Bains-sur-Oust_balade_velo.jpg
©Yves Quéré
Vakantieidee

Fietsen langs het water, met de kinderen

Deze fietsroute tussen Vannes en Rennes in, is ideaal als je met de kinderen op pad wilt, want alleen langzaam verkeer is hier welkom. Je krijgt de natuur als cocktail, met ontdekkingen in de kleuren blauw en groen.

Voor dit idee moet je
4 dagen
Niveau: gemakkelijk
113 km

In een oogopslag

Redon, waar de Vilaine en het Kanaal van Nantes naar Brest samenkomen, is het vertrekpunt van deze 150 km lange groene route langs het water. Onderweg kom je langs steile hellingen, vredige stopplaatsen langs het water en bijzondere megalieten. Een veilig avontuur met de kinderen!

Afstappen voor het Île aux Pies

Dag 1 – Redon – Malestroit > (36 km)

Om te beginnen fiets je naar het noorden. Bij het Île aux Pies rijzen hoge granieten kliffen op uit de Oust en vormen een kloofdal rond een rij eilandjes. Op de rotsige hellingen is recreatiecentrum Escapades Verticales gevestigd. Neem de tijd voor een sportieve stop midden in de natuur: je kunt hier klimmen, een boomparcours of een oriëntatieloop doen.
Na de picknick fiets je verder langs het jaagpad van het kanaal van Nantes naar Brest, door een vredige natuur. In Saint-Martin-sur-Oust zijn winkels en horeca, goed om nieuwe energie te verzamelen. Een klein eindje verder wacht Malestroit.
Dit erfgoedstadje heeft de bijnaam “de parel van de Oust” en is bijzonder geliefd vanwege de prachtige middeleeuwse vakwerkhuizen.

  • Escapades Verticales biedt ook een interactieve speurtocht voor het hele gezin over flora, fauna en geschiedenis van het Île aux Pies.
  • De Club de canoë-kayak in Malestroit organiseert tochten met gids over de rivier.

Omringd door menhirs

Dag 2 – Malestroit – Monteneuf > (41 km)

Stap weer op de fiets en volg het jaagpad tot de kruising met een voormalige spoorlijn. Deze brengt je naar Ploërmel waar je een kijkje kunt nemen bij de oevers van het Lac au Duc voor je naar het centrum gaat. Mis de astronomische klok niet, een technisch hoogstandje met 200 raderen, dat niet voor niets monumentstatus bezit.
Fiets na de lunch verder in de richting van Guer, via de oude spoorlijn. Een kleine omweg brengt je bij de menhirs van Monteneuf, een rij van 42 rechtopstaande stenen in het heidelandschap. Een wandelroute van 1,5 km loopt eromheen. In de zomer, maar ook tijdens de voorjaars- en herfstvakantie zijn er activiteiten op het gebied van experimentele archeologie: sieraden maken, vuur maken, een menhir verplaatsen, graveren in steen, speurtochten… De rest van het jaar worden er themawandelingen georganiseerd.

  • Bij het Lac du Duc is een bloemenroute uitgezet, het Circuit des Hortensia’s (3 km), met 5.500 planten van 550 verschillende soorten. Open van juni tot september.
  • De Auberge des Voyajoueurs in Monteneuf, met meer dan 400 spelletjes van over de hele wereld, is een waar spellenparadijs: uniek in Frankrijk!

De Route du sel, de zoutroute

Dag 3 – Monteneuf – Guipry-Messac > (35 km)

De route voert je nu richting Guer, aan de rand van het Forêt de Brocéliande. Dit bosgebied ligt in het dal van de Oyon, met struiken, heide en weilanden, en vormt een heerlijk rustig stuk natuur.
Na de lunchpauze fiets je eerst naar Maure-de-Bretagne, voor je weer afdaalt naar de oevers van de Vilaine.
De haven van Guipry-Messac lag op de zoutzoute en was een vaste halteplaats voor het vervoer van zout dat gewonnen werd in de zoutpannen van Guérande of op Île de Ré. Uit die welvarende periode zijn nog schitterende kaden over met straatjes die herinneren aan de handel in zout. Langs de haven, die nu dankzij de pleziervaart weer een levendige plek is, staan 17de-eeuwse huizen en een oude maalderij.

  • Guipry-Messac heeft het keurmerk Station Verte en staat te boek als een uitstekende plek om te vissen in Ille-et-Vilaine.

Langs de Vilaine

Dag 4 – Guipry-Messac – Redon > (40 km)

Als het lunchpakket in de fietstas zit, kun je op pad om de Vilaine te ontdekken, terwijl je steeds het jaagpad volgt. Als je door het Massif des Corbinières rijdt, met bossen en steile hellingen, krijg je haast zin om omhoog te klimmen. Langs de rivier liggen genoeg aantrekkelijke plekken om een rustpauze in te lassen. Wil je graag je eigen appelsap persen om mee te nemen als souvenir? Dat kan in de herfst op de Ferme des Galopins, vlak bij Langon. Trek er twee uur voor uit, er wordt gewerkt met een roosterindeling.
Weer terug op de route, moet je zeker stoppen in Brain-sur-Vilaine, een klein dorp met huizen van schist en met een winkel waar je je voorraden kunt aanvullen. Aan het einde van de middag kom je dan in Redon aan.

  • In Guipry-Messac is een informatieve route (2,5 km) uitgezet door het beboste dal van Corbinières.
  • In Redon kun je een escape game spelen dat de gedachtenis levend houdt aan het spook van Belphégor, een creatie van Arthur Bernède, een schrijver uit deze omgeving.

Wat het leuk maakt

  • De reis door de tijd naar het tijdperk van de megalieten
  • Leuke plaatsjes ontdekken langs de rivier de Vilaine

Download het reisdagboek

Alle informatie van de website én meer in één pdf.

Ontdek onze andere vakantie-ideeën

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten