presqu-ile-de-crozon-3.jpg
©BERTHIER Emmanuel

Meerdaagse tochten: de top 5 van Bretagne

In ieder seizoen ontsnappen aan de drukte van alledag

Bos, hei, meren… en de zee natuurlijk, die zoveel dichters geïnspireerd heeft. Bretagne is bij uitstek een regio voor trektochten. Een geweldig landschap om van stap tot stap van te genieten, of je nu een uurtje of meerdere dagen op pad gaat. Voor de dappere wandelaars die zich durven te wagen aan een meerdaagse tocht hebben we de mooiste op een rij gezet. Door schitterende kustlandschappen, om je te laven aan dat licht, aan indrukken en verhalen. Laat je zorgen achter, hijs je rugzak op je rug en zoek ze op, die routes: ze liggen voor je klaar!

In één oogopslag

De top-5

1. Rond het schiereiland Crozon

Afstand: 116,5 km
Duur: 6 dagen

Crozon: een stuk land in de vorm van een gigantisch kruis, gelegen tussen de rede van Brest en, in het zuiden, de Baai van Douarnenez. De bergen van de Monts d’Arrée lopen hier tot in de Atlantische Oceaan… En daar wandel je, alsof je op het punt staat de Nieuwe Wereld te veroveren! Het gebied behoort tot het Parc naturel régional d’Armorique. Hier wachten je heidevelden, een uitzonderlijke verscheidenheid aan rotsen en kleuren: het felle geel van de bloeiende gaspeldoorn, het turquoise of smaragdgroene zeewater… Het kristalheldere water van de diepe inhammen en lagunes langs de zuidkust geeft je haast het gevoel dat je langs de Middellandse Zee loopt! De route stijgt en daalt en komt langs allerlei fraaie en zelfs indrukwekkende natuurbezienswaardigheden: de Cap de la Chèvre, de Pointe de Dinan en de Pointe de Pen-Hir, bijvoorbeeld. Wil je genieten van al die rijkdom en variatie, pak dan nú je rugzak!

« Rond het schiereiland Crozon »


 2. Pointe du Raz – Cap Sizun

Afstand: 114,5 km
Duur: 6 dagen

Hier eindigen het vasteland en het Pays Bigouden, en daar begint Cap Sizun! Van de Baai van Audierne naar de Baai van Douarnenez: op zoek naar verborgen inhammen en door de wind gegeselde kliffen en rotspunten. Zes dagen heb je echt wel nodig om rond dit prachtige stukje aarde te lopen en al die verschillende facetten in je op te nemen. De rotsen die bedekt zijn door een zee van bloemen, de uitgestrekte heide, kwetsbaar en met zoveel kleurschakeringen… In dit grootse en winderige landschap zijn de molens weer in ere hersteld en opnieuw in gebruik genomen. Aan het uiteinde van de landtong vind je de Pointe du Van en de beroemde Pointe du Raz, met adembenemende uitzichten over het Mer d’Iroise. Je staat hier aan het uiterste puntje van het continent, Europa en Azië liggen achter je… Hier wordt alles mogelijk!

Pointe du Raz – Cap Sizun

3. De Côte du Goëlo

Afstand: 72,4 km
Duur: 4 dagen

Met je rugzak op langs de Côte du Goëlo – durf je de uitdaging aan? Je bent hier in het westelijk deel van de Baai van Saint-Brieuc, het deel van de kust dat loopt van Saint-Brieuc tot Paimpol. Een wisselend reliëf brengt je langs haventjes en inhammen, langs ongerepte natuur en langs de uitgestrekte zandstranden van Binic en Saint-Quay-Portrieux. Voor je in Paimpol aankomt, passeer je de ontroerend mooie abdij van Beauport en heeft de GR je langs kliffen geleid en voorbij de Pointe de Plouha, het hoogste punt van Bretagne. Je kunt kijken tot Cap Fréhel, een panorama dat zich niet in woorden laat beschrijven. Het lastigste is dat je toch echt verder moet, ook al ben je voortdurend geneigd bent om stil te staan en foto’s te maken!

De Côte du Goëlo

4. De Côte de Granit rose

Afstand: 61,2 km
Duur: 3 tot 4 dagen

Wel eens van gehoord, van deze grote klassieker van de Bretonse langeafstandstochten? Niet verder vertellen, maar in het voor- en najaar is dit kustpad langs die schitterende rotspartijen het allermooist: de kleuren worden nog sprekender en het warme licht geeft het graniet een gouden gloed. En dan heb je alles bovendien helemaal voor jezelf, nou ja, bijna! Neem die indrukken in je op, van Lannion, stad van (kunst)historisch belang, tot Perros-Guirec: zandstranden, kerken en kapellen, havens, elegante strandvilla’s en natuurlijk Ploumanac’h, door de Fransen gekozen tot een van hun meest geliefde dorpen! Een tocht die je echt gemaakt moet hebben als je verliefd wilt worden op Bretagne en voortaan “la vie en rose” wilt zien!

De Côte de Granit rose


5. De Côte d’Emeraude

Afstand: 54 km
Duur: 3 dagen

Van Dol en zijn indrukwekkende kathedraal naar de zee en de Baai van Mont Saint-Michel, waar zich in de verte het driehoekige silhouet van de Mont Saint-Michel zelf aftekent. Vanaf het strand van Hirel loop je alleen nog maar langs de zee, met uitzicht op de Baai van Cancale, die steeds dichter- en dichterbij komt… Met een verlangende blik kijk je vanaf het kustpad naar wat er zich afspeelt op de stranden. Dacht je dat je niet hoefde te klimmen? Dan kom je bedrogen uit! Maar denk dan maar aan de douaniers die nacht aan nacht langs deze route liepen om smokkelaars te betrappen… Overal tot aan Saint-Malo heb je schitterende, verre panorama’s over het Kanaal en de vele uitzichtpunten die je onderweg passeert zeggen wel genoeg: je loopt hier langs een van de mooiste kustpaden van Bretagne.

De Côte d’Emeraude

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten