Dataroaming langs de GR34

Van Vannes naar het schiereiland Quiberon via Belle Île en Mer

Van april tot september

Belle-Île (Mooi Eiland) met zijn toepasselijke naam, de Golf van Morbihan waar het leven aangenaam is, het schiereiland Quiberon met eindeloos veel mogelijkheden… Je zult de toplocaties van Zuid-Bretagne fantastisch vinden! Meest recente reisplan: een mix van zee en natuur met volop wandelingen en activiteiten op (en in) het water.

belle-ile-tas-de-pois-clara-ferrand-para3.jpg
©FERRAND Clara
Stadium
01 Stadium 01

Van Vannes, Conleau naar Saint Armel, le Passage

Vertrek : Conleau
Aankomst : Le Passage

Dit is de zuidelijkste wijk van Vannes. Na een uur lopen vanaf de vestingmuren, langs een klein bos en over de kades blijkt Conleau een pareltje te zijn!  Bij de scheepshelling wacht de Petit Passeur op je: een korte oversteek en 3 minuten later sta je op het schiereiland Séné. Dan voert de wandeling je van de vissershaven Port-Anna naar de oesterbanken, in de richting van de vissershuisjes en Pointe du Bill en Montsarrac… Een heuse zwerftocht langs de talloze aaneengeschakelde eilandjes in de Golf.  Een 2e mini-oversteek per boot en je komt aan in Saint-Armel, een super aantrekkelijk dorpje. Bij de kaarsrechte moerassen pak je de verrekijker: vogels kijken van dichtbij!

Geen haast om terug te gaan naar het vasteland?

Heel begrijpelijk! Vanaf het water het regionale natuurreservaat van de Golf bekijken, tussen eilanden en oesterbanken… dat is onbeschrijfelijk mooi. Niets is makkelijker dan bij Enez Kapad, Arbenn Kayak of bij l’Ecole de Voile 47° nautik een kajak, surfplank of SUP board te huren of aan boord te gaan voor een tocht op een traditioneel zeilschip. Heel bijzonder.

*Onder voorbehoud van beschikbaarheid. Reserveren wordt aangeraden. Raadpleeg de kalender. 

   Niveau geoefend

17,5  km  – Ongeveer 4 uren lopen + boot

Onze tips

02 Stadium 02

Van Sarzeau, Port du Logeo naar Arzon, Port Navalo

Vertek : Port du Logeo
Aankomst : Port-Navalo

Vanaf Saint-Armel ben je er per taxi (14 km) gekomen of anders te voet, gemotiveerd als je bent! Waarom, ja waarom zou je de Port du Logeo al verlaten? De kleurige gebouwen en de aangemeerde boten al achter je laten? Tsja, het vervolg van de route heeft nog heel wat in petto: panorama’s waar je stijl van achterover valt en de 365 eilandjes die als puzzelstukjes verspreid in de Golf liggen! Na de getijdenmolen van Pen Castel komt de uiterste punt van Ile aux Moines (Monnikeneiland) in zicht. Nog een reeks bochten verder en dan ben je er! Een tip: loop even door tot de Cairn de Petit Mont, een archeologisch wonder met de oceaan op de achtergrond.

Dat is het dan, zijn je benen nu lekker losgemaakt zoals gewenst?

Port-Navalo is een badplaats, dus plons in het water! Om in de flow te blijven is er niets fijner dan een uitstapje…. in zwemkleding dit keer. Sportieve tocht of ontdekkingstocht, alle peddelslagen zijn toegestaan: links, rechts, en bij Kerners Kayak* huur je het materieel. Goede raad: kies voor een tocht tegen zonsondergang: gegarandeerd overweldigend.

* Onder voorbehoud van beschikbaarheid. Reserveren wordt aangeraden. Raadpleeg de kalender. 

   Niveau geoefend

19 km – Ongeveer 4,5 uren lopen

Onze tips

03 Stadium 03

Van Arzon, Port-Navalo naar Belle-Île-en-Mer, Sauzon

Vertek : Port-Navalo
Aankomst : Sauzon

Dagprogramma: lopen over het eiland! En niet zomaar een eiland: Belle-Île, het mooie eiland met de toepasselijke naam waar je fris aan land gaat, besproeid door verstuivend zeewater.  Vanaf de haven van Le Palais en zijn citadel ga je het pad op; de grillige kust laat zo nu en dan zijn schatten zien. Dat zijn opeenvolgend: de rotsige Pointe de Taillefer met panoramisch uitzicht over volle zee, inhammen met helder water, de mini-haven Fouquet met het kleine fort erboven, het Pointe de Kerzo dat opdoemt tussen rotsen en bloeiende heide… Bovenaan de helling van een diepliggende waterloop ligt een welverdiend terras op je te wachten in Sauzon met zijn kleurige kades.

Is de boost van zilte zeelucht een beetje zuinigjes?

3e etappe, het lijkt erop dat de vis bijt… Nog geen genoeg van het ruime sop? Na het wandelen glijd je ijlings vlak over het water met een peddel in je hand. In de kajak, op de SUP, met Vives Eaux* verandert je zicht op de kust en het pad. En je krijgt ook je boost van zilte zeelucht!

* Onder voorbehoud van beschikbaarheid. Reserveren wordt aangeraden

   Niveau sportief

13,5 km – Ongeveer 3,5 uren lopen

Onze tips

Waar eten?

Waar kun je de boot nemen naar Belle-Île?

Reserveren verplicht

Waar informatie verkrijgen?

04 Stadium 04

Belle Île-en-Mer, van Sauzon naar Plage de Donnant

Vertek :  Sauzon
Aankomst : Plage de Donnant

We zitten er (goed) … we blijven er! Deze etappe naar Belle-Ile is spectaculair, pal west, midden in de natuur. Strandjes en rotsformaties, het pad stijgt naar het Pointe des Poulains. De wind giert er om de rotsen, maar wat een geweldig uitzicht! Om de vuurtoren te bereiken moet je goed op het tij letten: bij hoog water kun je er niet komen. Vervolg het pad over de steile helling naar de Grotte de l’Apothicaire, grote schuimvlokken plakken tegen de klifwand op de achtergrond. Je zou zeggen dat je er al was… en inderdaad je bent er. Hoog boven de oceaan zullen de wind en het pad je brengen naar Plage de Donnant en zijn indrukwekkend aanrollende golven.

Het moment om je strakke buik te laten zien

Plage de Donnant, dat pal op het westen ligt, vangt de golven op die regelrecht van de oceaan op het strand komen aanrollen. De uitgelezen plek om te gaan surfen! Blonde lokken in de wind; alle elementen zijn aanwezig om plezier en veiligheid te garanderen bij de scholen Belle-Ile Surf Club of Ty School.

   Niveau sportief

18 km – Ongeveer 5 uren lopen

Onze tips

05 Stadium 05

Belle-Ile-en-Mer – Saint-Pierre Quiberon, via Port-Maria naar Quiberon

Vertek : Le Palais
Aankomst : Kerhostin

Van Port du Palais brengt de onderneming Iliens (een zeilveerdienst) je terug naar het vasteland. Oversteek per catamaran, check! Op het schiereiland ga je naar Pointe du Conguel: de baai van Quiberon strekt zich daar uit tot aan het schiereiland Rhuys. Loop weer terug langs de kust via Port-Haliguen. Sla vervolgens westwaarts af naar de ruige kliffen van Port-Blanc. Geef ons nieuwtjes door over Pointe du Percho en het weergaloze uitzicht op de woeste kust aldaar. Verder trekkend naar de haven in Portivy, die bij de bewoners zeer geliefd is, neemt het reliëf in het landschap af. Na de rotsen komt het zand!

En wat staat er dan op de menukaart?

Je zult helemaal vallen voor de Niniches, de bekende lollies van Quiberon! Laat er een paar in je rugzak glijden naast de verschillende soorten koekjes op basis van… half gezouten boter, natuurlijk. Voor een lekkere picknick met lokale producten kun je ook denken aan sardientjes in blik: uit oma’s tijd.

   Niveau geoefend

12 km – Ongeveer 3 uren lopen

Onze tips

06 Stadium 06

Van Saint-Pierre Quiberon naar Plouharnel

Vertek : Kerhostin
Aankomst : Pratézo

Laatste etappe, nog even samenvatten. Zand in je schoenen; wind in je haren; twinkelingen in je ogen. Net voorbij het Fort de Penthièvre en lopend over de landengte voelt het alsof je over het water loopt. Verderop strekt het grootste duingebied van Bretagne zich als een zandtapijt voor je uit. Aan landzijde beschermen de duinen het staatsbos van Quiberon. Je kunt er je blik laten dwalen tot aan de eindeloze horizon van de baai van Plouharnel en de aanliggende natuurgebieden. Als je het surfen op Belle-Ile hebt gemist, dan kun je nu aan zeezijde je hart ophalen. De plek staat er bekend om en is geschikt voor alle niveaus. Nog afgezien van het uitzicht op de kust vanaf het water…!

Open bar

Watersport naar hartelust* bij de landengte van Penthièvre! De Nature School biedt cursussen en verhuurt materieel. Op het 7 km lange strand kun je je uitleven: een sessie strandzeilen bij Passagers du Vent, surfen bij ESB, suppen, kajakken, kitesurfen of waterwandelen bij Terre Mer Aventure. Over avontuur gesproken… wanneer vertrekken we weer?

* Onder voorbehoud van beschikbaarheid. Reserveren wordt aangeraden. Raadpleeg de kalender. 

   Niveau geoefend

11 km – Ongeveer 4,5 uren lopen

Onze tips

Klaar voor vertrek?

Onze tips om je het leven gemakkelijker te maken

Venir en tren

  • Aankomst: station Vannes
    • Vanaf Paris : TGV-verbinding

Ter plekke bewegen

  • Neem vanzelfsprekend BreizhGo (OV in Bretagne): je eigen traject in de bus, op internet en op je mobiele telefoon
  • Itirando (website): zoek je wandeling op en alle informatie over de mogelijkheden om je te verplaatsen.

Laat je bagage vervoeren

Je tocht voorbereiden

  • Schaf het gidsje van de FFRP (het Franse Wandelnet) aan : Ref. 561 – De kust en de eilanden van Morbihan
  • Bekijk de website MonGR, dé plek om alles te weten te komen over GR’s en Lange-Afstand-Wandelen
  • Itirando (website): zoek je wandeling op en alle informatie over de mogelijkheden om je te verplaatsen.

Een restaurant kiezen

Goedkoop €
Betaalbaar €€
Hoogwaardig €€€
Culinair €€€€

GR34, het meest ‘zilte’ van de Lange-Afstand-Wandelpaden

Je kunt er:

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten