3-le-darz-e-berthier.jpg
©Emmanuel Berthier
5 micro-avonturen in Bretagne Met Natasha Bloemhard en Angélique van Schalkwijk
Vakantie-idee

5 micro-avonturen in Bretagne

Op het grootste schiereiland van Frankrijk, Bretagne, waan je je aan het einde van de wereld. Hier wisselen ruige schoonheid en spectaculaire kliffen elkaar af met hagelwitte stranden en een blauwgroene oceaan. Natasha Bloemhard, oprichter van het Nederlandse outdoor lifestyle netwerk Salt, vond in deze oase klein avontuur dat groots en meeslepend bleek.

Een roadtrip van
5 dagen

De roadtrip in het kort

In vier dagen reden wij van startpunt Dinard via Redon naar het eindpunt in Vannes. Hieronder nemen we je mee op onze roadtrip.

Eiland Cézembre

Op zo’n 20 minuten varen vanaf Dinard ligt Cézembre. Een onbewoond eilandje van zo’n 750 meter lang en 250 meter breed, met in het zuiden een fijn zandstrand en een steile, rotsachtige kust rond de rest van het eiland. Cézembre is een beschermd natuurgebied waar jaarlijks duizenden zeevogels neerstrijken. Wij volgen de prachtige wandelroute rondom het eiland waar op dat moment ontelbaar veel kuikens van zeemeeuwen en aalscholvers, hier dwars door de geschiedenis, lopen. Onderweg genieten we van de vergezichten over de baai en het zicht op de prachtige smaragdkust van Dinard.

 • Verplichte kost in Dinard is La Vallée, the place to be voor liefhebbers van vis en zeevruchten. neem ook eens plaats bij La Parenthèse – voor de ultieme kennismaking met de befaamde crêpes en galettes van Bretagne.
 • Wandeltip: volg de promenade die helemaal langs de rand van Dinard is aangelegd en vanwaar je overal een fantastisch uitzicht hebt over zowel de Baai van Saint-Malo als de stranden en de fraaie landhuizen die zo typerend zijn uit de tijd van de Franse Belle Époque.
 • Maak een selfie bij het standbeeld van Alfred Hitchcock aan de promenade des Alliés, loop binnen bij een van de vele kunstgalerijtjes of koop een Bretonse trui als ultiem souvenir. Deze zogenaamde ‘marinière’ stamt uit de Franse marine van de 19e eeuw.

Lopen over de GR34

Langeafstand wandelaars zijn on the rise. In Bretagne stappen kilometervreters op de GR34 (GR staat voor Grande Randonnée), die als een 2000 kilometer lange parelsnoer om de scherpgekartelde kustlijn ligt. Deze wandelklassieker – die ook wel de Sentier des Douaniers wordt genoemd – start in Le Mont-Saint-Michel en eindigt in Saint-Nazaire. Maar je hoeft uiteraard niet per se de hele route te lopen, overal in Bretagne kun je op de GR34 stappen, de rood-witte markering is niet te missen. Zo stappen wij bij Saint-Lunaire, een kwartiertje rijden van Dinard, op het kustpad en volgen het tot aan Saint-Briac-sur-Mer, maken een lus meer landinwaarts en lopen weer terug. Een route van zo’n 14 km waar we de hele middag over doen. Niet alleen vanwege de vele bijzondere uitzichtpunten onderweg, maar ook de vele terrasjes brengen het gemiddelde aantal kilometers per uur drastisch naar beneden. Onderweg snuiven we frisse zeelucht afgewisseld met wilde natuur.

 • De mooiste uitzichtpunten op dit traject vind je bij Pointe du Nick, Pointe du Décollé en Pointe de la Garde Guérin.
 • Verplichte kost:  Le Nessay (gelegen op het gelijknamige schiereiland, geniet je hier van een drankje met uitzicht op zee) en Crêperie du Roy in Dinard voor onvervalste galettes.
 • Tip: Geen zin om terug te lopen? Bus 16 rijdt van Saint-Briac terug naar Saint-Lunaire (hou wel goed de tijden in de gaten!)

Fietsen en kanoën bij Île aux Pies

Île aux Pies is een eilandpareltje op het punt waar het Nantes-Brest kanaal en het L’Oust kanaal samenvloeien. Om er te komen, stappen we in Redon op de fiets en volgen we het fietspad langs de L’Oust die door een scheur van graniet en leisteen kronkelt. Hoe verder we in het gebied komen, hoe hoger de kliffen die hier soms tot wel 50 meter boven het water uitsteken. Niet verwonderlijk dus dat Îles aux Pies een walhalla is voor klimmers. Na zo’n 9 km op de pedalen, bereiken we ‘Escapades Verticales’, waar klimgeiten zich kunnen vastbijten in het naastgelegen klimpark. Wij maken in een Canadese kano een heerlijk relaxt peddeltochtje over de L’Oust. Vrijwel geruisloos glijden we door het water en genieten we van de stilte en de enorme diversiteit aan bomen langs de oevers. Na zo’n anderhalf uur varen fietsen we richting het Nantes-Brest kanaal. Hier volgen we het ‘Circuit de l’ecluse de La Maclais’ en dompelen we ons onder in de dikke bossen langs het water. Een route die je zowel op de fiets als te voet of te paard kunt volgen. Bezienswaardig is de sluis van La Maclais.

 • Verplichte kost: Au Haz’Art de L’Oust – een Franse herberg, direct naast ‘Escapades Verticales’. Leuke plek om met een drankje of lunch even na te genieten van je kano-, fiets- of wandeltochtje.
 • Leuk weetje: in 2021 was Redon een van de etappeplaatsen in de Tour de France.

Fotofestival La Gacilly

Vanaf Redon rijden we in zo’n 15 minuten naar La Gacilly, een kleine stad die ons direct met een fikse lading aan schoonheid overrompelt. Denk aan leistenen huizen met kleurige luiken, rivieren met stroomversnellingen, pittoreske straatjes en ontelbaar veel bloemen. Niet verwonderlijk dat vele kunstenaars en ambachtslieden hier hun thuis hebben. Tel hier het jaarlijkse openlucht fotofestival bij op en je begrijpt waarom La Gacilly zo enorm in trek is. De fototentoonstelling, waarbij enkele honderden foto’s op groot formaat in de buitenlucht hangen, is te danken aan de inspanningen van Jacques Rocher. Als zoon van de bekende Yves Rocher, die wereldwijd natuurlijke cosmeticawinkels opende, zet hij zich vol in voor de bescherming van de planeet. Met de jaarlijkse fototentoonstelling, waarvoor zowel professionele als amateurfotografen bijdragen leveren, hoopt Jacques diep door te dringen tot de bezoeker en deze na te laten denken over de toekomst van de planeet. Met Moeder Natuur zo indrukwekkend in de schijnwerpers kan het zijn doel niet missen. De openluchtgalerie is gratis te bezoeken en houdt je aandacht moeiteloos een dag vast. Helemaal als je je bezoek afwisselt met een van de vele terrasjes in de stad.

Verplichte kost: Le Végétarium – een restaurant dat gevestigd is in het Maison Yves Rocher, vlak bij een oude stenen molen, direct aan de rivier. Hier geniet je van een gastronomische keuken vol leven, smaken, texturen en kleuren.

Ile d’Arz

In de karakteristieke vestingstad Vannes stappen we op de veerboot naar het eiland Arz, een van de twee bewoonde eilanden van de An Arzh archipel, middenin in de Golf van Morbihan. Wie zoveel mogelijk van Arz mee wil krijgen, loopt de 17 km lange wandelroute. Begin met een kop koffie op het terras van Escale, vanwaar de route om de hoek begint en later ook eindigt. Arz is een oase van rust. Het wandelpad voert je direct langs de kust, met haast onafgebroken uitzicht op zee. Behalve natuur en een maritieme sfeer, ademt Arz geschiedenis. Zowel Kelten als Veneti, Romeinen en Bretons, die naar Arz toekwamen vanwege de vruchtbare grond, drukten er hun stempel. Vandaag de dag strijken er vooral veel zeilers neer wat het eiland zijn bijnaam ‘Island of Captains’ opleverde. Wie ook zeker zijn stempel op het eiland drukt is de lokale kunstenaar Daniel Buren die verspreid over het eiland 7 kunstinstallaties plaatste. Met zijn creatieve kijk verandert hij Ile d’Arz regelmatig in Ile d’Art.

 • Awen Brew Pub in Vannes, vlak bij de veerterminal vanwaar de pont vertrekt naar Ile d’Arz. Hier kun je in een echte brewpub sfeer genieten van Bretons ambachtsbier.
 • Huîtres Jégat. Verser kun je de oesters (en meer zeevruchten) niet eten. Direct uit het water op je bord in een heerlijk ongedwongen sfeer op een terras aan het water. Zelfs de Franse president Macron haalde bij zijn inauguratie zijn oesters hier vandaan.
 • Balade en Crêpanie in Vannes. Een plek die de Bretonse crêpes en galette naar het hoogste niveau tilt.

Accommodatie

Rives Nature, La Gacilly

Een heerlijke relaxte camping met design cottages, glamping tenten, trekkershutten en vrije plekken waar je je eigen ‘huis’ opzet of parkeert. Bovendien is de camping op slechts 5 minuten lopen van het Maison Yves Rocher, sluit het gelijk aan op het fotofestival en bevind je je op loopafstand van alle vertier.

Rives Nature

Les Vénètes, Arradon

 Sfeervol, kleinschalig hotel (en restaurant) direct aan het water.

Les Vénétes


Salt magazine

Natasha Bloemhard is oprichter van het Nederlandse outdoor lifestyle netwerk Salt. Salt inspireert – op een licht verteerbare wijze – op het gebied van een actief, avontuurlijk en duurzaam leven.

www.getsalt.comInstagram  Facebook

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten