le grand Be et le petit bele grand Be et le petit be
©le grand Be et le petit be|Noe C. photography

Springtij in Bretagne

6 spots voor een ongekende beleving

In Bretagne trekt de zee zich elke dag terug, om zes uur later weer terug te komen… Dat is het verschijnsel van de getijden. Het hoogteverschil tussen hoog- en laagwater wordt in Frankrijk uitgedrukt in een coëfficiënt: is dat getal groter dan 100, dan spreek je van springtij. Een spektakel om mee te maken, dus zorg dat je op de eerste rij zit!

In één oogopslag

1. Springtij in Saint-Malo

In Bretagne is Saint-Malo de plek waar het getijdenverschil het grootst is. Om zoveel mogelijk van het schouwspel mee te krijgen, kun je het best een plekje zoeken op de vestingmuren bij Fort à la Reine, tegenover het Fort National, dat op een eiland in zee ligt.
Veiligheidsmaatregelen: bekijk het schouwspel vanaf ruime afstand, kom niet te dicht bij de rand en ga niet over de rand hangen.

Office de Tourisme van Saint Malo

Voor het hele gezin

Waar slapen?


2. Naar de mossel- en oesterkwekerijen van Saint-Cast-le-Guildo

Als het springtij is, organiseert het Office de Tourisme van Saint-Cast-le-Guildo excursies met gids om kennis te maken met de mossel- en oesterkwekerijen in de baai van de Arguenon. De excursie eindigt met een bezoek aan een kweker en een oesterproeverij! De excursies starten op het Plage des Quatre Vaulx. Zorg dat je laarzen aan hebt!

Office de Tourisme van Saint-Cast-le-Guildo

Voor het hele gezin

Waar slapen?

3. Ploubazlanec, uitzicht op de Archipel de Bréhat

Vanaf het Croix des Veuves in Ploubazlanec heb je een panoramisch uitzicht op de Archipel de Bréhat en meer naar rechts het Île Saint-Riom, dat helemaal overspoeld wordt door het water.
Veiligheidsmaatregelen: het uitkijkpunt ligt op een klif: kijk uit voor harde wind en kom niet te dicht bij de rand.

Office de Tourisme van Paimpol

Voor het hele gezin

Waar slapen?

4. Carantec, strandvissen op het Île Callot

Als het laagtij is, kun je op het Île Callot strandvissen. Gewapend met een hark, een drietands tuinkrabber, een vork of lepel, kun je op zoek naar kokkels, tapijtschelpen of alikruiken… Informeer vooraf naar wat je wel en niet moet doen om geen schade toe te brengen aan dit kwetsbare milieu.
Veiligheidsmaatregelen: kijk vooraf wanneer het laag- en hoogtij is. Ga een uur voordat het tij zich terugtrekt naar de waterlijn. Trek kleren aan met felle kleuren. Neem een mobiele telefoon mee. Vertel aan je reis- of huisgenoten wanneer je gaat vissen.
Bij het Office de Tourisme van Carantec kun je een réglette halen, een liniaal waarmee je je vangst kunt meten (beneden een vastgestelde maat moet je je vangst terugzetten).

Office de Tourisme van Carantec

Voor het hele gezin

Waar slapen?


5. De duinen van Keremma, een 360° uitzicht

Ter hoogte van de Pointe de Pen An Theven zie je aan de ene kant de duinen van Keremma en aan de andere kant de haven en de chaos, de woeste rotsformaties van Plouescat.
Veiligheidsmaatregelen: de rotspunt is 2 m hoog. Erg gevaarlijk is het niet, maar zorg er wel voor dat je uit de buurt blijft als de golven komen aanrollen.

Office de Tourisme van Plouescat

Voor het hele gezin

Waar slapen?


6. Fouesnant, de Pointe de Mousterlin en de Glénan-archipel

Ga bij laagwater naar de Pointe de Mousterlin, een ideale plek om langs de vloedlijn te lopen en dit Natura2000-gebied te ontdekken terwijl je geniet van een 180° uitzicht over de oceaan. Beschik je over een boot? Dan ben je een echte geluksvogel! Vaar naar de Glénan-archipel, waar de natuur je een kortstondig cadeau geeft: stukken zeebodem begroeid met zeegras komen te voorschijn, een bijzondere biodiversiteit die bescherming verdient. Veiligheidsmaatregelen: check de getijdentabel. Wil je naar laagwater kijken, zorg dan dat je aanwezig bent een uur voordat het water begint te zakken. Trek felgekleurde kleding aan. Zorg dat je een mobiele telefoon bij je hebt.

Office de Tourisme van Fouesnant

Voor het hele gezin

Waar slapen?

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten