La vallee de la VilaineLa vallee de la Vilaine
©En bateau - sur la Vilaine|Noé C. photography

In korte etappes per boot door onbekend Bretagne

Van het Kanaal naar de Atlantische Oceaan, via binnenwateren


Zet je kapiteinspet op en vaar zonder een spoortje haast van Saint-Malo naar Belle-Île-en-Mer. Varend over de Rance en de Vilaine ontdek je allerlei onbekende kanten van Bretagne. Laat je meenemen door het water: je passeert sluizen, legt aan in havenstadjes langs de rivier, vaart door beboste dalen…

In één oogopslag

1. Volg het dal van de Rance

Saint-Malo-Dinan

Klaar om het roer over te nemen? Vanuit het voormalige kapersnest Saint-Malo vaar je eerst door een maritiem aandoende omgeving naar de dam en de waterkrachtcentrale in de Rance. Aan stuurboordzijde kun je een glimp opvangen van Dinard, met zijn mooie villa’s uit de belle époque. Als het licht op groen staat, mag je de sluis passeren. Zo kom je in het estuarium van de Rance. Je vaart door een ongerepte vallei, met overal rotsige kliffen, baaien en kleine haventjes. Saint-Suliac, een oude vissershaven die tot de « mooiste plaatsjes van Frankrijk » behoort, is een bezoek meer dan waard! Moet je nodig de benen strekken? Bij de haven van Plouër-sur-Rance beginnen verschillende wandelroutes. Vlak voor Vicomté-sur-Rance zie je de Moulin du Prat, een getijdenmolen die uniek is voor de Rance. Vanaf de Écluse du Châtelier (sluis) is de rivier gekanaliseerd. Dinan is niet ver meer!

2. Over het Canal d’Ille et Rance, van sluis naar sluis

Dinan-Rennes

Vanaf het viaduct van Dinan heb je een schitterend uitzicht over de haven. Daar ligt de huurboot te wachten waarmee je koers zet naar de Bretonse hoofdstad: 90 km en 48 sluizen! De route voert door het romantische, groene Bretagne, de streek waar schrijver-staatsman Châteaubriand opgroeide. Een goede tip: bezoek het Château de Combourg, waar hij geboren werd! Vaar daarna door naar Hédé-Bazouges met zijn serie sluizen: 11 stuks in 2 km. Het uitzicht over het kanaal is indrukwekkend mooi! Het Maison du Canal vertelt de geschiedenis van het Canal d’Ille et Rance. Bij het sluiswachtershuis, L’Île Flottante, kun je een fiets huren en om het meer fietsen (Lac de Bazouges). Als je rustig doet, laat de kleine zilverreiger zich misschien zien! Weer onderweg zie je het landschap steeds veranderen, van besloten oevers naar een opener coulisselandschap. In Rennes meer je af aan de Quai Saint-Cyr. De Mail François Mitterrand met zijn gezellige eetgelegenheden is vlakbij!

Waar een boot huren:

3. Varen over de bochtige Vilaine

Rennes-Redon

Heuvels met een coulisselandschap, rotsige kliffen, moerassige vlaktes… De Vilaine stroomt tussen Rennes en Redon door een zeer afwisselend landschap. Je vaart Rennes uit, met de joggers naast je, op het jaagpad. Bij de Écluse de la Moulière (sluis) zie je een van de mooiste watermolens van de rivier. Dan onder het Viaduc des Corbinières door, helemaal gebouwd in roze zandsteen. Hier heeft de Vilaine een kloof uitgesleten met steile, dichtbegroeide wanden… Betoverend! Redon komt in zicht, met zijn kaden met rijke redershuizen: hier komen de Vilaine en de Oust samen. Wil je nog wat langer genieten? Vaar dan door over de Oust naar Île-aux-Pies en verruil je boot tijdelijk voor een kano of een paddle. Of vaar de Aff op, tot aan La Gacilly. Heb je die felgekleurde, pijlsnelle vogels gezien? Dat zijn ijsvogels!


4. Van de Argoat naar Armor

Redon – Belle-Île-en-Mer

Van de Vilaine naar de oceaan voert de route je door twee heel verschillende Bretagnes. Eerste etappe: Port de Foleux, een haven omringd door het platteland! Daarna kom je in een omgeving terecht die meer lijkt op een fjordenlandschap: van La Roche-Bernard tot de stuwdam van Arzal. Hier ligt de overgang tussen rivier en zee. Een bezoek aan de dam maakt duidelijk hoe het zoute zeewater hier tegengehouden wordt. Neem ook een kijkje bij de vistrap. Nog een tip: leg aan bij het schiereiland Pénerf en eet er een bord oesters. Een prachtig authentieke plek! Het is tijd om de zee op te gaan… Vaar langs de baai van Suscino, met uitzicht op het kasteel, en zet koers naar de eilanden Hoëdic en Houat: twee prachtige stukjes natuur. Bij aankomst in Le Palais, op Belle-Île-en-Mer, zie je de indrukwekkende citadel van Vauban. Je kunt ook aanleggen in de kleurrijke haven van Sauzon – ooit een schuilplaats voor de Vikingen!

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten