behulp van een kijker kun je beelden in de kapel goed bekijken, net als de fraaie fontein.

Château de Kerjean

Waar slapen?

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten