Menez-Hom-VTT.jpg
©Louise Garin

Waar in Bretagne kun je mountainbiken?

5 schitterende startpunten voor een sportieve tocht door de natuur

Klaar voor het avontuur? Door de grote verscheidenheid aan landschappen is Bretagne ideaal om te mountainbiken. De vele gemarkeerde routes door bos en hei, over rotsige heuvels, langs de kust en door landelijk gebied bieden een mooie combi van sport en natuur. Of het is voor de kick, voor de lol of om een nieuwe uitdaging te vinden, voor iedereen is er wel een geschikte route! We hebben 5 startpunten uitgezocht, goed om de smaak van het mountainbiken te pakken te krijgen.

In één oogopslag

1. Ein tauchgang im herzen der Bretagne

Der see von Guerlédan

Hier vind je de ongerepte natuur van het Pays de Guerlédan, met zijn enorme stuwmeer van 400 ha! Bij het Station VTT van Guerlédan kun je al het nodige materiaal huren. Ontdek de 300 km aan gemarkeerde routes rond het grootste zoetwaterreservoir van Bretagne. Daaromheen ligt het Forêt de Quénécan: 3000 ha afwisselend landschap met bossen en velden. Een schitterende fietsomgeving voor zowel amateurs als gevorderden. Twaalf routes verdeeld over 4 moeilijkheidsgraden geven een mooi beeld van natuur en geschiedenis. Kerken, landhuizen en andere sporen van vroeger die je onderweg ziet, getuigen van dat verleden. Even op de pedalen stampen en je fietst langs het Kanaal van Nantes naar Brest, of langs de vele watertjes die heide- en veengebieden doorsnijden. Wil je werken aan je techniek? Voor elk niveau is er ondersteuning. Zo, neem nu zelf het stuur maar over!

Mountainbikecentrum Guerlédan


2. Dit mag geen mountainbiker missen

De Monts d’Arrée

Welkom bij de ongerepte uitzichten over de Monts d’Arrée, in het Parc naturel régional d’Armorique, een bekende streek voor de mountainbikesport. In de Monts d’Arrée en de Montagnes Noires zijn 15 gemarkeerde routes uitgezet. Kies zelf maar! Helm op en fietsen! Slalommen tussen de rotsen door die je overal in het landschap ziet. Fietsen door het bos van Huelgoat en je laten meenemen door de geheimzinnige sfeer die hier hangt: wie weet hoor je de feeën zachtjes fluisteren tussen de woeste rotsformaties… Wie goed getraind is, kan zich wagen aan de route Kostez ar Menez, met het hoogste punt op 680 m en met 45 km een van de langste van Finistère. Of fiets naar Mont-Saint-Michel de Brasparts met zijn kerkje dat over het veengebied van Yeun Elez uitkijkt. Een beetje trappen en je krijgt een uitzicht van 360° over deze streek van legenden. De Monts d’Arrée zijn een ideaal mountainbikegebied en elk jaar in september worden Les Roc’h des Monts d’Arrée georganiseerd, waarbij zo’n 6000 fietsers verschillende routes door het bergachtige gebied rijden.

Mountainbikecentrum Monts d’Arrée – Montagnes Noires

3. Schiereiland op trapafstand

Crozon

Op naar het schiereiland Crozon met landschappen waarin de invloed van de zee duidelijk te zien is! De mountainbike is ideaal om de 300 km aan gemarkeerde routes te ontdekken, net als de bezienswaardigheden langs de kust van de Iroisezee. Twintig veilige routes, geschikt voor beginners en gevorderden, doorkruisen dit prachtige gebied. Ontdek dit uiteinde van de bewoonde wereld, van de Cap de la Chèvre in het zuiden tot de Pointe de Pen-Hir in het noorden! Fiets naar het dal van de Aulne en laat je meevoeren door het steeds veranderende landschap. Wie een echte uitdaging wil, kan zich wagen aan de 34 km lange route vanaf Telgruc-sur-Mer. Mis ook zeker Le Panoramique niet, een route van 14 km lengte en geschikt voor alle niveaus, die Menez-Hom passeert, het hoogste punt van de Montagnes Noires. Wil je die naam van de route begrijpen, dan zul je toch echt naar de top moeten. Vandaar krijg je namelijk een indrukwekkend panorama over de baai van Douarnenez, alsof er een schilder aan het werk geweest is. De klimmetjes die hiervoor nodig waren, ben je snel vergeten!

Mountainbikecentrum Presqu’île de Crozon – Porzay – Menez Hom

4. Klimmen, ben je er klaar voor?

De Baai van Mont Saint-Michel

Een prachtige tocht staat klaar, vanuit Saint-Père-Marc-en-Poulet en Cancale, door de streek rond Saint-Malo! De 207 km aan gemarkeerde routes leiden langs de mooiste plekken van Noord-Bretagne. Zes routes van 16 tot 72 km voeren je langs de Côte d’Émeraude, met zijn steile kliffen en paradijselijke inhammen. Fiets naar Cancale, een fijne stad, beroemd om zijn oesters, de platte en de creuses, de parels van de Bretonse gastronomie! Onderweg krijg je schitterende panorama’s over de Baai van Mont Saint-Michel, die met de getijden mee veranderen. Of kies een route door het binnenland en rijd langs de oevers van de Rance, met het ene pittoreske vissersdorp na het andere. Wil je wat meer uitdaging? De langste route, Entre Rance et Baie, is 72 km lang en bereikt 678 m hoogte. Een goede test van je uithoudingsvermogen! Wil je uitrusten, dan is Saint-Suliac een uitgezochte plek: het behoort tot het selecte gezelschap van “mooiste dorpen van Frankrijk”. Loop er door de smalle straatjes en proef de sfeer van de tijd dat er op Newfoundland gevaren werd. Het zal niet meevallen om daarna weer op te stappen en verder te gaan!

Mountainbike-centrum Saint-Père – Cancale


5. Op ontdekking door de groene long van Morbihan

De Landes de Lanvaux

Ben je klaar voor een mountainbiketocht door het ongerepte landschap van Morbihan? Deze tocht brengt je in de Landes de Lanvaux, met zijn karakteristieke bos- en heidelandschap. Een granieten heuvelrug van 70 km lengte loopt van oost naar west en is op zijn hoogste punt 175 m hoog. In dit unieke landschap is mountainbiken de aangewezen sport! Het Mountainbikecentrum bij Sérent is het beginpunt van 3 van 14 routes tussen 12 en 25 km en geschikt voor alle niveaus. Ter plekke zijn allerlei voorzieningen aanwezig: reparatieset, fietspomp, wasplaats, maar ook verhuur van materiaal. Volg de route langs kapellen en megalieten, maar stop in ieder geval bij Malestroit, een middeleeuws stadje langs het Kanaal van Nantes naar Brest. Het is ook de moeite waard om af te stappen bij het Domaine de Kerguéhennec, een centrum voor moderne kunst, gelegen op een prachtig terrein van 175 ha groot. Een uitstekende manier om genieten van de natuur te verbinden met het ontdekken van erfgoed.

Mountainbikecentrum Landes de Lanvaux

Wat is een Station VTT/Mountainbikecentrum?

Net als een skistation voor de wintersport is een Station VTT een strategisch punt van waaruit je kunt mountainbiken, als sport of als gezinsactiviteit. De centra zijn milieuvriendelijk opgezet, in een omgeving die zich leent voor de beoefening van de sport. Je vindt er informatie over alle gemarkeerde en veilige routes, met de bijbehorende markering en de moeilijkheidsgraad. In de centra worden ook allerlei mogelijkheden geboden om je vaardigheid te vergroten of je te laten begeleiden. Je kunt er mountainbikes huren, je materiaal onderhouden en schoonmaken, maar ook gebruikmaken van persoonlijke ondersteuning door gediplomeerde instructeurs. Zo ga je veilig en met een gerust hart op pad!

OOK INTERESSANT

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten