© Yannick Le Gal
Springtij in BretagneDe beste plekken om het mee te maken

Springtij in Bretagne

In Bretagne trekt het water van de zee zich elke dag terug om vervolgens 6 uur later weer zijn hoogste punt te bereiken. Dat zijn de getijden, eb en vloed. Het verschil tussen hoog- en laagtij is afhankelijk van de getijdenkracht. In Frankrijk wordt dat verschil uitgedrukt in een coëfficiënt: als deze groter is dan 100, spreek je van een grande marée, springtij. Jaarlijks is het verschillende malen springtij. Hou de data in de gaten! Hieronder volgt een lijst van de beste plaatsen om het spektakel te bekijken en van activiteiten voor het hele gezin.

Springtij in Saint-Malo

In Bretagne is Saint-Malo is de plek waar het getijdenverschil het grootst is. Om zoveel mogelijk van het schouwspel mee te krijgen, kun je best een plekje zoeken op de vestingmuren bij Fort à la Reine, tegenover het Fort National, dat op een eiland in zee ligt.
Veiligheidsmaatregelen: bekijk het schouwspel vanaf ruime afstand, kom niet te dicht bij de rand en ga niet over de rand hangen.


Ploubazlanec, uitzicht op de Archipel de Bréhat

Vanaf het Croix des Veuves in Ploubazlanec heb je een panoramisch uitzicht op de Archipel de Bréhat en meer naar rechts het Île Saint-Riom, dat helemaal overspoeld wordt door het water.
Veiligheidsmaatregelen: het uitkijkpunt ligt op een klif: kijk uit voor harde wind en kom niet te dicht bij de rand.


Carantec, strandvissen op het Île Callot

Als het laagtij is, kun je op het Île Callot strandvissen. Gewapend met een hark, een drietands tuinkrabber, een vork of lepel, kun je op zoek naar kokkels, tapijtschelpen of alikruiken… Informeer vooraf naar wat je wel en niet moet doen om geen schade toe te brengen aan dit kwetsbare milieu.
Veiligheidsmaatregelen: kijk vooraf wanneer het laag- en hoogtij is. Ga een uur voordat het tij zich terugtrekt naar de waterlijn. Trek kleren aan met felle kleuren. Neem een mobiele telefoon mee. Vertel aan je reis- of huisgenoten wanneer je gaat vissen.
Bij het Office de Tourisme van Carantec kun je een réglette halen, een liniaal waarmee je je vangst kunt meten (beneden een vastgestelde maat moet je je vangst terugzetten).


De duinen van Keremma, een 360° uitzicht

Ter hoogte van de Pointe de Pen An Theven zie je aan de ene kant de duinen van Keremma en aan de andere kant de haven en de chaos, de woeste rotsformaties van Plouescat.
Veiligheidsmaatregelen: de rotspunt is 2 m hoog. Erg gevaarlijk is het niet, maar zorg er wel voor dat je uit de buurt blijft als de golven komen aanrollen.


Fouesnant, de Pointe de Mousterlin en de Glénan-archipel

Bezoek de Pointe de Mousterlin bij laagtij. Als je een goede indruk wilt krijgen van dit gebied, dat aangewezen is als Natura 2000-gebied, kun je het beste meegaan met een van de excursies van het Office du Tourisme. Ben je in het gelukkige bezit van een boot, ga dan met de boot naar de Glénan-archipel. Een groot deel van La Chambre, een soort lagune in het middenwesten van de eilandengroep, ligt dan droog, waardoor het groot zeegras, dat normaal gesproken onder water groeit, te zien is.
Veiligheidsmaatregelen: kijk vooraf wanneer het laag- en hoogtij is. Ga een uur voordat het tij zich terugtrekt naar de waterlijn. Trek kleren aan met felle kleuren. Neem een mobiele telefoon mee. Vertel aan je reis- of huisgenoten wanneer je gaat vissen.
Bij het Office de Tourisme van Fouesnant kun je een réglette halen, een liniaal waarmee je je vangst kunt meten (beneden een vastgestelde maat moet je je vangst terugzetten).


Naar de mossel- en oesterkwekerijen van Saint-Cast-le-Guildo

Als het springtij is, organiseert het Office de Tourisme van Saint-Cast-le-Guildo excursies met gids om kennis te maken met de mossel- en oesterkwekerijen in de baai van de Arguenon. De excursie eindigt met een bezoek aan een kweker en een oesterproeverij! De excursies starten op het Plage des Quatre Vaulx. Zorg dat je laarzen aan hebt!


Fotografiecursus bij Les Charmettes in Saint-Malo

Saint-Malo heeft de grootste getijdenverschillen van Europa. Als je het spektakel wilt bekijken van al die tonnen water die de baai in- en uitstromen, boek dan voor een of meerdere nachten een kamer in hotel Les Charmettes, aan het strand van Saint-Malo. Het is geen B&B en evenmin een klassiek hotel, maar het is een mooi huis met een eigen charme. Dit jaar worden er gedurende twee weekenden theorie- en praktijkcursussen georganiseerd onder leiding van een professioneel fotograaf die je leert hoe je beste plaatjes schiet van het springtij.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties