balade-sup-emmanuel-berthier.jpg
©BERTHIER Emmanuel

Top 5 van tochten met de stand-up paddle

Over het water glijden om de mooiste kusten van Bretagne te ontdekken

Is dat geen goed idee, het plezier van een boardsport combineren met het ontdekken van de kust? Probeer het eens, zo’n rustig tochtje met een SUP langs de kust van het vasteland of de eilandjes van Bretagne. Ontdek het landschap van een andere kant tijdens een tochtje op het water: dat van de Golf van Morbihan bijvoorbeeld, van de Côte de Granit Rose of van de Baai van Morlaix. Deze tochtjes onder begeleiding van een gids zijn geschikt voor iedereen, en je komt op de paradijselijke plekken. De 5 mooiste tochten, voor een mooie, zomerse dag!

In één oogopslag

1. De rede van Brest, peddelen langs de kust van Finistère

Locusport

Afgelegen inhammen of steile kusten… Vanaf je plank kun je genieten van de woeste kusten van het Armoricaans regionaal natuurpark. Nicolas, je begeleider, neemt je mee naar ongerepte plekken waar je zelfs met een boot niet kunt komen… Er zijn allerlei routes, zowel voor beginners als gevorderden, om de magische uithoeken van de rede van Brest te verkennen. Zo kun je naar het mysterieuze scheepskerkhof van Landévennec waar het lijkt alsof de indrukwekkende scheepskarkassen daar slapen, wiegend op de kabbelende golven. Vanaf het strand van Yelen kun je, begeleid door watervogels, een tocht maken naar het Grande Île du Bindy. Met een beetje geluk zie je onderweg zelfs een paar zeehonden of dolfijnen, die in de verte rondzwerven! En als je zin hebt kun je bij zonsondergang varen omringd door een onbeschrijfelijke kleurenpracht! Ben je avontuurlijk ingesteld, dan kun je meedoen aan een tweedaags avontuur, met een overnachting in een hut of een hangmat op de oever. Dan ben je gegarandeerd even helemaal weg!

Locusport (FR)

Waar slapen?: La cabane de Robinson in Plougastel-Daoulas


2. De Roze Granietkust met zijn rotsen en vogels

Ponant Surf School

De Roze Granietkust: een betoverend decor van rotsen met hun door erosie ontstane zachte vormen. Op naar het strand van Trestraou, bij Perros-Guirec, waar we ons melden bij Alexis Daniel, de Franse longboard-kampioen van 2010. Na een instructie van een paar minuten ga je op weg voor een tocht van 2 uur langs de kust. Even opkijken, want daar vliegt een jan-van-gent weg… Geniet van het panoramisch uitzicht over de Archipel des Sept Îles, een natuurreservaat waar watervogels het rijk alleen hebben. De gids maakt van de gelegenheid gebruik om zijn kennis te delen. We varen even naar de inhammen waar het water heel helder is en waar eilandjes liggen die je over land niet zou kunnen bereiken. En daarna heb je natuurlijk geen zin meer om terug te gaan…

Ponant Surf School

Waar slapen?: Villa Les Hydrangeas

3. Plougasnou, met het tij mee

Surfing Plougasnou

Startplaats is het strand van Primel en tijdens deze tocht maak je kennis met het landschap van de Baaien van Morlaix en Trébeurden. Wil je een eenpersoonspaddle of een reuzenpaddle voor meerdere personen? Kies zelf maar! Na een korte technische uitleg ga je op pad! Je vaart langs stranden, ziet een watervogel in de vlucht…Je volgt Aaron tot plekken die alleen zichtbaar zijn bij springvloed, zoals het wrak van de Kalinka in de haven van Le Diben. Verder de zee op zie je het Château du Taureau, en misschien zie je een groep grijze zeehonden, die de Archipel du Trégor bevolken. Gun jezelf de ultieme rustpauze op het water, met als uitzicht de zee, de granietrotsen en de ondergaande zon.

Surfing Plougasnou

Waar slapen?: Hôtel du port in Locquirec

4. De Golf van Morbihan, zo dicht mogelijk bij het natuurreservaat

Kerners Kayak

Startplaats voor een paddletocht door de Golf van Morbihan is de aanlegplaats van Kerners. Bruno is je gids langs de rotsige kust van het schiereiland Rhuys. Van het Île aux Moines tot de megalitische plek Er Lannic vaar je tussen menhirs door, op zoek naar de afgelegen en ongerepte plekken die dit gebied zo mooi maken. Op de terugweg, terwijl je vredig naar de Pointe de Kerners glijdt, hoor je alleen het geluid van babbelende zwarte ganzen.

Kerners Kayak

Waar slapen?: Hotel Le Crouesty in Arzon


5. Rothéneuf, plek waar je nieuwe energie krijgt

Supéquilibre

Tussen Île Besnard en de Pointe kom je in de Baai van Rothéneuf. Terwijl je op je plank staat en in eigen tempo beweegt, gidst Anne je naar deze bijzondere plek waar je trekvogels kunt observeren: steltlopers en verschillende soorten reigers. De tocht gaat verder, tot bij de ruïnes van een oude getijdenmolen, de enige in deze regio. In de verte zie je Notre Dame des Flots, een calvarie die door zeelui is opgericht. Dan wordt de baai nauwer en hoor je alleen nog het geluid van de golven en de boards op het water.

Supéquilibre

Waar slapen?:

 

logo-brn-bzh.jpg

Met het keurmerk « Balades et Randos nautiques », bestemd voor (meer)daagse activiteiten op het water, kun je er zeker van zijn dat je deskundig begeleid wordt, dat de activiteit rekening houdt met het milieu en dat je materiaal krijgt van goede kwaliteit. Kanoën, zeilen, snorkelen of suppen, verenig het nuttige met het aangename door je watersport op een veilige manier te leren, met een specialist aan je zijde.

Bekijk alle activiteiten met het label « Balades et Randos nautiques »

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten