lorient-tour-de-la-decouverte-max-coquard-bestjobers-web.jpg
©Bestjobers

De stad van bovenaf

7 hooggelegen plekken in Bretagne met een panoramisch uitzicht

Ben je niet het type voor een zweefvliegtuig of een ULM? Geen probleem, want je kunt heel prettig verrast worden als je met wat adem en doorzettingsvermogen naar het hoogste punt van een toren of een heuvel klimt. Het bewijs zijn deze 6 ideeën. Alsof je vleugels hebt…

In één oogopslag

1. Op wacht tegenover het eiland Batz

Roscoff, vanaf de Chapelle Sainte-Barbe

Volg de kust in de richting van de Pointe de Bloscon en maak een omweg langs de Chapelle Sainte-Barbe. Klim op de rots waar de kerk op gebouwd is. Loop om de witgekalkte muren tot je bij de oriëntatietafel komt. Vanaf dat punt zie je aan de ene kant Roscoff, met de haven van het eiland Batz, en aan de andere kant de ingang van de Baai van Morlaix met al zijn kleine eilandjes. Echte magie!

Let op: de kerk is niet toegankelijk, maar elk jaar wordt er op de derde zondag in juli een processie gehouden.


2. Toren met uitzicht op het dal van de Rance

Dinan, vanaf de Tour de l’Horloge

Drie verdiepingen die door stenen trappen zijn verbonden, vervolgens twee met houten trappen en tot slot een ladder. Maar dan sta je ook op 47 m hoogte op de Tour de l’Horloge. En wat een uitzicht! Een panorama van 360° over het historisch centrum van de stad met een wirwar van daken en op de achtergrond het platteland buiten de stad. Op de voorgrond is de Eglise Saint-Sauveur te zien, waarvan de delicaat gebeeldhouwde gevel oprijst vanaf het plein met bomen. In de verte zie je aan de ene kant de kronkelende Rance en aan de andere kant de stad Lanvallay. En als je weer afdaalt, vergeet dan niet het ingenieuze raderwerk van de klok, gemaakt door Hamzer, te bekijken. Het dateert uit 1498!

3. De rede in vogelvlucht, vanonder de koepel

Lorient, vanaf de Tour de la Découverte

Wil je graag een ongewoon uitzicht over Lorient en omstreken? Zoek niet verder, het kan gewoon: in de Enclos du Port, op de Colline du Faouëdic, staat een uitkijktoren, de Tour de la Découverte. Beklim de 216 treden en je krijgt een uniek uitzicht over de stad, en over de rede tot aan Belle-Île en-Mer, dat je bij helder weer in de verte ziet liggen. Onder de koepel, op 38 m hoogte, is een tijdbal met uurwerk te vinden dat uniek is in de wereld: een grote roestvrijstalen bol valt elke dag op een vast tijdstip 6 m naar beneden langs een staaldraad. Daarmee geeft deze tijdbal exact aan wanneer het volgens de zonnetijd 12 uur is. Een fantastisch uitzicht en een knap staaltje van techniek: een uniek bezoek!

4. Weids uitzicht over de Iroisezee

Locronan, vanaf de Menez Lokorn en de Chapelle Ar Sonj

Verkijk je niet op het vriendelijk uiterlijk van de licht afgeronde heuvel waarop Locronan ligt! Menez Lokorn, op de 289 m hoge top, geeft een magnifiek uitzicht over de Iroisezee. Houd je van wandelen, loop dan via de bospaden naar boven: daar is het heerlijk koel. En houd als je bijna boven bent je adem maar vast in. In een oogopslag zie je de Baai van Douarnenez, de Cap de la Chèvre en de vlakte van Porzay, tot aan Menez Hom! De Chapelle Ar Sonj is eenmaal per jaar geopend, ter gelegenheid van de Troménie, de beroemde processie voor de heilige Ronan. In de kerk zijn vele ramen van schilder en glazenier Jean Bazaine te zien.

 


5. De vesting op zijn mooist, en profil

Fougères en het kasteel, vanaf de belvedère in het park

Een wandeling door het park van Fougères zit vol verrassingen. Het ene moment zijn er de bloembedden van de Franse tuinen, dan weer een poëtisch stukje begroeiing in Engelse sfeer. Onder de bomen groeit een prachtige collectie varens, en terwijl je ernaar kijkt, wordt je blik gevangen door een kleurige, moderne sculptuur! Het hoogtepunt is een schitterend doorkijkje op het dal van de Nonçon, vanaf de belvedère, die gebouwd is op een plateau in het hoge deel van de stad. Voor je tekent zich het machtige silhouet van het middeleeuwse kasteel af. Even daarvoor zie je de vele gevels van de Saint-Sulpice-kerk met zijn puntige torenspits. Eromheen staan pittoreske vakwerkhuizen, bewijs dat je hier het middeleeuwse stadsdeel ziet. Als het helder is zie je met een verrekijker misschien zelfs Mont Saint-Michel in de verte!


6. Getijden en moerassen, en uitzicht over de Baai van Mont-Saint-Michel

De Baai van Mont-Saint-Michel, vanaf Mont-Dol

Dit is een heel mooi uitstapje! Om de 65 m hoge heuveltop te bereiken, kun je een wandelroute volgen die begint op de Place du Marché. Ben je bovenop aangekomen, dan ontvouwt zich aan je voeten de hele baai, van Cancale tot Granville. Op de voorgrond zie je de moerassen van Dol. Je ziet « witte » moerassen die hun kleur danken aan alluviale afzettingen met daarin vooral veel schelpen en « zwarte » moerassen, die ontstaan zijn op het veen. Dit is het thuis voor allerlei soorten vogels. De polders in de buurt van Mont-Saint-Michel lopen dankzij de enorme getijdenverschillen regelmatig onder water. Dit is het gebied waar de prés-salés-lammeren grazen.

 


7. Kijken in de diepte, vanaf het Château des Rohan

Josselin, vanaf de toren van de Basiliek Notre-Dame-du-Roncier

138 treden telt de toren van de basiliek Notre-Dame du Roncier, maar het is de moeite zeker waard. Voor je zie je het kasteel van Josselin. Met zijn ronde torens, zijn fraai bewerkte renaissancegevel en park met eeuwenoude bomen is het een en al karakter! Je ziet ook de oude binnenstad en het Kanaal van Nantes naar Brest. Als je weer afdaalt, stap dan even de basiliek binnen. Die herbergt allerlei schatten: schitterende gebrandschilderde ramen, grote orgels en de grafmonumenten van Olivier de Clisson en zijn vrouw.

De toren is vrij toegankelijk in juli en augustus, op maandag tot zaterdag van 10-18 uur en op zondag van 14-18 uur. Ingang aan de Place Alain de Rohan

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten