Belle-île-en-mer - Le port de Sauzon
©Belle-île-en-mer - Le port de Sauzon|BERTHIER Emmanuel

Zes mooie Bretonse haventjes

Fijne plekken om even te stoppen

De kleine Bretonse havens hebben een onweerstaanbare charme. De kaden waar het ene terras na het andere te vinden is, de kleurige straatjes en steigers die kalm omspoeld worden door de zee: het lijken plaatjes voor een ansichtkaart. Ondertussen zijn het bijzonder levendige plaatsen. Je móet wel vallen voor de charme en de sfeer van deze zes havenstadjes, die tot de meest pittoreske van de streek behoren.

In één oogopslag

1. Saint-Goustan, met de sfeer van de middeleeuwen

Je zou haast verwachten dat er vaten met zout en wijn uitgeladen werden… Met zijn stenen brug, zijn met keien geplaveide kaden en zijn vakwerkhuizen is de haven van Saint-Goustan in Auray een plek waar de sfeer van de middeleeuwen nog heerst. Deze oude vissers- en handelshaven aan de rivier de Loc’h vormt een aparte wijk binnen de stad. Het is een plek waar je heerlijk kunt ronddwalen door de steile straatjes, waar vele kunstenaars onderdak gevonden hebben. Op de Place Saint-Sauveur en langs de Quai Franklin ontbreekt het niet aan gezellige cafés en crêperies. Vanaf de hoge kademuren van de Loc’h heb je een geweldig uitzicht over deze haven aan de Golf van Morbihan.


2. Doëlan, een parel verscholen in een inham

De haven van Doëlan, goed bewaakt door twee vuurtorens – de een rood en ander groen – ligt genesteld in een diepe inham in de zuidkust, bij Clohars-Carnoët. Een fotogenieker natuurlijke omlijsting kun je je niet wensen. De tegenstelling tussen de omringende, felgroene heuvels waartegen witte huizen zich aftekenen, en het blauwgroen van de zee moet je wel opvallen. Vanuit deze haven wordt nog steeds op ambachtelijke schaal visserij beoefend. Zorg dat je erbij bent, als aan het einde van de middag de vissersschepen, fileyeurs en caseyeurs, binnenlopen. Op de rechteroever kun je vis en schaaldieren kopen, zo van de boot. Verser krijg je ze niet!

3. Sauzon, een plaatje als een ansichtkaart

Veel sfeervoller kan het bijna niet. Sauzon, in het noordwesten van Belle-Île-en-Mer, is een haven die helemaal voldoet aan het beeld dat je hebt van een charmant Bretons haventje. Kaden bezaaid met korven en netten, huizen in pastelkleuren en luiken geschilderd met restjes van de verf die gebruikt wordt voor de schepen. Dappere, kleine scheepjes liggen voor anker naast dure jachten… In de zomer is het hier leuk vanwege de drukte die er heerst, buiten het seizoen is het aantrekkelijk door de rust. Je hoeft alleen maar op een terras te gaan zitten om ervan te genieten.

4. Sainte-Marine, tussen de riviermonding en de zee

Een scheepshelling die toegang geeft tot de monding van de Odet, schepen die vredig voor anker liggen en andere die liggen te drogen in de zon, een Abri du Marin (zeemanshuis) met roze muren… Alles in de aardige haven van Sainte-Marine van Combrit vraagt erom je gewone ritme te vergeten. Geniet van een kop koffie in de ochtendzon of drink ‘s avonds samen met je vrienden een aperitief. Vanaf de kade, in de schaduw van de oude eiken, heb je een prachtig uitzicht op het hippe Bénodet, aan de andere kant van de rivier, waar de veerpont je in minder dan vijf minuten brengt.


5. Camaret, een veilige haven

Aan het einde van de wereld, op het schiereiland Crozon, ligt Camaret, een plek met een bijzondere geografische ligging. Deze mooie binnenhaven profiteert tegelijkertijd van de beschutting van de Pointe du Grand Gouin en van die van de Sillon, een lange, op natuurlijke wijze ontstane dam van stenen. Een wandeling die je niet mag missen: loop over de Sillon tot aan de indrukwekkende Tour Vauban (die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat) en de kapel Notre-Dame de Rocamadour. Werp ook een blik op het scheepskerkhof, met wrakken die getuigen van de tijd dat Camaret een belangrijke haven was voor de kreeftvisserij. Langs de kaden vind je cafés en restaurants met vrolijk gekleurde gevels, waar je welkom bent om even uit te rusten, met uitzicht op de boten en de meeuwen!


6. Dahouët, boordevol geschiedenis

Vroeger vertrokken van hieruit driemasters en schoeners, op weg naar Newfoundland en IJsland, waar kabeljauw in overvloed te vinden was. Nu komen hier plezierjachten in plaats van de oude zeilschepen die aanleggen in het Bassin des Salines. De getijdenhaven van Dahouët, profiterend van de natuurlijke beschutting van de Pointe de Pléneuf, heeft echter niets van zijn aantrekkingskracht verloren. Neem de tijd en wandel langs de Quai des Terras-Neuvas, waar de rijke redershuizen zij aan zij staan. Wil je teruggaan in de tijd, stap dan aan boord van de Pauline, een fraai schip met rode zeilen, het paradepaardje van de haven.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten