rando-brocliande-lamoureux-alexandre.jpg
©LAMOUREUX Alexandre

De mooiste dagwandelingen door Bretagne

De regio ontdekken langs 6 schitterende wandelroutes


Heb je maar één dag om te wandelen en ben je op zoek naar de ideale wandeling? Een paar wandelschoenen en het voornemen om te genieten, dat is het enige wat je nodig hebt. Want over de route hoef je je geen zorgen te maken: er zijn genoeg dagwandelingen die je in het tijdsbestek van een paar uur een indruk geven van allerlei aspecten van Bretagne!

In één oogopslag

1. Van Cap Fréhel naar Fort La Latte

bloemen en uitzichten langs de Côte d’Emeraude

Duur: 4u35
Afstand: 16,7 km

De wandeling begint voor de school van Plévenon, aan het begin van het schiereiland. Je loopt naar het noordwesten, langs een comfortabel pad met aan weerszijden heide en gaspeldoorn en met een prachtig uitzicht van 180° over de zee. Heb je je zinnen gezet op frisse zeelucht, op een wandeling door de beschermde natuur van een van de mooiste stukjes Bretagne? Dat komt dan goed uit! Je loopt langs kliffen hoog boven het Kanaal, met om je heen een schitterend kleurenpalet. Wat is er mooier dan het uitzicht vanaf de duizelingwekkende hoogte van Cap Fréhel of de aankomst bij Fort La Latte, bekend bij filmliefhebbers? Het is misschien wat winderig daarboven, maar dit soort adembenemende panorama’s tilt je dan ook boven het alledaagse uit!

Rondwandeling Des landes aux deux pointes, Plévenon


2. In het spoor van de smokkelaars

langs de Golf van Morbihan

Duur: 5u30
Afstand: 21,1 km

Sentier des Culs salés, een kleurrijke naam: “Les Culs salés” was een van de namen die gebruikt werden om zoutsmokkelaars aan te duiden. Alleen al om de naam zou je deze wandeling kiezen… De route neemt je mee naar de Golf van Morbihan, in de voetsporen van de zoutsmokkelaars die hier in de 19e eeuw de kust onveilig maakten. Wandelen door dit landschap dat zee en land, dorpen en landerijen verbindt, is heerlijk en daarbij komt nog het plezier van het observeren van flora en fauna, het ontdekken van oude gebouwen (de kerken van Kerarden en Saint-Laurent, de prachtige calvarie van Montserrac, de Caserne des Quatre Vents…). En de zee is nooit ver weg. Een Bretonse levenselixer, deze wandeling, een waarvan je moet genieten en waarvoor je de tijd moet nemen!

Rondwandeling Le sentier des Culs salés, Séné

3. Uitzicht vanaf de hoogten

van het binnenland van Bretagne

Duur: 3u45
Afstand: 14 km

Je bent in Midden-Bretagne, in de bergen van de Monts d’Arrée. Op 400 m hoogte, nooit hoger, maar toch maar mooi het dak van Bretagne! Klaar om kennis te gaan maken met de ongerepte bergkammen van het Parc naturel régional  d’Armorique. Na een kleine klim brengt de route je bij Le Roc’h Trévezel, een van de hoogste punten in de omgeving. Het 360°-panorama over meren, heidelandschap en de vlakte van Léon is ronduit adembenemend. De wandeling voert verder langs schitterende oude gebouwen die als de kiezels van Klein Duimpje verspreid liggen in het landschap: een kapel hier, een bron, een menhir of een kerkje daar… Het toppunt van Bretagne, in alle betekenissen van het woord!

Rondwandeling « Roc’h an Teuz » – La Feuillée

4. Pak een vuurtoren

mee op de Pointe du Finistère

Duur: 3 uur
Afstand: 9 km

Deze wandeling brengt je naar het einde van de wereld: je loopt langs het Mer d’Iroise, het stuifwater op je gezicht, met een uitzicht van vrijwel 360° over het wijde water. Je komt langs een van de oudste vuurtorens van de Finistère, een semafoor, langs de ruïnes van een oude abdij, langs een kapel, een grafmonument. Moeten we nog doorgaan met de opsomming? In de verte tekenen zich de Pointe du Raz en de Archipel van Molène af. Misschien ontdek je met je verrekijker zeehonden of dolfijnen… En nog een feit: de Pointe Saint-Mathieu is ook een beginpunt voor een van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella. Zullen we maar weer verder wandelen?

Rondwandeling la Pointe Saint-Mathieu


5. Ertussenuit langs

de Baai van Morlaix

Duur: 4u20
Afstand: 17,5 km

Op naar het Pays du Léon voor een andere blik op de noordelijke Finistère. Je staat klaar voor een rondje om het schiereiland Carantec en start bij het haventje. Klaar om, als het getij het toestaat, ook nog naar het Île de Callot te lopen, een eilandje van niet te evenaren schoonheid, om vervolgens weer terug te lopen langs de rivier de Morlaix: vooral bij laagwater levert dat een prachtig uitzicht op…
Dan keer je terug naar de GR en klim je naar het Château du Taureau, vanwaar je een uitzicht van 180° hebt op de oesterkwekerijen! Het Sentier des Douaniers leidt je naar de Pointe de Pen Al Lann, vanwaar je uitkijkt op het Île Louët en de rotsige Chaise du Curé: het panorama over de stranden en de baai met zijn eilandjes is ronduit subliem – maar oordeel zelf of je het daarmee eens bent!

Rondwandeling Le Tour de Carantec


6. Over geschiedenis en elfen

in het bos van Brocéliande

Duur: 5u30
Afstand: 22 km

Eiken en beuken in overvloed, net als legendarische plekken: je benen kunnen er klaar voor zijn, maar zet ook je hart open. Deze wandeling voert je steeds dieper dit betoverde bos in… Je bevindt je in het oostelijke deel van het Forêt de Brocéliande, een plek waar je zomaar een beetje kunt verdwalen en dronken kunt worden van het alom aanwezige groen. De enige marsorder is: laat je tijdens je wandeling meenemen door de sfeer van de omgeving. Nog maar net op pad, kom je bij een majestueuze eik, de Chêne des Hindrés, die het verhaal vertelt van de kolenbranders van vroeger. Terwijl je verder het bos indringt, ontdek je steeds meer levensvormen: met bewondering kijk je naar bomen met bijzondere silhouetten! Aan het einde van de wandeling die langs vele meertjes voert, wacht de beloning in de vorm van het Graf van Merlijn (een megaliet) en de Fontaine de Jouvence (de Bron van de Jeugd). Maar pas op: wie hier een bad neemt, zou zo maar zo klein kunnen worden als een korrigan! Een schitterende wandeling door de wereld vol natuur en dromen.

Rondwandeling La Basse forêt de Brocéliande

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten