velektro-cote-de-granit-rose-loeil-de-paco-revu.jpg
©L'Oeil de Paco
Bretagne per e‑bike: waar kun je terecht?Een selectie van mooie fietstochten zonder al te veel inspanning

Bretagne per e‑bike: waar kun je terecht?

Maak kennis met een plezierige vorm van fietsen die weinig inspanning vraagt! Een e-bike is ideaal om op een ontspannen, plezierige en verantwoorde manier te genieten van het gevarieerde Bretonse landschap. Verspreid over de regio zijn talloze verhuurders te vinden en er zijn genoeg ideeën voor fijne fietstochten, die je in je eigen tempo kunt afleggen. Hieronder vind je een selectie!

default-copie.jpg

Een tocht tussen binnenland en de Roze Granietkust

Le Trégor, een streek in het noorden van het departement Côtes d’Armor, is niet alleen interessant vanwege de indrukwekkende Roze Granietkust, maar zeker ook vanwege het minder bekende, meer landelijke achterland. Van Perros-Guirec tot de Baai van Lannion wisselen ongerepte landschappen en een kust bezaaid met rotsen in de meest grillige vormen elkaar af. Meer naar het binnenland vind je op allerlei onverwachte plekken oude boerderijen gebouwd uit graniet, kleine kapellen en megalithische monumenten. Via de route “La Littorale”, een onderdeel van de Tour de Manche, kun je deze bezienswaardigheden ontdekken. Trapondersteuning is geen overbodige luxe bij dit deel van de route met veel hoogteverschil. Op 40 locaties in de regio zijn 250 Vélek’tro’s te huur. Het grote pluspunt? De “one way-service”, waarmee je op één punt een fiets kunt huren om hem op een ander punt weer in te leveren.

Vélek’tro


Even helemaal weg in en rond La Gacilly

La Gacilly, met zijn huizen van schist, straatjes vol bloemen, kunstenaars… en het fotofestival dat je beslist niet mag missen. Tijdens het festival zijn er Nederlandse e-bikes te huur waarmee je via drie uitgezette routes het karakteristieke dorp en zijn omgeving kunt verkennen. De markering brengt je van de botanische tuin van Yves Rocher, met zijn 1.100 verschillende plantensoorten, naar de kapel van Saint-Jugon, middenin het Forêt Noire, of naar de Mortier de Glénac, een uitgestrekt moerasgebied. Volg daarna het kanaal van Nantes naar Brest en je komt bij de kliffen van het Île-aux-Pies. Op de terugweg vanaf de kapel van Saint-Laurent rijd je in de beschutting van hoge dennenbomen. Over echt weg zijn gesproken! E-bikes zijn per dag te huur van 2 juni tot 30 september; buiten deze periode op afspraak.

Holland Bikes


Kanalen en kapellen in de streek rond Pontivy en Blavet

Een mooi idee: huur een fiets bij het Bureau voor Toerisme van Pontivy en ga op weg over de jaagpaden langs het Kanaal van Nantes naar Brest. Fiets je richting Rohan dan passeer je maar liefst 54 sluizen! Bij de Étangs du Roz heb je een spectaculair uitzicht over een hele reeks sluizen. Een aantal indrukwekkende bomen (o.a. zwarte walnoot, moseik en esdoorn) markeren de route en onderweg kun je van je welverdiende rust genieten bij een van de fraaie, opgeknapte sluiswachtershuizen. Van juli tot september, tijdens het festival “L‘art dans les chapelles“, zijn er vier routes, die je langs 12 bijzondere plekken in het dal van de Blavet leiden. Sommige ervan zijn echt bijzonder, zoals de kapel van Saint-Gildas in Bieuzy, die ligt weggedoken onder een enorme rotspartij.

Bureau voor Toerisme van Pontivy


Het Parc naturel d’Armorique op de fiets

Heidegebieden, heuvellandschap met wallen en heggen, een rotskust die zijn vormen dankt aan de zee, vredige riviermondingen… Deze fietstocht brengt je in het hart van het ongerepte landschap van het regionale natuurpark Parc Naturel d’Armorique, dat zich uitstrekt van de kust bij Brest tot de Monts d’Arrée, een gebied van 125.000 hectare. Om dit bijzonder mooie stukje van Bretagne te ontdekken, staan 40 e-bikes voor je klaar. Je kunt een kijkje nemen bij de meanders van de Aulne maritime, tussen Rosnoën en Landévennec. Of je trapt op je gemak door het landschap rond de Cap de la Chèvre, op het schiereiland Crozon. Op dit momeéé zijn er drie bewegwijzerde tochten, maar er volgen er meer. Buiten het seizoen is huur voor langere tijd mogelijk en kun je kiezen voor een meerdaagse tocht.

Parc naturel régional d’Armorique


Een betoverende tocht in Brocéliande

Stap op één van de gele fietsen van het Réseau Brocéliande Bike Tour, een samenwerkingsverband met Bestemming Brocéliande, en fiets door heidegebieden en bossen, golvend platteland en vriendelijke dorpjes. En wie weet, kom je in dit land van legenden en verhalen feeën tegen, elfjes of “korrigans”, de Bretonse kabouters… Het Bretonse bos ontdek je via rustige weggetjes. Je komt langs bekende bezienswaardigheden en eerbiedwaardige bomen, zoals de Eik van Guillotin, met zijn indrukwekkende omtrek van 9,65 m. Mis vooral ook niet het kasteel van Trécesson met zijn muren van roodachtig schist, of Le Tombeau du Géant, een megalithisch grafmonument. Er zijn verschillende bewegwijzerde routes vanuit de plaatsen Tréhorenteuc, Paimpont, Josselin, Ploërmel en Malestroit.

Brocéliande Bike Tour

OOK INTERESSANT

Officiële website van Toerisme Bretagne